Foredrag: Fritz Bolle – Gestapochefen, der skjulte sig i Karlsruhe

Foredrag: Fritz Bolle – Gestapochefen, der skjulte sig i Karlsruhe

Historien om den nordjyske Gestaposchef Fritz Bolle, der flygtede ud af Aalborg i de hektiske befrielsesdage, er både dramatisk og blodig.

Torsdag 22. maj holder museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Thor Bæch Pedersen, foredrag om det tyske sikkerhedspoliti Gestapos tilstedeværelse i Nordjylland under besættelsen. Han kommer blandt andet ind på manden, der i efterkrigstiden er blevet betegnet som Nordjyllands største krigsforbryder under 2. verdenskrig: Gestapochef Fritz Bolle.

Efter befrielsen i maj 1945 forsvandt han sporløst efter en dramatisk flugt fra Aalborg, og trods politiets ihærdige forsøg på at finde ham, lykkedes det aldrig. Fritz Bolle blev derfor aldrig stillet til ansvar for de omfattende forbrydelser, han begik i Nordjylland under krigen. Forbrydelser, der omfattede alt fra drab og tortur til pengeafpresning og tyveri.

Nu er han imidlertid dukket op i det vestlige Tyskland – i død tilstand, vel at mærke.

I pausen serverer vi erstatningskaffe og ølkage bagt efter en rationeringsopskrift fra besættelsestiden.

Foredraget er en del af en foredragsrække dette forår, der har 2. verdenskrig som tema.


Foredrag: Frikorps Danmark

Foredrag: Frikorps Danmark

Det var ikke alle, der under besættelsen 1940-45 anså tyskerne som fjenden. Faktisk meldte op mod 10.000 danskere sig frivilligt til Frikorps Danmark, der kæmpede på tysk side under 2. verdenskrig. 

Tirsdag 13. maj kan du høre om frikorpset og dets indsats på Østfronten med nedslag på skæbnefortællinger om aalborgensiske og nordjyske frikorpsfolk. 

Frikorps Danmark blev oprettet i juni 1941 som en selvstændig enhed under Waffen SS, der var underlagt den tyske værnemagt. Korpset deltog på tysk side i hårde kampe på Østfronten i sommeren 1942 og den efterfølgende vinter. I maj 1943 blev det nedlagt og overgik til at blive en ren tysk enhed under navnet Regiment Danmark. 

I løbet af krigen var mellem 8000 og 10.000 danskere en del af korpset, hvoraf omkring 2000 faldt i kamp. De overlevende blev ved retsopgøret efter krigen dømt for at have ladet sig hverve til tysk krigstjeneste.  

Foredragsholder Lars Larsen har beskæftiget sig med Frikorps Danmark i en årrække og er blandt andet forfatter til bogen ”Vinteren 1942-43 – beretninger om Frikorps Danmark i Rusland 1942-43” og ”Demjansk 1942 – beretningen om Frikorps Danmark i Demjansk”. 

I pausen serveres erstatningskaffe og ølkage efter rationeringsopskrift fra besættelsestiden. 

Foredraget er en del af en foredragsrække dette forår, som har 2. verdenskrig som tema.

 


Stræk og spar: Foredrag om husmødrenes hverdag i en rationeringstid

Stræk og spar: Foredrag om husmødrenes hverdag i en rationeringstid

Onsdag 30. april kan du opleve et spændende foredrag om de danske husmødres enorme betydning for familielivet under besættelsen. Her retter cand.mag. i historie Dorte Christensen nemlig fokus på husmødrenes vilkår dengang med rationering og knappe ressourcer.

Det var husmødrenes opgave at sikre, at hele familien fik sund mad at spise, rent tøj på kroppen og i det hele taget sørge for et godt hjem. Men hvordan fik de det hele til at hænge sammen? Hvordan fik de noget ud af de sparsomme midler, de havde til rådighed?

