Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum

På Aalborg Historiske Museum kan du opleve hele byens historie – fra omkring år 750, da byen opstod i forbindelse med en handelsplads ved den daværende Østerå til den spirende industriby, der lå samme sted mere end 1000 år senere.

Museet har udstillet arkæologiske fund side om side med historiske genstande fra byens fascinerende og brogede historie. Derudover kan du som besøgende også mærke det historiske vingesus, når du for eksempel træder ind i Aalborgstuen (billedet) fra en aalborgensisk købmandsgård anno 1602 og Den Gamle Skolestue fra 1930’erne.

Velkommen indenfor

Når du besøger Aalborg Historiske Museum eller deltager i et af vores arrangementer, skal du fremvise gyldigt coronapas samt bære mundbind – medmindre du er fritaget. Besøger du blot museumsbutikken, behøver du ikke at vise coronapas.
Oplev Aalborgs historie i forskellige udstillinger – lige fra arkæologiske fund fra den tidlige byhistorie til “Folk og fabrikker”, der viser arbejdslivet i industribyen i 1900-tallet. I stueetagen findes særudstillingen Oprør i Nordjylland, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.
For 100 år siden var Aalborg kendt som ”byen med de rygende skorstene”. Lørdag 5. februar kan du komme med på rundvisning i Aalborg Historiske Museums industriudstilling om høre mere om dengang, fabriksfløjterne lød morgen, middag og aften, og store skarer af kvinder og mænd strømmede ind og ud af fabrikkerne.
Er nordjyder specielt oprørske? Det undersøger udstillingen Oprør i Nordjylland på Aalborg Historiske Museum, hvor du blandt andet møder protester mod skifergas og naziborg og kan se en massegrav fra 1534. Lørdag 12. februar er der rundvisning i udstilling, og måske du finder svaret på, om nordjyder er mere oprørske end andre.
Book en byvandring for private grupper, når det passer jer. Her kan I opleve Aalborgs historie, der hvor den rent faktisk udspillede sig. Vi tilbyder en bred vifte af byvandringer, hvor vi kommer helt tæt på de begivenheder, som har formet byens liv og udvikling fra vikingetid til i dag.
Vil du gerne blive klog på Aalborgs historie, så book en rundvisning på de tre museer i Aalborg. Aalborg Historiske Museum tilbyder forskellige rundvisninger om Aalborgs historie fra middelalder til i dag.
Med mobilen i hånden kan du tage på byvandring – præcis når du har lyst – og mærke historien, der hvor den skete. Tag fx tilbage til Aalborg under besættelsen eller oplev middelalderbyen. Du kan også bevæge dig længere væk fra midtbyen og se nærmere på Godthaab eller Vodskov.
Udstillingerne om Aalborgs historie fra middelalder til i dag danner ramme for læringen. Museet tilbyder rundvisninger og læringsmateriale samt mulighed for at prøve at være skoleelev i gamle dage.
I 1863 gik en kreds af borgere i Aalborg sammen for at oprette et historisk museum, og 9. juni samme år åbnede dørene til et lille museum i lokaler i Nørregade.