Næsehorn og narrestreger – foredrag om Ole Lund Kirkegaard

Næsehorn og narrestreger – foredrag om Ole Lund Kirkegaard

I 1967 blev dansk børnelitteratur ramt af en bombe, da Ole Lund Kirkegaard udgav bogen Lille Virgil, der var fuld af spilopper og fantasi. Sådan havde ingen skrevet om børn før, og dansk børnelitteratur var forandret for altid. Senere kom bøger som Otto er et næsehorn, Hodja fra Pjort, Gummi-Tarzan og Orla Frøsnapper –bøger, som alle er blevet klassikere.

Mandag 31. januar kan du høre mere om Ole Lund Kirkegaard, når Uffe Høj (formand for Di Heslige Slønglers Klup, Skanderborg) og Peter Overgaard (aktiv i Skanderborgs musikliv siden 1980) er på besøg i Oue med et foredrag om den store forfatter – fortalt i ord, billeder og musik.

Du kan høre mere om Ole Lund Kirkegaards opvækst i Skanderborg, om synet på barnet i 1950’erne, om dansk børnelitteratur indtil 1960’erne, om Kirkegaards inspiration fra børnene i sin lærergerning, om nybruddet i dansk børnelitteratur i 1960’erne, om hans geniale forfatterskab og arven efter ham i dansk børnelitteratur.

Ole Lund Kirkegaard var skoleleder i Oue, da han i 1967 udgav sin debutbog om roden Lille Virgil, og det var børnene på Oue Skole, der inspirerede Kirkegaard til de nysgerrige og opfindsomme drenge i hans mange børnebøger, der vender de voksnes regelrette verden på hovedet med deres humor og fantasi. Med Ole Lund Kirkegaards ansættelse mellem 1965 og 1973 på Oue Skole blev byen en litterær forpost i datidens børnekulturelle Danmark.

Undervejs læses der op fra udvalgte bøger, og vi hører om forfatterens sprog og tegninger. Foredraget krydres med en del fotos fra Ole Lund Kirkegaards levetid. Musiker Peter Overgaard spreder en tidstypisk stemning til foredraget med Mandalay og andre sange fra forfatterens barndom og ungdom.

Bag foredraget står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Det er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune.

Billetter til foredraget købes hos Oue Idræt og Kultur. Prisen er 130 kr. for foredrag og smørrebrød (bestilles på forhånd) og 70 kr. for foredrag og kaffe (købes i døren).

Ønsker du billet med smørrebrød, tilmelder du dig på mailen [email protected] eller på tlf. 98 55 81 22 / 61 37 85 13 senest lørdag 28. januar 2023.

Foredrag: Kongens borge – historien om de danske ringborge

Foredrag: Kongens borge – historien om de danske ringborge

Vikingeborgen Fyrkat blev opført omkring år 980 under kongen Harald Blåtand. De fem mægtige ringborge Aggersborg, Nonnebakken, Trelleborg, Fyrkat samt Borgring ved Køge blev alle anlagt med hidtil uset ingeniørkunst og med store omkostninger for både befolkning og kongemagt, og de spillede i slutningen af 900-tallet en central rolle i danmarkshistorien.

Paradoksalt nok findes der ingen skriftlige kilder eller afbildning af dem. Vi må derfor skæve til stolpehuller og andre arkæologiske fund samt indirekte kilder for at kunne give et bud på historien om og formålet med vikingetidens ringborge.

Foredragsholder er Jakob Ljørring Pedersen, cand.mag i religionsvidenskab og formidler på Vikingemuseet Fyrkat.

Dagens øvrige program

Kl. 11.00: Forskellige vikingelege
Kl. 12.00: Kamptræning
Kl. 13.00: Foredrag i langhuset: Kongens borge – historien om de danske ringborge ved Jakob Ljørring Pedersen, cand.mag i religionsvidenskab og formidler på Vikingemuseet Fyrkat.
Kl. 15.00: Forskellige vikingelege

Foredrag: Guld, sølv og kongemagt

Foredrag: Guld, sølv og kongemagt

Lige før kristendommen officielt blev den danske rigsreligion, blev der skjult to store skatte ved en meget stor gård fra vikingetiden nær Harreby i Sønderjylland. Ved én port blev der nedgravet mere end 100 stykker sølv, og ved naboporten blev Danmarks største vikingeguldskat gemt. Men hvorfor blev værdierne skjult? Var det blot en praktisk foranstaltning, eller blev de måske ofret til de førkristne guder? Og hvad fortæller genstandene om sin samtid og om det sted, de blev gemt?

