Foredrag: Den falske landsby og Flugplatz Aalborg West

Foredrag: Den falske landsby og Flugplatz Aalborg West

Onsdag 10. april bliver historien fra 2. verdenskrig om den falske landsby tæt ved Aabybro vakt til live igen. Det sker, når historiker og museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Thor Bæch Pedersen, holder foredrag om emnet på Vikingemuseet Lindholm Høje.

Lufthavnene

Da tyskerne besatte Danmark 9. april 1940, skete det i høj grad for at sikre kontrollen over den danske infrastruktur. Kort efter besættelsen begyndte tyskerne derfor arbejdet med at udvide lufthavnene omkring Aalborg.

Den kommunale lufthavn ved herregården Rødslet nordvest for Aalborg blev udbygget til uigenkendelighed til et areal på ca. 20 kvadratkilometer og blev navngivet Flugplatz Aalborg West. Sammen med flyvepladserne Aalborg Öst og Aalborg See var den ved befrielsen i maj 1945 Nordeuropas største flyveplads.

Dn falske landsby

Briterne ønskede at standse den tyske fremmarch i Europa og forsøgte derfor adskillige gange – med begrænset succes – at bombe lufthavnene ved Aalborg og de omkring militære anlæg med store tab til følge.

Fra tysk side var man klar over truslen fra de britiske bombefly og placerede derfor ammunitionsdepotet til Aalborg West på en åben mark mellem Birkelse og Aabybro, hvor det blev cammufleret som en ganske almindelig landsby. Her blev der opført en enorm kulisse af træ, der fra luften til forveksling skulle ligne en rigtig landsby, så briterne ikke fra luften kunne skelne det militære mål fra civil bebyggelse.

Den falske landsby blev pillet ned igen, da krigen var slut, men historien og mindet om den lever stadig.

Der serveres kaffe og kage i pausen.


Foredrag med forfatter Benni Bødker

Foredrag med forfatter Benni Bødker

Torsdag 4. april får Koldkrigsmuseet REGAN Vest besøg af forfatter Benni Bødker.

Han fortæller med udgangspunkt i sin nyeste roman ”Et hus med tusind øjne” om den kolde krig i Danmark, om hemmelige bunkers og spionernes verden, og om hvordan han har studeret falske pas og gamle aflytningsbånd for at beskrive en tid, der ikke ligger særlig langt tilbage.

Han dykker ned i den skyggeverden af spioner og hemmelige agenter, som var en del af vores hverdag under den kolde krig – uden at vi dengang vidste noget om det.

Bogen blev i Politiken beskrevet som en utrolig velskrevet og intelligent spionroman.

Benni Bødker er også manden bag tv-serien “Paraplymordet”. Den handler om den bulgarske agent Piccadilly, der fra sin base i København var involveret i en af den kolde krigs mest berømte likvideringer i London.

Til foredraget kan du høre mere om Bennis research og arbejde med bog såvel som tv-serie.

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling i velkomstbygning og maskinmesterbolig er åben.

Kl. 18.30-19.30

Varm mad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine): Gullasch med knuste kartofler.

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med forfatter Benni Bødker.

Billetterne dækker over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt varm aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

Foredrag: Fritidsliv og turisme ved Mariager Fjord

Foredrag: Fritidsliv og turisme ved Mariager Fjord

I en rejseguide fra 1869 beskrev en rejseskribent begejstret Hadsundområdet som en naturskøn turistattraktion. Det lokkede turister til, og i kølvandet på dem kom badeanstalter, hoteller, skovpavilloner m.m.

Torsdag 7. marts kan du høre historien om dengang Hadsundegnen blev turistland.

For mange mennesker er Mariager Fjord i dag lig med fritidsliv og turisme. Det naturskønne område bruges flittigt til sejlads, badning, lystfiskeri, picnic, camping, sommerhusophold, spadsere-, cykle-, og rideture. Sådan har det imidlertid ikke altid været. Fænomener som fritidsliv og turisme kom først for alvor til herhjemme i løbet af 1800-tallet i takt med at et bredere udsnit af danskere fik flere penge mellem hænderne – og mere fritid til at bruge pengene.

Fritidslivet og turismen udviklede sig først omkring hovedstaden, men i takt med at jernbanenettet blev udbygget og flere og flere dampskibsruter oprettedes fik danskerne mulighed for at opleve stadigt fjernere egne af landet. I 1869 kom turen til Hadsund og omegn, der af førnævnte rejseskribent P.V. Grove introducerede som en ”hidtil noget ukendt egn”, der imidlertid ikke stod tilbage for selv de bedste landskaber, der kunne opleves på Nordsjælland.

Med foredraget rejser vi tilbage til turismen og fritidslivets barndom, som de udspillede sig omkring Mariager Fjord – vi gæster de gamle badeanstalter, forlystelsesetablissementer, danserader og går ombord på dampskibene med madkurv og hornorkester.

