
Fortidsmindedag 2025: Oldtidens spor på Rødland Hede

- Guidet gåtur blandt fortidsminderne ved Rødland Hede
- Turen er ca. 2 km lang og fornuftigt fodtøj anbefales
På årets fortidsmindedag kan du komme med på en gåtur på Rødland Hede og høre om oldtidsagre, jernalderens bønder, gravhøje og ikke mindst en mystiske bautasten, som måske har stået på sin plads i flere tusind år.
Oldtidsagrene på Rødland Hede blev fredet allerede i 1931, hvilket er grunden til, at de er et af de bedst bevarede marksystemer i landet. Her vidner ca. 1 meter høje markvolde om jernalderbondens mark og dyrkning for 2.000 år siden.
Marksystemet på Rødland Hede er omkring 2 ha stort og består af lave jordvolde, der afgrænser små rektangulære marker. I dag kan vi med vores moderne hjælpemidler se, at de fredede marker har været en del af et større marksystem, hvor kun en mindre del er bevaret.
Sporene efter jernalderens agerbrug er også med til at give en større og mere nuanceret fortælling om det bronze- og jernalderfolk, som har levet i lige netop det her område – for oldtidsagrene er ikke de eneste fortidsminder i området ved Rødland Hede. Skoven gemmer også på flere gravhøje, gamle vejforløb og en bautasten. Der ligger omkring 15 gravhøje fra bronzealderen i nærheden, hvoraf to af dem ligger et stenkast fra markerne.
Fortidsmindedagen er en landsdækkende begivenhed, som arrangeres af danske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.
