Snapse- og osteaften på Boldrup Museum

Snapse- og osteaften på Boldrup Museum

Kryddersnaps og ost er en rigtig god kombination, og tirsdag 27. februar er det netop disse to lækkerier, der er på menuen, når Boldrup Museums snapselaug indbyder til snapse- og osteaften på museet. Nogle af museets lokale snapseentusiaster præsenterer denne aften nogle af deres lækre kryddersnapse, og selvfølgelig bliver der rig mulighed for at smage de mange forskellige varianter.

Du kan også hente en masse gode tips til forskellige snapseurter, trækketider, lagring, fortynding og hvad man ellers har brug for at vide noget om, hvis man har lyst til at lave sine egne kryddersnapse.

Til at akkompagnere de mange forskellige snapse, har museumsforeningen lavet et ostebord, hvor man kan smage forskellige lækre oste på nybagt brød fra Nørager Bageri.

Deltagerpris inkl. snapsesmagning, ostebord og kaffe/te: 100 kr. Tilmelding ikke nødvendig.

Mød forfatterne bag ny bog: Hvis (atom)krigen kommer

Mød forfatterne bag ny bog: Hvis (atom)krigen kommer

Mød forfatterne Ulla Varnke Sand Egeskov og Bodil Frandsen, der er aktuelle med den nye bog Hvis (atom)krigen kommer.

Bogen er en mangefacetteret fortælling om de hemmelige danske beredskabsplaner under den kolde krig.

Den daværende danske regering arbejdede ud fra forestillingen om, at en atomkrig var et reelt scenarie. Derfor forsøgte den at planlægge både befolkningens overlevelse og en bevarelse af det danske demokrati, og den nye bog leverer den første samlede fortælling om den vidtforgrenede civile koldkrigsplanlægning, der skulle redde Danmark igennem en mulig 3. verdenskrig.

Hvis (atom)krigen kommer opruller fortællingen om Danmarks frygt og håb under den kolde krig, og der kastes lys på nogle af de hemmeligholdte planer, som efter Murens fald i 1989 lige så stille blev lagt i skuffen.

De to forfattere præsenterer deres nye bog, og efterfølgende kan du komme med på rundvisning i koldkrigsudstillingen i museets velkomstbygning, som har samme tema som bogen.

Der er ikke adgang til bunkeranlægget i forbindelse med dette arrangement.

Ulla Varnke Sand Egeskov og Bodil Frandsen er begge museumsinspektører ved Nordjyske Museer og aktive i arbejdet med forskning og formidling ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest.

Bogen kan blandt andet købes i Nordjyske Museers webshop.

Historisk vinsmagning med renæssancevin

Historisk vinsmagning med renæssancevin

Onsdag 22. november kan du komme med på en helt særlig historisk vinsmagning på loftet i Jens Bangs Stenhus. Her serveres ægte renæssancevin og andre overraskende smagsoplevelser, og det hele krydres med fortællinger og historier fra overklassens liv i 1700-tallets Aalborg.

Dengang var apotekeren foruden medicin, eksotiske varer og krydderier også forhandler af udenlandsk vin og spiritus. Derfor er netop Apotekersamlingen i Jens Bangs Stenhus vært ved denne historiske vinsmagning.

Med udgangspunkt i apotekets vinkælder anno 1690 kommer du med på en rundtur i de klassiske europæiske vine, hvor sanserne bliver udfordret på en helt anden måde end ved moderne vinsmagninger. I samarbejde med den vinbaren D’Wine rejser du i løbet af aftenen fra renæssancens krydrede og søde vine op gennem tiden til nutidens vintraditioner og et helt andet smagsunivers.

Smag kongens hostesaft

Førhen lavede apotekeren selv medicinen og brugte flere tusinde forskellige ingredienser, og apotekerens arbejde afhang dengang i høj grad af sanserne – og især smags- og lugtesansen var et vigtigt redskab.

Som en del af aftenens arrangement skal du også ved at smage og lugte finde frem til de fire ingredienser i den klassiske hostesaft Elixir petorale Regis Daniae – også kendt som ”Kongen af Danmarks Brystdråber” – blandt 15 forskellige ingredienser.

