Vikingemuseet Fyrkat

Vikingemuseet Fyrkat

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge.

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekonstrueret.

I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

Den 21. december var det vintersolhverv – eller årets korteste dag – og der var kun lyst i knap syv timer. Gennem tiderne har mennesket fejret dagen, hvor lyset så småt begyndte at vende tilbage. Vikingerne fejrede det med stor fest, som til forveksling kunne ligne en tidlig udgave af den kristne jul.
Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
På udvalgte dage i løbet af sommeren er der levende værksteder og aktiviteter ved vikingegården, som tæller ni rekonstruerede huse fra Harald Blåtands tid. Det er også ved vikingegården, du finder publikumsfaciliteter.
Interaktiv formidling, der taler til både børn og voksne – leg og læring i skøn i forening. Det er nogle af ambitionerne for en ny udstilling om ringborgen Fyrkat og dens betydning på Kong Harald Blåtands tid. Nordjyske Museers ambitioner har netop modtaget et økonomisk skulderklap i form af ½ mio. kr. fra Spar Nord Fonden.
Den levende vikingegård og ringborgen Fyrkat danner ramme for læringen. Museet tilbyder forskellige forløb og aktiviteter samt mulighed for lejrskoleophold.
Har du lyst til at være en del af en af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.
På Hobro Lokalhistorisk arkiv kan du finde fotos, personarkiver, foreningsarkiver og erhvervsarkiver fra Hobro og den nærmeste omegn. Derudover har vi en avissamling bestående af lokale aviser fra perioden 1855-1976.
Ved Vikingmuseet Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.
Planerne om at gøre Vikingemuseet Fyrkat ved Hobro til en attraktiv heldagsattraktion har netop modtaget økonomisk støtte i form af ½ mio. kr. fra Knud Højgaards Fond. Arbejdet med at ombygge og sikre østlængen på Fyrkat Møllegaard går i gang efter nytår, og allerede nu arbejder museet på indholdet – den nye udstilling, der skal være i bygningen.
Da arkæologer i 1950’erne udgravede Vikingeborgen Fyrkat ved Hobro fandt de op mod 30 grave ved siden af borganlægget. En af disse grave skilte sig ud. Grav 4 var en kvindegrav, og kvinden var gravlagt med en række genstande, der fortæller, at hun formentlig var troldkvinde – en vølve. Nu skal disse gravfund analyseres nærmere, og det betyder, at fundene for en periode flyttes fra Hobro til Nationalmuseet.
Planerne om blandt andet at flytte de mange arkæologiske fund tilbage til Fyrkat har netop modtaget konkret støtte i form af ½ mio. kr. fra Jutlander Fonden Hobro. Mariagerfjord Kommune har desuden besluttet at afsætte 3 mio. kr. til projektet, og dermed er første del af projektet tæt på at blive realiseret.
Et digert værk på knap 400 sider er nu underskrevet af kulturminister Joy Mogensen og sendt til Paris. Modtageren er International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), som varetager ansøgninger om at blive optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Dermed har de fem danske ringborge fra vikingetiden – herunder Fyrkat – officielt søgt om optagelse på den prestigefyldte liste.
Fyrkat er én af fem ringborge, som blev opført i vikingetiden under Kong Harald Blåtand. Nu ansøger de danske borge om at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Du kan læse mere om processen ved at følge linket til Nationalmuseets side her. (OBS: Siden findes kun på engelsk)