Fastelavnsfest på Cirkusmuseet

Fastelavnsfest på Cirkusmuseet

Fastelavnsfestlighederne begynder i Rold Kirke kl. 13.15 med en fastelavnsgudstjeneste for hele familien, hvor man gerne må være udklædt.

Efter gudstjenesten går vi videre til Ridehuset ved Cirkusmuseet, der ligger tæt ved kirken. Her fejres fastelavn, og store som små har mulighed for at slå katten af tønden i kampen om at blive kattekonge og dronning. Der er to tønder – en for de mindste samt en for de lidt større børn på syv år og opefter.

Man er naturligvis stadig velkommen til fastelavnsfesten på Cirkusmuseet, selvom man ikke deltager i gudstjenesten i Rold Kirke, og det er gratis at være med.

Der kan købes varm kakao, fastelavnsboller og sodavand i salgsboden.

Programmet ser således ud:
Kl. 13.15-13.45: Fastelavnsgudstjeneste i Rold Kirke
Kl. 14.00: Tøndeslagning i Ridehuset ved Cirkusmuseet i Rold

Festlighederne er arrangeret i samarbejde med Cirkushusets Støtteforening, Rold Kirke og Rold Bylaug.

Familierundvisning: Magisk medicin i det gamle apotek

Familierundvisning: Magisk medicin i det gamle apotek

I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus. Nu kan far, mor og børn gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning blandt sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver. Apotekernes gamle sager, sære apparater og eksotiske medikamenter findes nemlig i dag i Apotekersamlingen, der ligger på loftet i Jens Bangs Stenhus.

Som en del af rundvisningen lærer I at slå tabletter – helt som apotekeren gjorde i gamle dage – samt at lave brusende medicin med den magiske sodavandskande. Her vejer I de forskellige ingredienser af på apotekets gamle vægt, inden de blandes i kanden og magien opstår.

Apotekeren og hans hjælpere lavede i gamle dage medicin til hele Nordjylland, og de havde flere tusinde urter, kemikalier og ting fra dyr, som de brugte til at fremstille medicin. På familierundvisningen kan I derfor også se skuffer med hellig jord fra Malta og tørret blod fra en gedebuk. Der er glas med giftige grønne biller og en krukke med drageblod, som desværre er næsten tom. Undervejs på rundvisningen kan I også høre om, hvorfor apotekeren engang havde afhuggede menneskehoveder i en af de store skuffer.

Der er masser af historier om særlige urter og mærkværdige salver, både dem som kunne helbrede eller lindre folks sygdomme og dem, der gjorde folk mere syge, end de var i forvejen.

Familierundvisningen er især for børnefamilier med børn fra ca. syv år og op, men alle er velkomne.

Adgang til Apotekersamlingen foregår via trappe til 4. sal. Der er ingen elevator eller anden adgangsvej egnet for barnevogne, kørestole eller gangbesværede.

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.

Møllenissernes julemarked

Møllenissernes julemarked

Søndag 20. november inviterer Havnø Mølles Venner til det traditionelle julearrangement på Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling.

Der er gratis adgang denne dag, hvor der er lagt op til en hyggedag for både små og store.

I Møllehistorisk Samlings udstilling er møllenisserne rykket ind. Der er koldt på Havnø Mølle, så nisserne er denne dag forsamlet i museet. De vrimler rundt, så møllenissemor ikke har styr på, hvor mange hun skal bage pebernødder til. Kan du tælle, hvor mange nisser, der er? Hvis du kan finde dem alle, skal du fortælle det til møllenissemor i køkkenet – så vanker der nok en godbid.

De mindste børn kan også hjælpe møllenissemor med at trille pebernødderne, som efterfølgende bages. Hvis man kan lade være med at spise dem direkte fra ovnen, kommer de med hjem i et kræmmerhus. De børn, der har tålmodighed til det, kan også male mel på en håndkværn, så der er lidt til julebagningen derhjemme.