En hostesaft, som oprindeligt blev lavet til Christian 5. af kongens livlæge. Den har sidenhen dannet grundlag for de klassiske røde Kongen af Danmark-bolsjer.

Vinsmagningen foregår i helt særlige og autentiske rammer på loftet i Jens Bang Stenhus. I næsten 350 år lå Svane Apoteket i husets stueetage, og løbende gennem flere hundrede år er det gamle inventar, krukker, glas, medikamenter og meget andet fra apoteket sat på loftet.

I dag er det indrettet som museum, som gennem de mange helt unikke genstande fortæller mere end 300 års apotekerhistorie – en fortælling om ca. 2000 eksotiske urter, medikamenter og eliksirer.

Undervejs serveres snacks, som passer til både de historiske og de nutidige vine.

Prisen er 610 kr.

Varighed 2½ time.

Strik og drik med Kimmie Munkholm

Strik og drik med Kimmie Munkholm

Fredag 17. november inviterer Aalborg Historiske Museum til strik og drik med den kendte strikker Kimmie Munkholm.

Aftenen indledes med en Q&A mellem Kimmie Munkholm og museets største strikkeentusiast Sofie Jensen. Her svarer Kimmie blandt andet på spørgsmål om sin egen strikkehistorie, og hvad strik betyder for hende – og meget andet.

Derefter er der strikkehygge, hvor du har mulighed for at sparre med andre strikkere og få gode strikkefifs – kort sagt, der er mulighed for at skabe nye strikkeforbindelser på tværs.

Alt sammen foregår det i museets smukke, historiske lokaler, mens man nyder et godt glas vin. Der vil også være diverse sodavand og snacks.

Du kan naturligvis også købe Kimmie Munkholms populære bog Strikkebogen.

Prisen for at deltage er 249 kr. plus 10 kr. i administrationsgebyr. Med i billetprisen følger vin, sodavand, snacks og to timers hyggeligt samvær med andre strikkere.

Da der serveres vin, er der en aldersgrænse på 18 år.

Byvandring og workshop: – Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Byvandring og workshop: – Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Hvordan skal vi bo i fremtiden? Og hvor går grænsen mellem det private og det offentlige rum?

Det kan du være med til at bestemme, og samtidig bidrager du til en udstilling på Nationalmuseet til januar.

Arrangementet foregår fredag 10. november og indledes med en byvandring, der kigger ind i fortiden. Den går blandt andet forbi nogle af de gamle baggårde og andre steder i Aalborg midtby, hvor det private og det offentlige rum mødes. Her får vi et indblik i fortidens skiftende grænser, hvad angår privatlivet. For mens ”privat” indtil langt op i 1700-tallet kun have en betydning i det danske sprog, nemlig lokum, så er retten til privatliv noget, vi i dag i høj grad tager for givet – også der, hvor skellet mellem det private og det offentlige måske ikke er helt så klart.

Efter byvandringen fortsætter arrangementet med en workshop i Sky Lounge i Larsen Waterfront, hvor vi vender blikket mod fremtiden.

Med os til workshoppen har vi Poul Duedahl, professor i Historie ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, og Marie Stender, antropolog og seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet. Sammen sætter de rammen for en samtale om privatliv og bæredygtig byudvikling.

Undervejs laver deltagerne sine egne modeller af boliger, der viser, hvordan de ønsker at bo i fremtiden. De udstilles på Nationalmuseet 22. januar 2024, hvor alle deltagere naturligvis er inviteret. Der arrangeres fælles transport tur/retur.

Workshoppen er en af fem workshops rundt i landet, hvor forskere og borgerne mødes i et uformelt og legende rum for at blive klogere sammen.

Forplejning undervejs.

Dagen er arrangeret af Videnskabernes Selskab og Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller sammen med Nordjyske Museer og Himmerland Boligforening.

 

 

Om VidenSkaber
Workshoppen er led i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs store satsning VidenSkaber, støttet af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet.

VidenSkaber er et mødested. Her sætter vi borgere og forskere sammen for at diskutere hverdagens store problemstillinger. Vi skaber og deler viden, når vi i workshops, debatter og formidling insisterer på at stille spørgsmålet: Hvordan ved vi det? Og vi gør det sammen med nogle af Danmarks dygtigste forskere på tværs af de videnskabelige discipliner. Målet er, at flere forstår, hvordan videnskaben arbejder, og hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer.

