Arkæologi

Arkæologi
Det er to år siden, arkæologer fra Nordjyske Museer stødte på et næsten intakt, 1700 år gammelt drikkeglas ved en jernaldergravplads i Vaarst. Dengang kaldte man fundet for enestående, men helt alene står det ikke, for nu har man fundet endnu et glas i en rigmandsgrav i Vaarst.
Arkæologer fra Nordjyske Museer finder hele tiden spor fra tidligere tider og spændende genstande i jorden. Her kan du læse nogle af de mest interessante arkæologiske nyheder.
I løbet af efteråret kan du opleve en række foredrag med arkæologiske emner – blandt andet om den store jernaldergravplads ved Vaarst. De afholdes på Aalborg Historiske Museum i samarbejde med Folkeuniversitetet.
Inden du skal bygge, skal du være opmærksom på, om der kan være fortidsminder på netop den grund, hvor du skal i gang. Men hvad er et fortidsminde? Og hvordan foregår samarbejdet med museet, og hvem betaler arkæologens arbejde?
Har du fundet genstande i jorden med metaldetektor eller i forbindelse med anlægsarbejde og lignende, så kan det være danefæ eller have anden kulturhistorisk værdi.
I Danmark er det lovligt at gå med metaldetektor i de fleste områder. Der er dog nogle enkelte regler, som skal overholdes. For eksempel er det ikke tilladt at gå med detektor på fredede oldtidsminder, og man skal altid have tilladelse af lodsejer.