Vikingemuseet Fyrkat

Vikingemuseet Fyrkat

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge.

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekonstrueret.

I umiddelbar nærhed af Fyrkatborgen ligger vikingegården, der består af ni rekonstruerede huse, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Sommeren igennem er der på udvalgte dage aktiviteter på vikingegården, hvor man også finder besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads.

Inden for det nuværende danske rige kender vi fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat markerer en jordvold, hvor borgen lå, og lige ved siden af ligger et rekonstrueret langhus.
Vikingegården ved Fyrkat består af ni rekonstruerede huse fra en stormandsgård på Harald Blåtands tid. På udvalgte dage i løbet af foråret og sommeren er der levende værksteder og aktiviteter.
Ved Vikingmuseet Fyrkat ligger en mytologisk legeplads, hvor børn har mulighed for at lege mellem de nordiske guder, få oplæst gudesagn i fortællehytten, sidde i Odins stol, ride på Odins ottebenede hest Sleipner og meget andet.
Ansøgningen om at komme på UNESCOs liste over verdensarv behandles i øjeblikket af International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), som varetager disse ansøgninger. Dermed har de fem danske ringborge fra vikingetiden – herunder Fyrkat – officielt søgt om optagelse på den prestigefyldte liste.
Den levende vikingegård og ringborgen Fyrkat danner ramme for læringen. Museet tilbyder forskellige forløb og aktiviteter samt mulighed for lejrskoleophold.
Har du lyst til at være en del af et af Danmarks mest kendte vikingesteder? Så har du mulighed for at bo og arbejde på vikingegården eller i langhuset ved selve vikingeborgen.
På Hobro Lokalhistorisk arkiv kan du finde fotos, personarkiver, foreningsarkiver og erhvervsarkiver fra Hobro og den nærmeste omegn. Derudover har vi en avissamling bestående af lokale aviser fra perioden 1855-1976.
En ny permanent udstilling på Vikingemuseet Fyrkat er på tegnebrættet, og nu bliver arbejdet mere konkret, idet Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har valgt at støtte udstillingen med en generøs donation på 500.000 kr.
Både museums- og hærvejsgæster får glæde af en ny, stor bevilling på mere end fem mio. kr. fra Nordea-fonden. Pengene går til etablering af en ny udstilling på Fyrkat Møllegård tæt ved ringborgen samt en opgradering af publikumsfaciliteter i området, som bliver et væsentligt besøgssted på den nye Hærvejsrute.