Julefrokost i REGAN Vest

Mens REGAN Vest stadig var i drift, blev der årligt holdt julefrokoster i cafeteriet i bunkeren. For selvom arbejdspladsen var en tophemmelig regeringsbunker, skulle personalet ikke snydes for en julefrokost. Til julefrokosterne blev det daglige personale, personer, der jævnligt trænede i anlægget, samt nære samarbejdspartnere inviteret. Der kunne være op til 50 inviterede til julefrokosten.

Flere tidligere medarbejdere har fortalt om julefrokosternes forløb. Især én ting er noget, flere har fortalt om som særligt specielt – nemlig, at når gæsterne ankom til julefrokosten, havde pladskommandanten sørget for, at der blev sat tændte stearinlys i alle ribberne i den 300 meter lange indgangstunnel. Der blev også lagt grankviste langs indgangstunnellens sider for at skabe ekstra julestemning. Det elektriske lys i indgangstunnellen blev slukket, og gæsterne gik ind igennem indgangstunnellen, der var oplyst af levende lys og duftede af gran, for at komme frem til festlighederne. Så var stemningen sat.

I cafeteriet i ring to var der opstillet et langt bord, og der var også sat et pyntet juletræ ind. Der blev spist traditionel julemad, skålet og sagt tak for endnu et års arbejde i den hemmelige atombunker. Hen på aftenen blev bordene ryddet til side, og der blev danset til musik fra den kassettebåndoptager, der stod (og stadig står) i cafeteriet. De, der deltog i julefrokosterne, fortæller om en god stemning og masser latter.

Når julefrokosten var slut, var det muligt at overnatte i soverummene i REGAN Vest og dermed vente med hjemturen til næste morgen. Det var der selvsagt en del, der benyttede sig af. Da Nordjyske Museer registrerede samlingen i REGAN Vest, kom vi over nogle kasser fulde med julepynt, og de blev selvfølgelig registreret. Så sporene efter julefrokosterne i REGAN Vest findes endnu i museets samlinger – og måske kommer pynten i brug i det kommende museum.

Få flere nyheder om REGAN Vest på den officielle facebookside for Koldkrigsmuseet REGAN Vest.

Skrevet 3. december 2021