Aftenens rejseleder er kunsthistoriker Klaus Højbjerg fra Dansk Center for Herregårdsforskning.

Foredrag: Et liv i manegen – Agnete Enoch fra Cirkus Dannebrog

Foredrag: Et liv i manegen – Agnete Enoch fra Cirkus Dannebrog

I dansk cirkushistorie er der en håndfuld cirkus, som er særligt kendte. Torsdag 29. februar kan du komme tæt på et af dem, når Agnete Enoch – tidligere artist og direktør for Cirkus Dannebrog – fortæller om sit fascinerende liv i manegen. Det sker på Cirkusmuseet i Rold.

Agnete Enoch er datter af artisterne Haddy og Solveig Enoch, som i 1977 skabte Cirkus Dannebrog. Hun fortæller til foredraget åbenhjertigt om et liv, som kun få oplever – deriblandt hvordan det var at vokse op i en artist- og senere cirkusdirektørfamilie og det hårde slid med at drive et cirkus med mange glæder og sorger.

Det hele begyndte, da Enochs forældre i 1950’erne og 1960’erne efterhånden blev et anerkendt cykelartistpar, der optrådte i både ind- og udland. Haddy ønskede sig brændende at genoplive Cirkus Dannebrog, som hans mormor og morfar grundlagde sidst i 1800-tallet, men som var lukket i 1922.

Det lykkedes ham og Solveig at realisere den drøm i 1977, og de og deres børns cykelnumre blev hovedattraktionen i det genopståede cirkus.

Livet i et cirkusfamiliedynasti kræver ubetinget loyalitet, hårdt slid, opfindsomhed, vedholdenhed og viljestyrke. Agnete Enoch trådte ind i denne særlige verden fra barnsben og forlod det igen, da Cirkus Dannebrog gik konkurs i 2016 – det år, hvor Enoch fejrede 50 år i manegen.

På det tidspunkt havde hun gennem årene både været håndstandsakrobat, cykelartist og vist numre med heste og duer. Hun havde samtidig været ansvarlig for Cirkus Dannebrogs markedsføring og de sidste år også været cirkusdirektør – og ikke mindst dets sprechstallmeister gennem mange år.

Agnete Enoch runder af med at fortælle om hendes syn på fremtiden for cirkus i Danmark.


Foredrag: Da verden var tæt på en atomkrig

Foredrag: Da verden var tæt på en atomkrig

Med pensioneret efterretningsofficer i PET Per Enevoldsen

Tirsdag 27. februar holder Per Enevoldsen, der er pensioneret efterretningsofficer med 40 års operativ erfaring i Politiets Efterretningstjeneste, foredrag på Koldkrigsmuseet REGAN Vest. I sin karriere arbejdede han i mange år med spionage og med Sovjetunionen som specialområde.

Foredraget omfatter en af de mest spændingsfyldte perioder under den kolde krig nemlig 1983/1984, hvor sovjetiske missiler i september 1983 nedskød et koreansk civilfly. Kort tid efter indledte NATO sin planlagte alarmeringsøvelse ABLE ARCHER og det fik den øverste sovjetiske ledelse til at tro, at NATO forberedte et angreb på Sovjetunionen.

En voldsom konfrontation mellem Sovjetunionen og de vestlige demokratier i NATO var derfor under opsejling og en verdensomspændende atomkrig snublende tæt på at bryde løs.

Så langt kom det heldigvis ikke.

Det skyldtes i høj grad en helt speciel indsats af én mand – nemlig Oleg Gordijevsky. Han var oberst i KGB og chef for KGB’s efterretningsresidentur på den sovjetiske ambassade i London. Men han var også dobbeltagent og hvervet i København i 1975 af PET og den engelske tjeneste MI 5. Han gjorde et kæmpe arbejde for at gøre den sovjetiske ledelse i Kreml begribeligt, at den vestlige angrebsøvelse ikke var en trussel mod Sovjetunionen, men udelukkende en signaløvelse.

Det lykkedes at overbevise sovjetledelsen, og verden undgik en altødelæggende konfrontation.

Historien om Oleg Gordijevsky endte brat, da han i 1985 blev kaldt hjem til Moskva. Ikke for at få den forventede udnævnelse til general i KGB, men for at blive sigtet for spionage. Ved en koordineret aktion mellem den engelske tjeneste MI6 og PET lykkedes det dog under stor dramatik at få Oleg Gordijevsky smuglet ud af Sovjetunionen.

Foredraget fortæller hele historien om Oleg Gordijevsky – hans hvervning, operative arbejde i Danmark og England og den dramatiske flugt fra Sovjetunionen vil være aftenens tema.

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling og maskinmesterbolig er åben.