I 2023 er teamet for VidenSkaber ”Hvordan skal vi bo i fremtiden?”

Læs mere om VidenSkaber på videnskaber.dk

 

Nordjysk Madfestival: Byvandring med frokost på Duus Vinkjælder

Nordjysk Madfestival: Byvandring med frokost på Duus Vinkjælder

Oplev Aalborg under besættelsen 1940-45 og spis efterfølgende frokost i de historiske rammer på Duus Vinkjælder, som havde en helt særlig rolle under besættelsen.

Besættelsen er en vigtig periode i danmarkshistorien, og Aalborg var blandt de steder, hvor man mærkede de tyske soldaters tilstedeværelse allermest. På byvandringen kommer vi forbi steder, hvor den tyske værnemagt holdt til, og vi går i fodsporene på de danske modstandsfolk gennem byens gader og ser, hvor i byen de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig.

Hør blandt andet om skoledrengene i Churchill-klubben, der gjorde oprør mod den tyske besættelsesmagt, om begravelsen af en likvideret modstandsmand, som udviklede sig til det berømte Augustoprør og samarbejdspolitikkens ophør i 1943, om bombningen af Duus Vinkjælder og Jens Bangs Stenhus 11. november 1944 – og om Christian IV’s Laug, som blev dannet for at holde de tyske soldater væk fra Duus Vinkjælder og Jens Bangs Stenhus.

Selve byvandring varer ca. 1,5 time, hvorefter der er frokost på Duus Vinkjælder i Jens Bangs Stenhus. Prisen er 349 kr. inkl. frokostbuffet.

Duus’ buffet følger årets højtider og naturens sæson. Stedets kokke finder inspiration i de gamle kogebøger fra kjælderkøkkenet. Herfra laver de en klassisk dansk buffet med blandt andet:

 • Flere slags sild med tilbehør
 • Fade fra det kolde køkken med pålæg og hjemmelavet tilbehør
 • Lune tærter
 • Tarteletter med hjemmelavet høns i asparges
 • Støbejernspander med kød fra det varme køkken
 • Kartofler og salater med hjemmelavede dressinger

Vi slutter af med nybagte kager og desserter fra Hr. Kraghs gamle opskrifter samt købmandens osteplanke.

Du kan komme med på denne historiske byvandring med frokostbuffet 26. august eller 2. september.

Nordjysk Madfestival: Byvandring med frokost på Duus Vinkjælder

Nordjysk Madfestival: Byvandring med frokost på Duus Vinkjælder

Oplev Aalborg under besættelsen 1940-45 og spis efterfølgende frokost i de historiske rammer på Duus Vinkjælder, som havde en helt særlig rolle under besættelsen.

Besættelsen er en vigtig periode i danmarkshistorien, og Aalborg var blandt de steder, hvor man mærkede de tyske soldaters tilstedeværelse allermest. På byvandringen kommer vi forbi steder, hvor den tyske værnemagt holdt til, og vi går i fodsporene på de danske modstandsfolk gennem byens gader og ser, hvor i byen de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig.

Hør blandt andet om skoledrengene i Churchill-klubben, der gjorde oprør mod den tyske besættelsesmagt, om begravelsen af en likvideret modstandsmand, som udviklede sig til det berømte Augustoprør og samarbejdspolitikkens ophør i 1943, om bombningen af Duus Vinkjælder og Jens Bangs Stenhus 11. november 1944 – og om Christian IV’s Laug, som blev dannet for at holde de tyske soldater væk fra Duus Vinkjælder og Jens Bangs Stenhus.

Selve byvandring varer ca. 1,5 time, hvorefter der er frokost på Duus Vinkjælder i Jens Bangs Stenhus. Prisen er 349 kr. inkl. frokostbuffet.

