Vidste du, at… Historier om REGAN Vest

Vidste du, at… Historier om REGAN Vest

Der findes mange sjove historier om REGAN Vest. Vidste du fx, at bunkeren havde indflydelse på, hvor motorvej E45 blev etableret?

Vejdirektoratet planlagde i 1961 en motorvej tværs over det naturskønne område i Rold Skov. Men samtidig planlagde den danske regering i samarbejde med Forsvaret og Forsvarets Bygningstjeneste at opføre en hemmelig, atomsikret bunker i området – og så måtte motorvejen slå et ordentligt sving.
Den atomsikre bunker REGAN Vest er unik på mange måder, men bunkerens konstruktion – to ringe i to etager – er helt unik. Men sådan så den slet ikke ud på de første tegninger.
I dag tilbyder Nordjyske Museer guidede ture i terrænet over koldkrigsbunkeren REGAN Vest, men da bunkeren var i drift, så man helst ikke, at folk kom for tæt på anlægget. Men hvordan fortæller man en ubuden gæst, at vedkommende ikke er velkommen, når man samtidig ikke må røbe, at det er fordi, der her ligger et hemmeligt anlæg? Som så meget anden planlægning i forbindelse med REGAN Vest var der også udformet en manual herfor.
Når man går ind i koldkrigsbunkeren REGAN Vest, er det første rum, man møder, den såkaldte ”ydre vagt”. Herfra skulle betjente fra Aalborg Politi varetage kontrollen af de personer, der ankom til bunkeren. I døren ved ydre vagt sidder en lille luge med en helt særlig funktion. Her kunne man smide håndgranater ud mod fjender, der måtte angribe bunkeren.
Kender du begrebet den varme sengs princip? Det praktiserede man blandt driftspersonalet i REGAN Vest. Det betyder, at sengen altid holdes varm, da flere skiftes til at sove i den. En driftsperson skulle arbejde 8 timer, sove i 8 timer og holde fri i 8 timer. Men hvad fordrev man så den fritid med, når en gåtur i skoven ikke var mulig? Man kunne blandt dyrke fitness i det, man dengang kaldte kondirummet.
Selvom arbejdspladsen var en tophemmelig regeringsbunker, så sneg det civile liv sig en gang imellem ind. Mens REGAN Vest stadig var i drift, blev der nemlig årligt afholdt julefrokoster i bunkeren, for personalet skulle selvfølgelig ikke snydes for en julefrokost. Sporene derfra kan stadigvæk ses, ligesom den store kasse med REGAN Vest-julepynt også stadigvæk findes.
Seks forskellige fredede arter af flagermus overvintrer i koldkrigsbunkeren REGAN Vest. I mange år skete det i al ubemærkethed, men i de senere år er de blevet talt en gang om året – ikke mindst for at sikre, at de mange kommende besøgende ikke griber alt for forstyrrende ind i flagermusenes ellers så fredelig tilværelse. Derfor lukkes bunkeren også to måneder om året.
Vidste du, at kirkeklokker var tænkt ind som en del af varslingsberedskabet under den kolde krig? Der skulle ringes på en helt bestemt måde for at advare om radioaktivt nedfald. Vi har fået hjælp af Storvorde Kirke til at rekonstruere varslingen, som skal bruges i udstillingen på Koldkrigsmuseum REGAN Vest.
I Danmark fulgte man under Den Kolde Krig NATOs anbefalinger tæt, og bunkeren REGAN Vest er på mange måder bygget efter NATO-alliancens retningslinjer. Kun på ét punkt skilte Danmark sig ud – når det gjaldt information til befolkningen.