Til foredraget tager Dorte Christensen os med tilbage til Aalborg under besættelsen 1940-45, hvor husmødrene anvendte snarrådighed og fantasi for at opretholde en form for normalitet i den svære tid. Selv statsminister Buhl roste deres ufortrødne indsats og fremhævede, hvordan de gjorde “en gerning, som vi alle taknemmeligt skal bøje os for.”

Undervejs får du indblik i, hvordan husmødrene blandt andet fik hjælp fra husholdningskonsulenter og lod sig inspirere af gode råd i fx Aalborg Stiftstidende – og ikke mindst hvordan deres daglige strabadser og opfindsomhed var altafgørende for, at livet i hjemmet kunne fortsætte trods de uforudsigelige og urolige krigsår.

Vi glæder os til at se dig til en aften fyldt med historie, inspiration og respekt for de kvinder, der holdt Danmark kørende under besættelsen.

I pausen serverer vi erstatningskaffe og ølkage bagt efter en rationeringsopskrift fra besættelsestiden.

Foredraget er en del af en foredragsrække dette forår, som har 2. verdenskrig som tema.


Foredrag med Irene Thierry – fra cirkusbarn til cirkusdronning

Foredrag med Irene Thierry – fra cirkusbarn til cirkusdronning

Hvordan var det at vokse op som barn i et cirkus?

Den tidligere cirkusdirektør Irene Thierry kan 24. april opleves på Cirkusmuseet i Rold, hvor hun fortæller om at vokse op i og sidenhen videreføre familieforetagendet Cirkus Krone som både artist og direktør.

Irene Thierrys liv har i sandhed været anderledes end de flestes. Hendes far var gøgleren Regner Thierry, den karismatiske stifter af Cirkus Krone, og Irenes egen skæbne som cirkusartist blev beseglet allerede som treårig, da hun begyndte til ballet. Hun kastede sig senere over trapezkunsten og stepdans, og hun optrådte som artist i farens lille, charmerende cirkus.

Faren var gøgler af hjertet og opfandt blandt andet Manden med gummiansigtet og Kannibalerne fra Borneo. Da Irene overtog Cirkus Krone efter ham, blev det mere rendyrket cirkus dog stadig med et strøg af gøgl og med finurlige karakterer.

Irenes liv har gennem årene været fyldt af sjov og slid, men også af hårde kampe – både for at vinde respekt som kvindelig cirkusdirektør og for at bevare de stolte cirkustraditioner. Samtidig har det været en stor glæde at oplære nye generationer i cirkusfaget, som Irene elsker højt.

Alt dette kan du høre mere om til foredraget, og som afslutning på det hele tager hun sine stepsko på og ”stepper foredraget af” for publikum.

Irene Thierry er dette forår aktuel med biografien Jeg er født optimist, som naturligvis kan købes denne aften.

Der er kaffe/te med i prisen.

 

Foredrag: Rusland, Vesten og resten – truslen fra Rusland i et historisk perspektiv

Foredrag: Rusland, Vesten og resten – truslen fra Rusland i et historisk perspektiv

Foredrag med Niels Bo Poulsen

Ruslandsforsker og militærhistoriker Niels Bo Poulsen stiller i dette foredrag skarpt på det stadig højere konfliktniveau mellem Rusland og Vesten efter Putins angreb på Ukraine i 2022. Det gør han ved at se på forskelle og ligheden mellem nutiden og den kolde krig.

Er det samme problemer som dengang, der skaber og driver konflikten i dag, eller er dens årsager nogle andre? Og hvad betyder Kinas voksende magt og den måde verden i dag er globaliseret på for mulighederne for at bilægge konflikten?

Vi drøfter også, hvad den nye amerikanske præsident Trump betyder for forholdet mellem Rusland og Vesten, og hvor det stiller Danmark de kommende år. 

I forbindelse med foredraget er der mulighed for at komme på rundvisning i bunkeren REGAN Vest, hvis man køber billet inkl. rundvisning.

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling og maskinmesterbolig er åben. Rundvisninger i bunkeranlægget for dem med billet til rundvisning.