Det og meget mere besvarer arkæolog og museumsinspektør ved Vejlemuseerne, Lars Grundvad, når han kl. 13 afholder foredraget Guld, sølv og kongemagt i det rekonstruerede langhus ved selve borgområdet.

Her fortæller han om guld, sølv og kongesæder, og hans tese er, at en kongemagt havde en gård ved Harreby – en gård, som husede Jyllands hidtil eneste sikkert påviste helligsæde. Det spændende skattefund kan dermed måske fortælle om en rigsdannelse, og om den førkristne religions sidste storhedstid. En tid, hvor kongeligt guld og sølv var noget at det vigtigste, man kunne ofre.

Dagens øvrige program

Kl. 11.00: Forskellige vikingelege
Kl. 12.00: Kamptræning for børn
Kl. 13.00: Foredrag i langhuset: Guld, sølv og kongemagt ved arkæolog Lars Grundvad
Kl. 15.00: Forskellige vikingelege

En håndfuld grus i andedammen – oplev forfatter Jens Smærup Sørensen

En håndfuld grus i andedammen – oplev forfatter Jens Smærup Sørensen

På Vikingemuseet Lindholm Høje kan du mærke historiens vingesus til et helt særligt eftermiddagsarrangement sankthansaften.

Vi starter med en rundvisning på det stemningsfulde museum, der huser et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid.

Derefter kan du opleve forfatter Jens Smærup Sørensen og moderator Johannes Andersen i samtale om værket ’En håndfuld grus i andedammen’, der indeholder et fortrinligt udvalg af artikler af den 50-årsjubilerende forfatter, der især er kendt for sine fine skildringer af det traditionsrige danske landbrugssamfunds transformation til nye tider.

Mange af artiklerne kredser om Jens Smærup Sørensens egne forfatterforbilleder og store forfattere som Ewald, Blicher, Aakjær, Pontoppidan og Højholt.

Jens Smærup Sørensen signerer bøger efter samtalen, og der vil også være mulighed for at købe en bog på dagen.

Foredrag om koldkrigsbunkeren REGAN Vest

Foredrag om koldkrigsbunkeren REGAN Vest

60 meter under en kridtbakke i Rold Skov ligger 5.500 m2 unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg opført i dybeste hemmelig under Den Kolde Krig med det formål at huse regering og regent i tilfælde af, at 3. verdenskrig brød ud.

I forbindelse med Historisk Festival på Nordjyske Museer kan du på Kulturstationen i Skørping lørdag 30. april høre mere om bunkeranlægget, der går under navnet REGAN Vest. Her fortæller museumsinspektør Bodil Frandsen om selve det underjordiske anlæg, der blev bygget i perioden 1963-68, og om de folk, der ved en krig skulle med derned. Foredraget kommer også ind på den omfattende, men for de fleste mennesker ukendte, krigsplanlægning, som REGAN Vest var del af.

Bodil Frandsen har i en årrække beskæftiget sig indgående med bunkeren, og hun har bl.a. skrevet en ph.d. om stedet og den planlægning, som anlægget indgik i. Foredraget krydres med et omfattende billedmateriale, som giver et godt indtryk af det helt unikke og autentiske REGAN Vest-anlæg. Foredraget afholdes i samarbejde med foreningen Kulturstationen i Skørping og Rebild Bibliotekerne. Det er en del af Historisk Festival ved Nordjyske Museer i weekenden 30. april og 1. maj. Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.

Foredrag: Aalborghistorien i nyt lys

Foredrag: Aalborghistorien i nyt lys

Foredrag ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyske Museer

Aalborgs historie er løbende genstand for en intens lokalhistorisk interesse. Hør om arkivets og museets aktuelle arbejde med indsamling, udgravninger, udstillinger, forskning og formidling på en lang række platforme.

Foredraget er en del af en mindre foredragsrække om forskellige historiske emner

På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960’erne været fast tradition, at historieforskningens resultater præsenteres ved forskellige foredrag.

Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

2022 er ikke nogen undtagelse. Foredragene om de historiske emner afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af museumsinspektør, ph.d. og dr.phil., Morten Pedersen, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2022

17. marts 2022 kl. 19
Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg
Ved arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv, og afdelingsleder, dr.phil. Morten Pedersen, Nordjyske Museer

24. marts 2022 kl. 19
Højfolk, havfruer og spøgelser
Ved museumsinspektør, cand.mag. Inger K. Bladt, Nordjyske Museer

31. marts 2022 kl. 19
Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii
Ved redaktør, ph.d. Mikael Frausing, danmarkshistorien.dk – Aarhus Universitet

7. april 2022 kl. 19
Aalborghistorien i nyt lys
Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyske Museer

Køb en samlet billet til alle fire foredrag her

Foredrag: Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii

Foredrag: Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii

Foredrag ved redaktør, ph.d. Mikael Frausing, danmarkshistorien.dk – Aarhus Universitet

Da badning i havet vandt frem i 1800-tallet blev Jyllands vestkyst opdaget som turistrejsemål. Forfattere som St. St. Blicher og H.C. Andersen beskrev det jyske landskab som en stærkere, voldsommere og mere intens udgave af den danske natur. Og helt ude mod vest, længst væk fra København og på kanten af det danske rige, fandt man den store øde natur, hvor der var højt til himlen og langt til det meste. Mikael Frausing fortæller om hvordan turismen forvandlede vestkysten til et rekreativt landskab for badning, sport og leg, gav nyt liv til stille fiskerlejer og blev en af Europas store turistattraktioner.

Foredraget er en del af en mindre foredragsrække om forskellige historiske emner

På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960’erne været fast tradition, at historieforskningens resultater præsenteres ved forskellige foredrag.

Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

2022 er ikke nogen undtagelse. Foredragene om de historiske emner afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af museumsinspektør, ph.d. og dr.phil., Morten Pedersen, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2022

17. marts 2022 kl. 19
Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg
Ved arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv, og afdelingsleder, dr.phil. Morten Pedersen, Nordjyske Museer

24. marts 2022 kl. 19
Højfolk, havfruer og spøgelser
Ved museumsinspektør, cand.mag. Inger K. Bladt, Nordjyske Museer

31. marts 2022 kl. 19
Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii
Ved redaktør, ph.d. Mikael Frausing, danmarkshistorien.dk – Aarhus Universitet

7. april 2022 kl. 19
Aalborghistorien i nyt lys
Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyske Museer

Køb en samlet billet til alle fire foredrag her

Foredrag: Højfolk, havfruer og spøgelser

Foredrag: Højfolk, havfruer og spøgelser

Foredrag ved Inger Bladt, museumsinspektør, cand.mag., Nordjyske Museer

Folkemindeforskere som Evald Tang Kristensen og Svend Grundtvig indsamlede i slutningen af 1800-tallet langt over 400 sagn om overnaturlige væsner og begivenheder i Nordjyske Museers arbejdsområde fra Mariager Fjord til Limfjorden. Mange af dem knytter sig til specifikke lokaliteter. Hvilke typer af sagn er der, hvordan er de opstået, og hvad har de betydet for lokalbefolkningen?

Foredraget er en del af en mindre foredragsrække om forskellige historiske emner

På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960’erne været fast tradition, at historieforskningens resultater præsenteres ved forskellige foredrag.

Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

2022 er ikke nogen undtagelse. Foredragene om de historiske emner afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af museumsinspektør, ph.d. og dr.phil., Morten Pedersen, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2022

17. marts 2022 kl. 19
Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg
Ved arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv, og afdelingsleder, dr.phil. Morten Pedersen, Nordjyske Museer

24. marts 2022 kl. 19
Højfolk, havfruer og spøgelser
Ved museumsinspektør, cand.mag. Inger K. Bladt, Nordjyske Museer

31. marts 2022 kl. 19
Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii
Ved redaktør, ph.d. Mikael Frausing, danmarkshistorien.dk – Aarhus Universitet

7. april 2022 kl. 19
Aalborghistorien i nyt lys
Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyske Museer

Køb en samlet billet til alle fire foredrag her

Foredrag: Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg

Foredrag: Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg

Foredrag ved arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv, samt afdelingsleder, dr.phil. Morten Pedersen, Nordjyske Museer

Spritproduktion har i flere hundrede år været en del af erhvervslivet i Aalborg. I en lang periode var al snapseproduktion i Danmark endda samlet på det ikoniske fabriksanlæg i Aalborgs Vestby, som går under navnet Spritten. I 2015 var det dog endegyldigt slut, og det store område blev genstand for planer om kunst og attraktive boliger. Foredraget fortæller om spritten fra de ældste tider til i dag.