Duus’ buffet følger årets højtider og naturens sæson. Stedets kokke finder inspiration i de gamle kogebøger fra kjælderkøkkenet. Herfra laver de en klassisk dansk buffet med blandt andet:

 • Flere slags sild med tilbehør
 • Fade fra det kolde køkken med pålæg og hjemmelavet tilbehør
 • Lune tærter
 • Tarteletter med hjemmelavet høns i asparges
 • Støbejernspander med kød fra det varme køkken
 • Kartofler og salater med hjemmelavede dressinger

Vi slutter af med nybagte kager og desserter fra Hr. Kraghs gamle opskrifter samt købmandens osteplanke.

Du kan komme med på denne historiske byvandring med frokostbuffet 26. august eller 2. september.

Nordjysk Madfestival: Smag renæssancevin til historisk vinsmagning

Nordjysk Madfestival: Smag renæssancevin til historisk vinsmagning

Aftenen byder på renæssancevin, lækker tapasanretning og andre overraskende smagsoplevelser. Det hele krydres med fortællinger og historier fra renæssancens Aalborg.

I renæssancen var apotekeren foruden medicin, eksotiske varer og krydderier også forhandler af udenlandsk vin og spiritus. Nu kan du rejse tilbage til dengang på en helt særlig og historisk vinsmagning med fortællinger om overklassens liv i 1700-tallet.

Med udgangspunkt i apotekets vinkælder anno 1690 tager vi en rundtur i de klassiske europæiske vine, hvor sanserne bliver udfordret på en helt anden måde end ved moderne vinsmagninger.

I samarbejde med den lokale vinbar D’Wine rejser vi i løbet af aftenen fra renæssancens krydrede og søde vine op gennem tiden til nutidens vintraditioner og et helt andet smagsunivers.

Undervejs serveres der en lækker tapasanretning, som passer til både de historiske og de nutidige vine.

Unikke historiske rammer

Vinsmagningen foregår i helt særlige og autentiske rammer på loftet i Jens Bang Stenhus. I næsten 350 år lå Svane Apoteket i husets stueetage, og løbende gennem flere hundrede år er inventar, krukker, glas, medikamenter og meget andet fra apoteket sat på loftet.

I dag er det indrettet som museum, som gennem de mange helt unikke genstande fortæller mere end 300 års apotekerhistorie – en fortælling om ca. 2000 eksotiske urter, medikamenter og eliksirer.

Førhen lavede apotekeren selv medicinen og brugte flere tusinde forskellige ingredienser, og apotekerens arbejde afhang dengang i høj grad af sanserne – og især smags- og lugtesansen var et vigtigt redskab.

Som en del af aftenens arrangement skal I også ved at smage og lugte finde frem til de fire ingredienser i den klassiske hostesaft Elixir petorale Regis Daniae – også kendt som ”Kongen af Danmarks Brystdråber” – blandt 15 forskellige ingredienser.

Vinsmagningen er en del af Nordjysk Madfestival. Smagningen foregår 31. august kl. 19.00-21.30 i Apotekersamlingen på loftet i Jens Bangs Stenhus, og prisen er 600 kr. inkl. tapasanretning.

Årets Knipledag 2023

Årets Knipledag 2023

Årets Knipledag er lige rundt om hjørnet, og i den anledning er der flere arrangementer rundt om i Danmark. Lørdag 26. august kan man derfor på Aalborg Historiske Museum se de mest forunderlige og fantastiske kniplinger.

I forbindelse med Årets Knipledag 2023 har Aalborg Historiske Museum indrettet et lille kniple-værksted i stueetagen. Her har publikum mulighed for at se lokale kniplere udføre det smukke, gamle håndværk, hvor man kan lave de mest forunderlige ting. Det sker i tidsrummet 10-15.

Det er Helen Toft Pedersen, der står bag arrangementet. Hun underviser blandt andet i de forskellige gamle kniplinge-teknikker, og har man lyst til selv at lære teknikken bag det gamle, traditionsrige håndarbejde, er der derfor også rig mulighed for det.

Helen Toft Pedersen har i mange år lavet finurlige og smukke kniplinger, og det er gennem årene blevet til mange flotte kniplinger i form af blandt andet vifter, høns, isbjørne, katte og meget andet. I forbindelse med Årets Knipledag kan man derfor også se en mindre udstilling med kniplinger.

Årets Knipledag er en del af et landsdækkende arrangement i samarbejde med foreningen Knipling i Danmark.