Kl. 18.30-19.30

Aftensmad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine). Menuen er dansk tapas bestående af:

  • Koldrøget dansk laks med purløgsmayo, friske spirer og citronskal
  • Skaldyrssalat med rejer, krebsehaler, sprød glaskål, hummercreme og frisk dild
  • Hønsesalat med dijonsennep, sprød bacon, karse og sprødt rugbrød
  • Tørsaltet og grillet andebryst med tranebærcoulis og ristede bøgehatte
  • Lufttørret okseinderlår med trøffelcreme, ristet ost og sprøde kerner
  • Brød og smør

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med Niels Bo Poulsen

Billetterne dækker over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer kan tilkøbes i caféen.

Foredrag: Hvis krigen kommer – virker telefonen så?

Foredrag: Hvis krigen kommer – virker telefonen så?

Under den kolde krig måtte det danske samfund forberede sig på, at krigen kunne blive varm. En kritisk rygrad i samfundet – dengang som i dag – var kommunikationssystemerne. Derfor planlagde de danske telefonselskaber og Post- og Telegrafvæsenet, hvordan telesystemerne kunne sikres og opretholdes i tilfælde af et atomangreb fra fjenden i øst. Opgaven med at sikre den kritiske infrastruktur er stadig uhyre aktuel, men af en helt anden karakter i dag, hvor staten ikke længere har monopol på at drive kommunikation i Danmark.

Foredraget afholdes af Sanne Aagård Jensen, der er cand.mag. og en ph.d. i historie fra Københavns Universitet.

I forbindelse med foredraget er der mulighed for at komme på rundvisning i bunkeren REGAN Vest, hvis man køber billet inkl. rundvisning.

Foto: Anna Holte

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling og maskinmesterbolig er åben. Rundvisninger i bunkeranlægget for dem med billet til rundvisning.

Kl. 18.30-19.30

Aftensmad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine)
Aftenens menu: Smørrebrødsbuffet – 3 stk. pr. gæst

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med forfatter og historiker Sanne Aagård.

Billetterne dækker over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt varm aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

Foredrag: Fyrster og friller

Foredrag: Fyrster og friller

En status på udforskningen af gravpladsen ved Vaarst

Ved museumsinspektør, ph.d., Torben Trier Christiansen, Nordjyske Museer
En del af foredragsrækken Arkæologien i nyt lys

I jernalderen var Danmark ikke et samlet rige, men landets mange stammesamfund var omkring år 200-500 e.Kr. under markant forandring på vej mod en rigsdannelse. De vigtigste kilder til belysning af denne proces er datidens magtcentre de såkaldte centralpladser. Indtil få for år siden kendte vi ingen centralpladser i Nordjylland. Det ændrede sig med fundet af gravkomplekset ved Grønhøjgård i udkanten af landsbyen Vaarst sydøst for Aalborg. Flere fyrstegrave viser, at gravpladsen her i generationer udgjorde hjertet i et himmerlandsk fyrstedømme.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2025

12. februar 2025 kl. 19
Hændelser ved vand – tro, tradition og fornyelse i et foranderligt landskab
Ved museumsinspektør Karen Povlsen, Nordjyske Museer

26. februar 2025 kl. 19
Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi
Ved seniorforsker Morten Fischer Mortensen, Nationalmuseet

12. marts 2025 kl. 19
Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen
Ved museumsinspektør, ph.d., Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland

26. marts 2025 kl. 19
Fyrster og friller – en status på udforskningen af gravpladsen ved Vaarst
Ved museumsinspektør, ph.d., Torben Trier Christiansen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 550 kr.
Køb billet til alle fire foredrag

Foto: Forgyldt ringknop til et sværd. Fundet ved Vaarst. Foto Nordjyske Museer

Foredrag: Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen

Foredrag: Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen

Ved museumsinspektør, ph.d., Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland
En del af foredragsrækken Arkæologien i nyt lys

I aftenens foredrag skal vi høre om middelalderbyen Randers’ udvikling over tid og indplacering i det netværk af byer, der opstod op igennem vikingetidens og middelalderens Danmark. Det særlige ved Randers er, at det ikke er en domkirkeby. Dertil kommer placeringen ved Gudenåen, hvor man igennem middelalderen inddrager mere og mere land fra de våde områder. Byens middelalderhistorie er et ubeskrevet blad, hvilket der er ved at blive ændret på.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2025