Foredraget er en del af en mindre foredragsrække om forskellige historiske emner

På universiteter, arkiver, museer og i mange andre sammenhænge forskes der i historien som aldrig før. I Aalborg har det siden 1960’erne været fast tradition, at historieforskningens resultater præsenteres ved forskellige foredrag.

Målsætningen er at præsentere et bredt udvalg af den nyeste viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende kulturhistorikere har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

2022 er ikke nogen undtagelse. Foredragene om de historiske emner afholdes i samarbejde mellem De Samarbejdende Kulturelle Foreninger i Aalborg og Folkeuniversitetet. Programmet tilrettelægges af repræsentanter fra foreningerne og koordineres af museumsinspektør, ph.d. og dr.phil., Morten Pedersen, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2022

17. marts 2022 kl. 19
Sprittens by – snaps og kulturarv i Aalborg
Ved arkivar, cand.mag. Flemming Nielsen, Aalborg Stadsarkiv, og afdelingsleder, dr.phil. Morten Pedersen, Nordjyske Museer

24. marts 2022 kl. 19
Højfolk, havfruer og spøgelser
Ved museumsinspektør, cand.mag. Inger K. Bladt, Nordjyske Museer

31. marts 2022 kl. 19
Vestkysten i dansk turisme fra H.C. Andersen til Cold Hawaii
Ved redaktør, ph.d. Mikael Frausing, danmarkshistorien.dk – Aarhus Universitet

7. april 2022 kl. 19
Aalborghistorien i nyt lys
Ved medarbejdere fra Aalborg Stadsarkiv og Nordjyske Museer

Køb en samlet billet til alle fire foredrag her

Arkæologien i nyt lys: Kontinuitet og opbrud i jernalderen

Arkæologien i nyt lys: Kontinuitet og opbrud i jernalderen

Foredrag ved museumsinspektør og ph.d. Niels Haue, Nordjyske Museer

Gennem de seneste 25 år har Nordjyske Museer foretaget adskillige bopladsudgravninger i Aalborg-området.

Foredraget er en sammenfatning af disse undersøgelser, der generelt tegner et billede af et særdeles tætbefolket samfund i ældre jernalder. De udgravede landsbyer ved Gigantium samt Sdr. og Nr. Tranders og i forbindelse med det nye sygehusbyggeri udviser mange fællestræk og vidner generelt om et stabilt bondesamfund, hvor dyrehold af kvæg og får har udgjort ernæringsgrundlaget.

I løbet af det 2. århundrede e.Kr. ses et større opbrud i samfundet, hvor landsbyerne opgives og enten fraflyttes eller omstruktureres.

Niels Haue kommer under foredraget med forskellige bud på baggrundene for disse gennemgribende samfundsomvæltninger på overgangen mellem ældre og yngre jernalder.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

Denne foredragsrække præsenterer et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw, Nordjyske Museer.

Samlet program for foråret 2022

2. februar 2022 kl. 19
Skibssætningen ved Høj Stene – på sporet af en ukendt kongemagt i det østlige Midtjylland ca. 600 e.Kr.
Ved ph.d. og museumsinspektør Rasmus Birch Iversen, Moesgård Museum

16. februar 2022 kl. 19
Kontinuitet og opbrud i jernalderen
Ved museumsinspektør og ph.d. Niels Haue, Nordjyske Museer

2. marts 2022 kl. 19
Hvad ridebanerne gemte: Et overraskende fund af nye gravhøje og fladmarksgrave fra tragtbægerkulturen
Ved museumsinspektør Per Borup, Museum Horsens

23. marts 2022 kl. 19
Eske Brocks teglovne ved Auning
Ved museumsinspektør, ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen, Museum Østjylland

Køb en samlet billet til alle fire foredrag her