Aalborg Slots Teater præsenterer “Spritten”

Aalborg Slots Teater præsenterer “Spritten”

“Spritten” er en familiekrønike om Harald Jensen, en af Aalborg Akvavittens fædre. Det er en musikalsk teaterforestilling om kunst, industri og familiefejder. En smuk, men også tragisk historie om idealer, moral, storhed og forfald, rammet ind i tidens musik.

Der er tale om en dramatisk fortælling om Haralds Jensens liv og hans betydning for Aalborg lokalt, regionalt og nationalt. Han grundlagde sammen med en række mindre brændevinsfabrikanter Aalborg Spritfabrik. I dag er De Danske Spritfabrikker et nationalt industriminde, som fortæller om de afgørende træk i industriens udvikling og Danmarks forandring til industrisamfund. Harald Jensen var en stor generøs og sammensat mand, en industri- og kunstmæcen, et renæssancemenneske, der livet igennem forsøgte at indfri sin store drøm: at blive kunstmaler.

Et liv hvor han kæmpede med sig selv, sin familie og sin virksomhed. En idealist – en ildsjæl?

I livets sidste fase skræller han hudløst alle menneskelige lag af i forsøget på at finde en mening med livet, en sandhed, om hans drømme og visioner.

Hans knuste kunstnerdrømme blev omsat til gavn for mange i Aalborg.

Testamentet blev hans efterliv.

“Spritten” er en moderne teaterfortælling om en mand, en by, et land, som bygger på virkelige hændelser. Et ny skrevet drama med sange og musik, fem professionelle skuespillere og tre musikere samt et frivilligt folkekor.

Instruktør: Martin Schwab
Forfatter: Troels Laursen
Sangtekst: Anni Gamborg
Medvirkende: Uffe Kristensen, Susanne Sangill, Erik Vinberg, Sune C. Abel, Jonas Østergaard, Marie Louise Forup Nielsen, Per Fotheringham m.fl. samt et salonorkester under ledelse af Martin Kjeldgaard.

Forestillingen er støttet af Aalborg kommune Kulturpulje, Gudrun & Palle Mørchs Mindefond, Ejendomsmæglerfonden, Rotary Aalborg, Rotary Nørresundby, Aalborg Kloster, Nordjyske Museer, Dansk Skuespillerforbund Produktions-støttemidler, Destination Aalborg, Sparekassen Danmark Fonden Hobro, C4 laug, m.fl.

Praktisk info

Forestillingen varer ca. 2 time 10 min.inkl. pause.

Dørene åbner tre kvarter før forestilling begynder.

Tag gerne varmt tøj med.

Indgang fra Adelgade/Latinergyden bag Aalborg Historiske Museum.

Forhold vedr. regnvejr

Teaterforestillingen er udendørs og er derfor afhængig af tørvejr, og den kan derfor udsættes/aflyses ved dårligt vejr. Aalborg Slots Teater er i løbende kontakt med Danmarks Metrologiske institut (DMI). Da der ikke kan gives 100% sikre varslinger i løbet af dagen, aflyser vi ikke en forestilling, selvom det har regnet hele dagen. For at undgå unødige aflysninger tages beslutningen om aflysning derfor først ved den respektive forestillings påbegyndelse. Det er altså intet nyt at hente ved at ringe til os om det, i løbet af eftermiddagen eller aftenen.

Hvis der forventes opklaring i løbet af 45 minutter, udsættes forestillingen.

Hvis forestillingen derefter aflyses, inden der samlet er spillet 20 minutter, ombyttes billetterne.

Det modsatte kan også ske. Sol kan ændre sig til regn. Ofte er der kun tale om byger, hvorfor forestillingen i første omgang afbrydes i 10 – 15 minutter, hvorefter forestillingen fortsætter.

Det sker også, at regnen ikke hører op, og resten af forestillingen må aflyses efter afbrydelsen. I dette tilfælde gælder følgende retningslinjer: Hvis forestillingen aflyses efter en sammen lagt spilletid på over 30 minutter fra forestillingens påbegyndelse, ombyttes billetterne ikke.

Information om arrangøren

Aalborg Slots Teater, Tyge Brahes Vej 23, 9000, Aalborg, Danmark.
Læs mere på www.aalborgslotsteater.dk