Mens børnene bager, kan de voksne blandt andet møde Anna Rysbjerg fra Visborg, der er kendt som underviser i bogfoldning. Hun kommer og viser, hvordan gamle bøger kan forvandles til engle, juletræer m.m. Bogfoldning er en teknik, hvor man folder siderne i gamle bøger efter bestemte mønstre, og så fremkommer der små kunstværker. Også smalle farvede papirstrimler er Anna i stand til at forvandle til små kunstværker. Hun er også kendt for at lave de fineste øreringe med julestjerner, som hun gerne sælger af.

Der er også mulighed for at opleve Hannah Ranch denne dag, Hun viser, hvordan man kan lave de smukkeste voksblomster og rullede lys. Hannah har også håndlavede smykker med, så der er gode muligheder for at få julegaveideer.

Endelig er Aase Skov, der er en mester i blomsterbinding og dekorationer, også på museet denne dag. Hun hjælper gerne de besøgende med at lave juledekorationer for en beskeden betaling for materialer. Her kan alle aldersgrupper være med.

Har man ikke tålmodighed til selv at arbejde med gran og kogler, så sælger Mona Malthe Christensen fine kranse til hoveddør og gravsted.

I møllekonens syltebod kan du finde delikatesser, Havnø Mølleøl og Mølledram til julefrokostbordet. Havnø Mølles frivillige møller Tommy Mathiesen har også sin egen bod. Her sælges små husflidsarbejder af træ.

Hele dagen kan man i møllenissecaféen købe gløgg og æbleskiver eller kaffe med hjemmebagte småkager. Småkagerne kan du også købe med hjem.

Åbning af juleudstilling

Åbning af juleudstilling

Lørdag 12. november åbner årets juleudstilling på Aalborg Historiske Museum. Temaet i år er julekalendere, og i udstillingen kan du se en lang række papjulekalendere – lige fra de kendte ulandskalendere fra tv til de mere ukendte fra lokale og aalborgensiske virksomheder, som i gamle dage blev delt ud som en slags reklame.

I forbindelse med åbningen har børn mulighed for at farvelægge deres helt egne julekalendere med 24 låger, og på den måde lave personlige kalendere til den kommende juletid.

Åbningen af udstillingen fejres med smagsprøver på lækre, hjemmebagte vaniljekranse med smør, mandler og naturligvis ægte vanilje. De er lavet efter opskriften fra ”Madam Mangor: Fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger 1866”. Vi kan dog ikke garantere smagsprøver hele dagen, for vaniljekransene plejer at være yderst populære hos museets gæster. Derudover kan du smage juledrikken Lutendranck, som var renæssancens svar på gløgg.

Husk også at besøge museumsbutikken, der er byens hyggeligste julebutik. En butik, der oser af julestemning som i de gode gamle dage og har masser af gammeldags julepynt og gaveidéer med historisk vingesus. Her finder du alt lige fra julebukke af halm, gamle papjulekalendere og sprællemænd, til Brammings kendte og nostalgiske kravlenisser fra 40’erne og Helligtrekongerlys.

Skulle du være nysgerrig på, hvordan en god nytårscigar rulles, så kan du kigge med fra kl. 11-15, når pensionerede cigarmagere fra C. W. Obels gamle Tobaksfabrik sætter sig til rette ved de gamle værkstedsborde i museets udstilling. Her rulles cigarer som i gamle dage, og cigarmagerne fortæller anekdoter fra tiden på fabrikken, der med over 2000 medarbejdere var en af Aalborgs største arbejdspladser i det 20. århundrede. Læs mere her.

Mød cigarmagerne fra C. W. Obels Tobaksfabrik

Mød cigarmagerne fra C. W. Obels Tobaksfabrik

Nu kan du møde cigarmagere fra C. W. Obel Tobaksfabrik og på tætteste hold opleve, hvordan de ruller cigarer – præcis som i de gode gamle dage, da fabrikken var en af byens største arbejdspladser.

Det sker lørdag 12. november på Aalborg Historiske Museum, hvor de sætter sig ved deres gamle pulte ved cigarbordet, som normalt er en del af museets udstilling.

