Arkæologi

Arkæologi
Så er det afgjort – årets fund 2021 blev det 1700 år gamle – og intakte – drikkeglas, der blev fundet under en udgravning af en stor jernaldergravplads ved Vaarst i sensommeren sidste år.
Arkæologer fra Nordjyske Museer finder hele tiden spor fra tidligere tider og spændende genstande i jorden. Her kan du læse nogle af de mest interessante arkæologiske nyheder.
Inden du skal bygge, skal du være opmærksom på, om der kan være fortidsminder på netop den grund, hvor du skal i gang. Men hvad er et fortidsminde? Og hvordan foregår samarbejdet med museet, og hvem betaler arkæologens arbejde?
Har du fundet genstande i jorden med metaldetektor eller i forbindelse med anlægsarbejde og lignende, så kan det være danefæ eller have anden kulturhistorisk værdi.
I Danmark er det lovligt at gå med metaldetektor i de fleste områder. Der er dog nogle enkelte regler, som skal overholdes. For eksempel er det ikke tilladt at gå med detektor på fredede oldtidsminder, og man skal altid have tilladelse af lodsejer.