Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum

På Aalborg Historiske Museum kan du opleve hele byens historie – fra omkring år 750, da byen opstod i forbindelse med en handelsplads ved den daværende Østerå til den spirende industriby, der lå samme sted mere end 1000 år senere.

Museet har udstillet arkæologiske fund side om side med historiske genstande fra byens fascinerende og brogede historie. Derudover kan du som besøgende også mærke det historiske vingesus, når du for eksempel træder ind i Aalborgstuen (billedet) fra en aalborgensisk købmandsgård anno 1602 og Den Gamle Skolestue fra 1930’erne.

Har du prøvet vores populære byvandringer? Du kan fx træde ind i et gammelt beskyttelsesrum fra 2. verdenskrig, opleve Jens Bangs Aalborg eller besøge en koldkrigsbunker – der er mange forskellige temaer at vælge imellem.
Tivoli Karolinelund er en skattet del af den fælles aalborgensiske identitet og sjæl, og mange har gode minder derfra. Nu præsenterer Aalborg Historiske Museum en mindre udstilling om den kendte tivolihave.
Oplev Aalborgs historie i forskellige udstillinger – lige fra arkæologiske fund fra den tidlige byhistorie til “Folk og fabrikker”, der viser arbejdslivet i industribyen i 1900-tallet. I stueetagen findes særudstillingen Oprør i Nordjylland, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.

Museumsbutikken

Aalborg Historiske Museum har en hyggelig butik med varer fra gamle dage. Her kan du købe vikingesmykker, drikkeglas lavet efter ægte middelalderglas, gammeldags legetøj, bøger om Aalborgs historie og meget andet.
Er I en flok på ti eller flere, så kan I booke jeres helt egen private byvandring, som kan afholdes, når det passer jer. Her kan I opleve Aalborgs historie, der hvor den rent faktisk udspillede sig. Vi tilbyder en bred vifte af byvandringer med forskellige emner.
Vil du gerne blive klog på Aalborgs historie, så book en rundvisning på de tre museer i Aalborg. Aalborg Historiske Museum tilbyder forskellige rundvisninger om Aalborgs historie fra middelalder til i dag.
Med mobilen i hånden kan du tage på byvandring – præcis når du har lyst – og mærke historien, der hvor den skete. Tag fx tilbage til Aalborg under besættelsen eller oplev middelalderbyen. Du kan også bevæge dig længere væk fra midtbyen og se nærmere på Godthaab eller Vodskov.
Udstillingerne om Aalborgs historie fra middelalder til i dag danner ramme for læringen. Museet tilbyder rundvisninger og læringsmateriale samt mulighed for at prøve at være skoleelev i gamle dage.
I 1863 gik en kreds af borgere i Aalborg sammen for at oprette et historisk museum, og 9. juni samme år åbnede dørene til et lille museum i lokaler i Nørregade.
Jens Bangs Stenhus fylder 400 år i 2024. Det fejres blandt andet med den musikalske teaterforestilling Stenhuset, der handler om storkøbmanden Jens Bang, der lod det prægtige hus opføre. Forestillingen opføres i august 2024, og den er et samarbejde mellem Aalborg Slots Teater og S.C. Strøybergs Fond Til Bevarelse af Jens Bangs Stenhus.