Arkæologi

Arkæologi
Arkæologer ved Nordjyske Museer er stødt på et vikingefund, man ikke ser så tit. De har nemlig fundet en større vikingehal, der umiddelbart kan dateres til Harald Blåtands tid. Runesten i Hune Kirke fortæller om Runulv den Rådsnilde, og det kan være hans vikingegård, der nu er dukket op.
Arkæologer fra Nordjyske Museer finder hele tiden spor fra tidligere tider og spændende genstande i jorden. Her kan du læse nogle af de mest interessante arkæologiske nyheder.
Inden du skal bygge, skal du være opmærksom på, om der kan være fortidsminder på netop den grund, hvor du skal i gang. Men hvad er et fortidsminde? Og hvordan foregår samarbejdet med museet, og hvem betaler arkæologens arbejde?
Har du fundet genstande i jorden med metaldetektor eller i forbindelse med anlægsarbejde og lignende, så kan det være danefæ eller have anden kulturhistorisk værdi.
I Danmark er det lovligt at gå med metaldetektor i de fleste områder. Der er dog nogle enkelte regler, som skal overholdes. For eksempel er det ikke tilladt at gå med detektor på fredede oldtidsminder, og man skal altid have tilladelse af lodsejer.