12. februar 2025 kl. 19
Hændelser ved vand – tro, tradition og fornyelse i et foranderligt landskab
Ved museumsinspektør Karen Povlsen, Nordjyske Museer

26. februar 2025 kl. 19
Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi
Ved seniorforsker Morten Fischer Mortensen, Nationalmuseet

12. marts 2025 kl. 19
Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen
Ved museumsinspektør, ph.d., Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland

26. marts 2025 kl. 19
Fyrster og friller – en status på udforskningen af gravpladsen ved Vaarst
Ved museumsinspektør, ph.d., Torben Trier Christiansen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 550 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Foto: Eksempel på tidlig udgravning i Randers. Foto: Museum Østjylland

Foredrag: Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi

Foredrag: Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi

Ved seniorforsker Morten Fischer Mortensen, Nationalmuseet
En del af foredragsrækken Arkæologien i nyt lys

Arkæologi og naturvidenskab har altid været tæt forbundet i tværvidenskabelig forskning. Med udgangspunkt i Nationalmuseets naturvidenskabelige forskning kommer vi i dette foredrag omkring de første mennesker i Danmark og deres jagt på rensdyr; hvordan vores landskab har udviklet sig fra åben tundra, til urskov og åbent kulturlandskab; og hvordan en voldsom klimakatastrofe i jernalderen måske lagde grunden til vores rugbrød. Sidst, men ikke mindst, har naturvidenskabelige metoder også klarlagt, hvordan et trængende latrinbesøg i 1600-tallets København vidner om en globaliseret verden.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2025

12. februar 2025 kl. 19
Hændelser ved vand – tro, tradition og fornyelse i et foranderligt landskab
Ved museumsinspektør Karen Povlsen, Nordjyske Museer

26. februar 2025 kl. 19
Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi
Ved seniorforsker Morten Fischer Mortensen, Nationalmuseet

12. marts 2025 kl. 19
Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen
Ved museumsinspektør, ph.d., Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland

26. marts 2025 kl. 19
Fyrster og friller – en status på udforskningen af gravpladsen ved Vaarst
Ved museumsinspektør, ph.d., Torben Trier Christiansen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 550 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Foto: Naturvidenskabelige undersøgelser i Fredensborg Slotssø.

Foredrag: Hændelser ved vand

Foredrag: Hændelser ved vand

Tro, tradition og fornyelse i et foranderligt landskab

Ved museumsinspektør, Karen Povlsen, Nordjyske Museer
En del af foredragsrækken Arkæologien i nyt lys

Bronzealderens rituelle liv er, trods mange kilder, omgærdet af mystik. Dette gælder ikke mindst de såkaldte kogestensgrubefelter. For det nutidige øje består de af gruber med fyld af trækul og brændte sten. De findes ofte i tilknytning til vand i landskabet, men deres funktion er på mange måder en uløst gåde.

Foredraget præsenterer udgravningen af et usædvanlig velbevaret kogestensgrubefelt ved Hammer Bakker, og hvordan landskabet her – i et samspil mellem mennesker og natur – udviklede sig fra et rituelt landskab til et dyrkningslandskab allerede i sen bronzealder/tidlig jernalder.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2025

12. februar 2025 kl. 19
Hændelser ved vand – tro, tradition og fornyelse i et foranderligt landskab
Ved museumsinspektør Karen Povlsen, Nordjyske Museer

26. februar 2025 kl. 19
Miljøarkæologi – naturvidenskab i arkæologi
Ved seniorforsker Morten Fischer Mortensen, Nationalmuseet

12. marts 2025 kl. 19
Randers – en middelalderlig centerby ved Gudenåen
Ved museumsinspektør, ph.d., Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland

26. marts 2025 kl. 19
Fyrster og friller – en status på udforskningen af gravpladsen ved Vaarst
Ved museumsinspektør, ph.d., Torben Trier Christiansen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 550 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Illustration: Sune Elskær