Kl. 18.30-19.30

Varm mad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine): Gullasch med knuste kartofler

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med pensioneret efterretningsofficer i PET Per Enevoldsen.

Billetterne dækker over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt varm aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

Arkæologien i nyt lys: Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder

Arkæologien i nyt lys: Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder

Ved arkæolog og museumsinspektør Christian Vrængmose Jensen, Nordjyske Museer

Lindholm Høje er et af landets mest velbevarede og imponerende fortidsminder. Hør fortællingen om den store gravplads, der særligt var i brug i den ældste del af vikingetiden og et par århundreder før.

Til foredraget får du et indblik i de mange forskellige slags grave, der fandtes ved udgravningen i 1950’erne.

Lindholm Høje er også fortællingen om menneskerne, der boede på højene, og om hvordan den forhistoriske oldtid blev til den tidlige middelalder i vores landskab.

Foredraget fortæller desuden om, hvordan Lindholm Høje opstod som det moderne fortidsminde, det er i dag.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2024

14. februar 2024 kl. 19
At genopdage en offertradition fra bronzealderen
Ved museumsinspektør, ph.d. Lise Frost, Moesgård Museum

28. februar 2024 kl. 19
Vikingekvinder
Ved museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

13. marts 2024 kl. 19
Under pres – krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel
Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

3. april 2024 kl. 19
Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder
Ved arkæolog og museumsinspektør Christian Vrængmose Jensen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 495 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Arkæologien i nyt lys: Krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel

Arkæologien i nyt lys: Krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel

Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

I år 9 e.Kr. blev tre romerske legioner nedslagtet i Teutoburgerskoven ved det nuværende Osnabrück i Tyskland. Nederlaget i år 9 står som et vendepunkt i Europa efter et århundrede præget af voldsomme politiske og militære spændinger. Presset på de nordeuropæiske høvdingedømmer er enormt, og de må vælge side.

I denne opbrudsfase opstår Hedegård ved Nørre Snede: Nordeuropas mest spektakulære gravplads med forbindelser til områder langt fra det midtjyske og samtidig periodens absolut største landsby.

Foredraget fortæller om de fornemme grave ved Hedegård, om de nye geofysiske undersøgelser af bopladsen og om de germanske stammers reaktion på romernes militære tilstedeværelse i det nordtyske område.

Foto: Romersk dolk fundet ved Hedegård. Foto: Moesgård Museum

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2024

14. februar 2024 kl. 19
At genopdage en offertradition fra bronzealderen
Ved museumsinspektør, ph.d. Lise Frost, Moesgård Museum

28. februar 2024 kl. 19
Vikingekvinder
Ved museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

13. marts 2024 kl. 19
Under pres – krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel
Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

3. april 2024 kl. 19
Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder
Ved arkæolog og museumsinspektør Christian Vrængmose Jensen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 495 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Arkæologien i nyt lys: Vikingekvinder

Arkæologien i nyt lys: Vikingekvinder

Ved museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

Med udgangspunkt i de arkæologiske og skriftlige kilder tegnes her er troværdigt og forskningsbaseret billede af vikingetidens samfund og ikke mindst kvinderne.

Det er en eksempelbåret fortælling om kvindernes vilkår og muligheder gennem forskellige perioder af livet – som barn, giftemoden og husfrue – eller som trælle, arbejdskvinder, vølver og friller.

For at danne os et fuldgyldigt indtryk af livet i vikingetiden, må vi også dykke ned i vikingernes glemte billedverden og sammen med de skriftlige kilder skabe os indsigt i blandt andet sagnverdenen og den nordiske mytologi – befolket af konger, dronninger, krigere, valkyrier, vølver og skjoldmøer.

Kilderne viser, at man i beskrivelsen af kvindernes vilkår og rolle i vikingetiden må skelne mellem denne og gudernes verden. De ting, kvinderne kunne udføre hinsides, var langt fra mulige for dem i denne verden. I mytologiens univers kæmpede kvinderne på slagmarken og var de mandlige guders ligeværdige. I sagaerne og den jordiske verden formåede tilsyneladende kun få at sætte sig ud over familiens og dens mandlige overhoveds beslutningskraft.

Med dette som udgangspunkt lægges der op til en samtale om, hvordan vikingetiden anvendes i vores samtid.

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2024

14. februar 2024 kl. 19
At genopdage en offertradition fra bronzealderen
Ved museumsinspektør, ph.d. Lise Frost, Moesgård Museum

28. februar 2024 kl. 19
Vikingekvinder
Ved museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

13. marts 2024 kl. 19
Under pres – krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel
Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

3. april 2024 kl. 19
Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder
Ved arkæolog og museumsinspektør Christian Vrængmose Jensen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 495 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Arkæologien i nyt lys: At genopdage en offertradition fra bronzealderen

Arkæologien i nyt lys: At genopdage en offertradition fra bronzealderen

Ved museumsinspektør, ph.d. Lise Frost, Moesgård Museum

I de senere år har der over hele landet været en stigning i nytilkomne offerfund fra bronzealderen (1750-500 f.Kr.). Stigningen skyldes et voksende antal detektorbrugere og mere intensiv udnyttelse af marginaljorde. Nogle af de nye detektorfund har ført til udgravninger, der har afdækket information om genstandenes oprindelige placering i landskabet. Her har et nyt projekt sat fokus på et overset aspekt af bronzealderens tradition for ofringer – kildefundene.

