Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum

På Aalborg Historiske Museum kan du opleve hele byens historie – fra omkring år 750, da byen opstod i forbindelse med en handelsplads ved den daværende Østerå til den spirende industriby, der lå samme sted mere end 1000 år senere.

Museet har udstillet arkæologiske fund side om side med historiske genstande fra byens fascinerende og brogede historie. Derudover kan du som besøgende også mærke det historiske vingesus, når du for eksempel træder ind i Aalborgstuen (billedet) fra en aalborgensisk købmandsgård anno 1602 og Den Gamle Skolestue fra 1930’erne.

Har du prøvet vores populære byvandringer? Du kan blandt andet gå i Churchill-klubbens fodspor, se Aalborg under besættelsen, opleve forbrydelse og straf gennem 500 år eller høre om hekse, spøgelser og bloddryppende historier, hvis du tør… Der er mange forskellige temaer at vælge imellem.
Oplev Aalborgs historie i forskellige udstillinger – lige fra arkæologiske fund fra den tidlige byhistorie til “Folk og fabrikker”, der viser arbejdslivet i industribyen i 1900-tallet.
Er nordjyder specielt oprørske? Er der et særligt sammenhold i det nordlige såkaldte Udkantsdanmark, som maner til kamp mod uretfærdigheder? Det undersøger Aalborg Historiske Museum i udstillingen Oprør i Nordjylland, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.
Aalborg Historiske Museum har en hyggelig butik med varer fra gamle dage. Her kan du købe vikingesmykker, drikkeglas lavet efter ægte middelalderglas, gammeldags legetøj, bøger om Aalborgs historie og meget andet.
C.W. Obels Tobaksfabrik har spillet en væsentlig rolle for Nordjyllands udvikling, siden Christian Winthers Tobaksfabrik blev grundlagt i Aalborg i 1787. Historien om familien bag C.W. Obel og dens betydning for de mange mennesker, der arbejdede på fabrikken, er baggrund for Aalborg Slotsteaters forestilling Tobakken, der spiller i perioden 19.-29. august 2021.
Med mobilen i hånden kan du tage på byvandring – præcis når du har lyst – og mærke historien, der hvor den skete. Tag fx tilbage til Aalborg under besættelsen eller opleve middelalderbyen. Du kan også bevæge dig længere væk fra midtbyen og se nærmere på Godthaab eller Vodskov.
Udstillingerne om Aalborgs historie fra middelalder til i dag danner ramme for læringen. Museet tilbyder rundvisninger og læringsmateriale samt mulighed for at prøve at være skoleelev i gamle dage.
Book en byvandring for private grupper, når det passer jer. Her kan I opleve Aalborgs historie, der hvor den rent faktisk udspillede sig. Vi tilbyder en bred vifte af byvandringer, hvor vi kommer helt tæt på de begivenheder, som har formet byens liv og udvikling fra vikingetid til i dag.
Vil du gerne blive klog på Aalborgs historie, så book en rundvisning på de tre museer i Aalborg. Aalborg Historiske Museum tilbyder forskellige rundvisninger om Aalborgs historie fra middelalder til i dag.
I 1863 gik en kreds af borgere i Aalborg sammen for at oprette et historisk museum, og 9. juni samme år åbnede dørene til et lille museum i lokaler i Nørregade.