Der findes mange gode historier og anekdoter fra tiden på fabrikken, og du har selvfølgelig mulighed for at snakke med cigarmagerne, mens de ruller. Det kan være om dengang, hvor de arrangerede væddeløb ned ad værkstedsgangen, eller når de fik gulvpigerne til at rødme ved at pifte efter dem eller ved at tage en dans med dem midt mellem cigarpultene.

At rulle cigarer var et gammelt erhverv, som var præget af stolte traditioner og stor faglig selvtillid. Det foregik næsten lydløst, og der var ingen maskinstøj, så cigarmagerne kunne snakke dagen lang. De var skarpe debattører og elskede en god ”rygning” – dvs. en diskussion – og det skete også tit, at hele cigarmagerværkstedet brød ud i sang.

Mange traditioner levede videre helt op til 1960’erne, hvor produktionen af håndrullede cigarer i Aalborg stoppede. Det er mange år siden, men i næsten 20 år har en gruppe forhenværende cigarmagere fra C. W. Obels Tobaksfabrik opretholdt det stolte erhverv i Cigarmagernes Klub, og det er medlemmer herfra, som 12. november gæster Aalborg Historiske Museum.

Og vi tør godt love, at selvom cigarmagerne ikke er helt unge mere, så er humøret og stemningen stadig høj, og drillerier og vittigheder vil fyge gennem luften.

Julehygge på Boldrup Museum

Julehygge på Boldrup Museum

Søndag 27. november – første søndag i advent – er det atter tid til den traditionelle julehyggedag for hele familien på Boldrup Museum ved Nørager.

Det er sædvanligvis en afslappet dag for hele familien, hvor julestress ikke findes, og det vil det også være i år. Her er det julehygge i børnetempo langt ude på landet. Der er blandt andet mulighed for at smage alle julens mange lækkerier – lige fra julesmåkagerne, gløggen, den varme æblesaft med kanel og fløde, æbleskiverne og risengrøden – kort sagt er det julehygge, som det er allerbedst.

Der er også mulighed for en gåtur ind i museets magiske skov, som nissen har pyntet så fint, og omkring kl. 14 er det tid for børnene at finde museets nisse ude i skoven, så han kan få sin julegrød.

Spøgelser og uhygge: Besøg det mørkelagte museum

Spøgelser og uhygge: Besøg det mørkelagte museum

Tør du tage på museum i mørke? Mandag 31. oktober er det allehelgensaften, og i den anledning er Aalborg Historiske Museum mørkelagt. Og hvem ved, hvad der gemmer sig rundt om i de skumle hjørner i den gamle museumsbygning. Et ting er dog sikkert: du kan få hvidløg og vievand i vampyrboden, så du er sikret mod mørkets onde kræfter.

Rundt om på museet kan du blandt andet mærke på rådne indvolde tilsat øjne, forlorne tænder og klør, u kan møde museets skelet, der går igen, eller du kan besøge de døde dukkers mindestue og det giftige apotek.

I løbet af aftenen kan du desuden høre uhyggelige, men sandfærdige spøgelseshistorier i den mørke Aalborgstue.

Er du bange for mørke, kan vi anbefale, at du tager en lommelygte med.

Arrangementet henvender sig til børnefamilier med børn fra seks år og op.

Ole Lund Kirkegaard-festival: Slip fantasien løs

Ole Lund Kirkegaard-festival: Slip fantasien løs

Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Hodja fra Pjort og Lille Virgil. De fleste kender Ole Lund Kirkegaards børneunivers, og nu kan du selv være med til at bringe det til live – måske træder der et næsehorn ud af tapetet, som det sker i Kirkegaards berømte bog Otto er et næsehorn fra 1972 – hvem ved.

Lørdag 19. november inviterer Nordjyske Museer nemlig i samarbejde med Oue Idræt og Kultur børn og voksne til at slippe fantasien løs til en fantasi-workshop, hvor vi i fællesskab og med hjælp fra kunstner Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk laver små metalskulpturer på gamle cykler med inspiration fra Kirkegaards verden – måske en flodhest eller et næsehorn?