Aftenens foredrag belyser, hvordan kildevæld og steder med frembrydende vand i mere bred forstand har været en væsentlig faktor i valget af offersted. Gennem fundeksempler fra hele landet belyses, hvordan der er behov for at vende tilbage til kilderne – både i form af studier af kort, arkiver og litteratur, men også i form af udgravninger, naturvidenskabelige analyser og landskabsstudier af nytilkomne offerfund, som stadig kan overraske os.

Foto: Bronzesværd fundet i kilde ved Gudenådalen. Foto: Moesgaard Museum

Foredragsrække om arkæologi

Arkæologi er studiet af tidligere tiders menneskelige aktivitet – primært gennem studiet af menneskets materielle levn. Langt det meste af al menneskelig aktivitet foregik, før vi lærte at skrive, så arkæologi er den vigtigste metode til at studere ældre menneskeskabte samfund.

I foredragsrækken Arkæologien i nyt lys præsenterer vi et bredt udvalg af den nyeste arkæologiske viden, der bidrager til aktuelle historierelaterede temaer og debatter lokalt, regionalt og nationalt. En lang række af landets toneangivende arkæologer har derfor gennem årene gæstet Aalborg.

Foredragene er tilrettelagt af museumsinspektør, ph.d. Torben Birk Sarauw fra Nordjyske Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Samlet program for foråret 2024

14. februar 2024 kl. 19
At genopdage en offertradition fra bronzealderen
Ved museumsinspektør, ph.d. Lise Frost, Moesgård Museum

28. februar 2024 kl. 19
Vikingekvinder
Ved museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

13. marts 2024 kl. 19
Under pres – krig, diplomati og magtarkitektur i tiden omkring Kristi fødsel
Ved seniorforsker Xenia Pauli Jensen, Moesgård Museum

3. april 2024 kl. 19
Lindholm Høje – hvor oldtiden blev til middelalder
Ved arkæolog og museumsinspektør Christian Vrængmose Jensen, Nordjyske Museer

Samlet pris: 495 kr.
Køb billet til alle fire foredrag


Foredrag: Fra kold krig til fred – og tilbage igen

Foredrag: Fra kold krig til fred – og tilbage igen

Tirsdag 7. november kan du møde generalløjtnant Ole Larsen Kandborg, hvor han besøger Koldkrigsmuseet REGAN Vest med sit foredrag om den kolde krig.

Med sine mere end 40 år i forsvaret har han været med hele vejen fra da den kolde krig var på sit varmeste under Cubakrisen i 1962 til perioden med fodnotepolitikken i 80’erne, murens fald i 1989, Sovjetunionens opløsning og afslutningen på den kolde krig. Sidenhen har han som sikkerhedspolitisk interesseret pensionist fuldt med frem til i dag, hvor verden med en krig i Ukraine måske er på vej mod en ny kold krig.

Til foredraget kan du høre mere om Ole Larsen Kandborgs syn på den sikkerhedspolitiske situation, som den har udviklet sig fra 1960’erne, hvor REGAN Vest blev bygget, til i dag, hvor bunkeren er omdannet til museum.

Undervejs kommer han ind på hvordan vi i Danmark og NATO har bevæget os fra kold krig via partnerskab for fred med vores tidligere modstandere til igen at være i åben konflikt med Rusland – arvtageren efter ærkefjenden under den kolde krig: Sovjetunionen. 

Og som Ole Larsen Kandborg selv formulerer det: ”Det er skæbnens ironi, at det sker netop nu, hvor koldkrigshovedkvarteret REGAN Vest er omskabt til museum.”

I forbindelse med foredraget er der mulighed for at komme på rundvisning i REGAN Vest, hvis man køber billet inkl. rundvisning

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling og maskinmesterbolig er åben. Rundvisning i bunkeren ved museets guidekorps for dem, der har købt foredragsbillet med rundvisning.

Kl. 18.30-19.30

Varm mad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine) – Jægergryde med knuste kartofler.

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med tidl. generalløjtnant Ole Larsen Kandborg.

Priser

  • 580 kr. + 10 kr. i administrationsgebyr
    (Med rundvisning i bunker)
  • 320 kr. + 10 kr. i administrationsgebyr
    (Uden rundvisning i bunker)

Billetterne dækker også over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt varm aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer er for egen regning.