Byvandring: Aalborg under besættelsen

Byvandring: Aalborg under besættelsen

Den tyske besættelse af Danmark 1940-45 var særdeles nærværende også her i Aalborg, hvor tyske soldater var en markant del af bybilledet. På byvandringen kommer du forbi steder, hvor den tyske værnemagt holdt til. Der er blandt andet tale om Gestapos hovedkvarter i Nordjylland, der lå ved Højskolehotellet på Boulevarden, samt Birks Missionshotel på hjørnet af Jernbanegade og Prinsensgade, som var tyskernes militære hovedkvarter fra april 1941 og frem til krigens afslutning i 1945.

Der gemmer sig også mange historier om modstandsfolk og sabotage under besættelsen, og i løbet af byvandringen kommer du forbi nogle af de steder, hvor de mest dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. De havde tilholdssted ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får du naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen.

Undervejs kommer du også forbi steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage), og hvis du kigger godt efter, vil du opdage flere mindeplader for faldne modstandsfolk.

Turen slutter ved modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almen Kirkegård. Vangsteds begravelse i august 1943 blev startskuddet til det såkaldte Augustoprør. Efter flere dages uroligheder i Aalborg og andre danske byer blev den tyske rigsbefuldmægtigede Werner Best kaldt til Berlin for at stå skoleret. Efterfølgende vendte han tilbage med nye krav til den danske regering, som førte til et brud med regeringens samarbejdspolitik med tyskerne søndag 29. august 1943.

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.

 

Familierundvisning: Magisk medicin i det gamle apotek

Familierundvisning: Magisk medicin i det gamle apotek

I næsten 350 år lå der et apotek i stueetagen af Jens Bangs Stenhus. Nu kan far, mor og børn gå på opdagelse i det gamle apotek til en særlig familierundvisning blandt sjove krukker og flasker, som gemmer på magiske miksturer og salver. Apotekernes gamle sager, sære apparater og eksotiske medikamenter findes nemlig i dag i Apotekersamlingen, der ligger på loftet i Jens Bangs Stenhus.

Som en del af rundvisningen lærer I at slå tabletter – helt som apotekeren gjorde i gamle dage – samt at lave brusende medicin med den magiske sodavandskande. Her vejer I de forskellige ingredienser af på apotekets gamle vægt, inden de blandes i kanden og magien opstår.

Apotekeren og hans hjælpere lavede i gamle dage medicin til hele Nordjylland, og de havde flere tusinde urter, kemikalier og ting fra dyr, som de brugte til at fremstille medicin. På familierundvisningen kan I derfor også se skuffer med hellig jord fra Malta og tørret blod fra en gedebuk. Der er glas med giftige grønne biller og en krukke med drageblod, som desværre er næsten tom. Undervejs på rundvisningen kan I også høre om, hvorfor apotekeren engang havde afhuggede menneskehoveder i en af de store skuffer.

Der er masser af historier om særlige urter og mærkværdige salver, både dem som kunne helbrede eller lindre folks sygdomme og dem, der gjorde folk mere syge, end de var i forvejen.

Familierundvisningen er især for børnefamilier med børn fra ca. syv år og op, men alle er velkomne.

Adgang til Apotekersamlingen foregår via trappe til 4. sal. Der er ingen elevator eller anden adgangsvej egnet for barnevogne, kørestole eller gangbesværede.

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.

Rundvisning i Gråbrødrekloster

Rundvisning i Gråbrødrekloster

Gråbrødrekloster Museet er et underjordisk museum, der ligger tre meter under en af Aalborgs travleste gågader, Algade. Her fortælles historien om gråbrødreklosteret, der lå præcis her fra 1240’erne og frem til det blev nedlagt i 1530.

Nu kan du komme med på en rundvisning blandt de gamle ruiner af klosteret, hvor museets guide fortæller om klosteret og munkeordenens dramatiske historie i Aalborg.

På rundvisningen fortælles om selve dagliglivet i middelalderen for både de rige og de fattig. For hvordan var det egentligt at leve i en verden, hvor religion var fremherskende og centrale institutioner som sygehuse og skoler ikke eksisterede? Undervejs kan du bogstaveligt talt møde nogle af middelalderbyens mennesker, som stadig ligger der, hvor de blev begravet for flere hundrede år siden.

Området, hvor klosteret lå, er også der, hvor Aalborg som by opstod. På rundvisningen får du derfor også fortællingen om byens allertidligste historie fra at være en sæsonbetonet handelsplads omkring år 750 til det bliver en egentlig by i begyndelsen af 900-tallet. Du kan blive klogere på, hvorfor byen netop ligger ved Limfjordens smalleste i den østlige del af Nordjylland samt selve byens navn – ikke mindst byens tidligst kendte navn ”Alabu”, for hvad betyder det egentligt?

Bemærk venligst: Købte billetter refunderes ikke, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.

Spøgelser og uhygge: Besøg det mørkelagte museum

Spøgelser og uhygge: Besøg det mørkelagte museum

Tør du tage på museum i mørke? Mandag 31. oktober er det allehelgensaften, og i den anledning er Aalborg Historiske Museum mørkelagt. Og hvem ved, hvad der gemmer sig rundt om i de skumle hjørner i den gamle museumsbygning. Et ting er dog sikkert: du kan få hvidløg og vievand i vampyrboden, så du er sikret mod mørkets onde kræfter.

Rundt om på museet kan du blandt andet mærke på rådne indvolde tilsat øjne, forlorne tænder og klør, u kan møde museets skelet, der går igen, eller du kan besøge de døde dukkers mindestue og det giftige apotek.

