Vikingemuseet Fyrkat

Vikingemuseet Fyrkat

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge.

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekonstrueret.

I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

Fyrkat og de fire andre danske ringborge – Aggersborg, Borgring, Nonnebakken og Trelleborg – er netop blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Det fejrer vi på Fyrkat 30. september fra kl. 11 med taler, musik og aktiviteter – samt gratis vikingeinspireret mad til alle.
Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
Vikingegården ved Fyrkat består af ni rekonstruerede huse fra en stormandsgård på Harald Blåtands tid. På udvalgte dage i løbet af foråret og sommeren er der levende værksteder og aktiviteter.
I 2024 åbner en ny udstilling på Møllegården. Her kan du bl.a. blive klogere på ringborgens historie og fundet af vølvens grav.
I efterårsferien er Vikingegården ved Fyrkat fyldt med liv og ægte vikingestemning. Her kan børn og voksne i alle aldre møde vikinger fra nær og fjern og opleve livet på godt og ondt, som det så ud for mere end tusind år siden, da vikingerne levede. I løbet af ferien er der aktiviteter for hele familien.
Ved Vikingmuseet Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.
De fem danske ringborge – Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Borgring og Trelleborg – er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, fordi de tilsammen repræsenterer en unik periode i verdenshistorien.
Nordjyske Museer arbejder for at opgradere Vikingemuseet Fyrkat og dermed give publikum en endnu bedre oplevelse.
Den levende vikingegård og ringborgen Fyrkat danner ramme for læringen. Museet tilbyder forskellige forløb og aktiviteter samt mulighed for lejrskoleophold.
Har du lyst til at være en del af et af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.

Presse

Er du fra pressen, er du velkommen til at kontakte PR- og kommunikationsmedarbejder Jens Erik Møller. Telefon: + 45 25 19 74 19 Mail: [email protected]