Dagen er blandt andet inspireret af bogen Otto er et næsehorn, hvori en tegning af et næsehorn bliver levende. Foruden at lave metalskulpturer har børn og voksne mulighed for i fællesskab at tegne virkelige væsener eller skabninger fra fantasiens verden med ultraviolette farver – med inspiration af Ole Lund Kirkegaards univers. Når lyset slukkes, træder skabningerne frem i lokalet og leger dermed med den Kirkegaardske tanke om, at tegnestreger kan vækkes til live – præcis som det sker i Otto er et næsehorn.

Børn har gratis adgang, mens en voksenbillet koster 50 kr. Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot op.

Arrangementet er en del af en mindre Ole Lund Kirkegaard-festival i Oue, hvor den populære børnebogsforfatter var skoleleder fra 1965-1973. Bag festivalen står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Den er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune.

Ole Lund Kirkegaard-festival: Teatersjov for børn og voksne

Ole Lund Kirkegaard-festival: Teatersjov for børn og voksne

Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Hodja fra Pjort og Lille Virgil. De fleste kender Ole Lund Kirkegaards børneunivers, og nu kan du selv være med til at bringe det til live.

Fredag 18. november får du nemlig mulighed for at træde ind i en verden med narrestreger, drager og næsehorn. Det sker, når Nordjyske Museer i samarbejde med Oue Idræt og Kultur børn inviterer forældre og bedsteforældre til Oue, hvor de sammen med kunstner Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk dykker ned i Ole Lund Kirkegaards skøre og humoristiske verden i et skønt improvisationsteater.

Helle og Gert sætter scenen med rekvisitter, og de hjælper børnene med at improvisere fortællinger med inspiration fra Kirkegaards berømte bøger. Så har du en bomstærk Gummi-Tarzan i maven, så er det nu, du kan slippe ham løs.

Børn har gratis adgang, mens en voksenbillet koster 50 kr. Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot op. En billet gælder desuden til en cykel-workshop, som afholdes samme sted lørdag 19. november.

Arrangementet er en del af en mindre Ole Lund Kirkegaard-festival i Oue, hvor den populære børnebogsforfatter var skoleleder fra 1965-1973. Bag festivalen står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Den er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune.

Lav din egen æblemost

Lav din egen æblemost

Efterår er lig med masser af modne frugter, som er klar til at plukke direkte fra træet. Det kan dog være svært at få spist alle æblerne, mens tid er, men det er der heldigvis råd for. På Boldrup Museum kan du i efterårsferien sammen med resten af familien lave den lækreste æblemost med dine egne æbler hjemmefra.

Per ’Husmand’, der har sin daglige gang på Boldrup Museum, har fundet det grej frem, som man skal bruge, når man laver sin egen æblemost. Mandag til fredag kan I derfor komme forbi med jeres egne æbler hjemme fra haven, presse dem og tage jeres helt egen hjemmelavede æblemost med hjem. Og det smager med garanti meget bedre, end det I er vant til at drikke.

Per ’Husmand’ og medlemmer af Boldrup Museumsforening står klar til at hjælpe jer godt i gang med arbejdet, og har du ikke æbler selv, så er det også muligt at købe lækre og smagfulde æbler fra Brovejens Frugtplantage til billig pris.

Når I er færdige med at lave most, kan I bage pandekager over bål ovre på lejrpladsen, som ligger i tilknytning til museet. En dejlig og afslappende afslutning på det ”hårde arbejde” med at presse æblemost.

På Boldrup Museum kan I også opleve en række landbrugsdyr, som var at finde på mange gårde i gamle dage – lige fra grise, får og geder til kaniner, gæs, høns og duer. Hver dag kl. 11 bliver museets dyr fodret, og dagen igennem vil de helt sikkert gerne smage nogle af de lækre æblerester, som bliver tilbage, når I presser jeres most.

Praktisk info: Du skal selv medbringe flasker, dunke eller lignende til den færdige most i.