I løbet af aftenen kan du desuden høre uhyggelige, men sandfærdige spøgelseshistorier i den mørke Aalborgstue.

Er du bange for mørke, kan vi anbefale, at du tager en lommelygte med.

Arrangementet henvender sig til børnefamilier med børn fra seks år og op.

Ole Lund Kirkegaard-festival: Slip fantasien løs

Ole Lund Kirkegaard-festival: Slip fantasien løs

Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Hodja fra Pjort og Lille Virgil. De fleste kender Ole Lund Kirkegaards børneunivers, og nu kan du selv være med til at bringe det til live – måske træder der et næsehorn ud af tapetet, som det sker i Kirkegaards berømte bog Otto er et næsehorn fra 1972 – hvem ved.

Lørdag 19. november inviterer Nordjyske Museer nemlig i samarbejde med Oue Idræt og Kultur børn og voksne til at slippe fantasien løs til en fantasi-workshop, hvor vi i fællesskab og med hjælp fra kunstner Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk laver små metalskulpturer på gamle cykler med inspiration fra Kirkegaards verden – måske en flodhest eller et næsehorn?

Dagen er blandt andet inspireret af bogen Otto er et næsehorn, hvori en tegning af et næsehorn bliver levende. Foruden at lave metalskulpturer har børn og voksne mulighed for i fællesskab at tegne virkelige væsener eller skabninger fra fantasiens verden med ultraviolette farver – med inspiration af Ole Lund Kirkegaards univers. Når lyset slukkes, træder skabningerne frem i lokalet og leger dermed med den Kirkegaardske tanke om, at tegnestreger kan vækkes til live – præcis som det sker i Otto er et næsehorn.

Børn har gratis adgang, mens en voksenbillet koster 50 kr. Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot op.

Arrangementet er en del af en mindre Ole Lund Kirkegaard-festival i Oue, hvor den populære børnebogsforfatter var skoleleder fra 1965-1973. Bag festivalen står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Den er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune.

Ole Lund Kirkegaard-festival: Teatersjov for børn og voksne

Ole Lund Kirkegaard-festival: Teatersjov for børn og voksne

Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Hodja fra Pjort og Lille Virgil. De fleste kender Ole Lund Kirkegaards børneunivers, og nu kan du selv være med til at bringe det til live.

Fredag 18. november får du nemlig mulighed for at træde ind i en verden med narrestreger, drager og næsehorn. Det sker, når Nordjyske Museer i samarbejde med Oue Idræt og Kultur børn inviterer forældre og bedsteforældre til Oue, hvor de sammen med kunstner Helle Maj Clement og museumsformidler Gert Rubæk dykker ned i Ole Lund Kirkegaards skøre og humoristiske verden i et skønt improvisationsteater.

Helle og Gert sætter scenen med rekvisitter, og de hjælper børnene med at improvisere fortællinger med inspiration fra Kirkegaards berømte bøger. Så har du en bomstærk Gummi-Tarzan i maven, så er det nu, du kan slippe ham løs.

Børn har gratis adgang, mens en voksenbillet koster 50 kr. Billetterne sælges i døren, og det er ikke nødvendigt at forhåndsreservere – man møder blot op. En billet gælder desuden til en cykel-workshop, som afholdes samme sted lørdag 19. november.

Arrangementet er en del af en mindre Ole Lund Kirkegaard-festival i Oue, hvor den populære børnebogsforfatter var skoleleder fra 1965-1973. Bag festivalen står Nordjyske Museer og Oue Idræt og Kultur. Den er støttet af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland og Kultur og Fritid, Mariagerfjord Kommune.

Besøg Aalborgs gamle fangehul Rakkerens Hule

Besøg Aalborgs gamle fangehul Rakkerens Hule

I efterårsferien åbner Aalborg Historiske Museum for et af byens mest uhyggelige og skumle steder: Rakkerens Hule. Det ligger i dag gemt under Algade lige udenfor museet og er ikke umiddelbart tilgængelig for offentligheden.

Oprindeligt er der tale om kælderen i middelalderens Vesterport, som nævnes første gang i 1440. Den mistede dog allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet, men frem til 1700-tallet blev kælderen brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere, byens rakker og andre småkårsfolk. Deraf navnet Rakkerens Hule, som stadig i dag bruges om kælderen.

En af museets rundvisere fortæller om stedets historie, hvorefter du selv får mulighed for at gå ned af den gamle snoede vindeltrappe lavet af teglsten og se det gamle fangehul.

En billet til et besøg i Rakkerens Hule giver samtidig gratis adgang til Aalborg Historiske Museum samme dag.

Varighed ca. 30 minutter.

Bemærk, at besøget i Rakkerens Hule ikke er for gangbesværede, og at turen ned i kælderen foregår på eget ansvar.

Årets Knipledag 2022

Årets Knipledag 2022

Årets Knipledag er lige rundt om hjørnet, og i den anledning er der flere arrangementer rundt om i Danmark. Lørdag 27. august kan man derfor på Aalborg Historiske Museum se de mest forunderlige og fantastiske kniplinger.

I forbindelse med Årets Knipledag 2022 har Aalborg Historiske Museum indrettet et lille kniple-værksted i stueetagen. Her har publikum mulighed for at se lokale kniplere udføre det smukke, gamle håndværk, hvor man kan lave de mest forunderlige ting. Det sker i tidsrummet 10-15.

Det er Helen Toft Pedersen, der står bag arrangementet. Hun underviser blandt andet i de forskellige gamle kniplinge-teknikker, og har man lyst til selv at lære teknikken bag det gamle, traditionsrige håndarbejde, er der derfor også rig mulighed for det.

Helen Toft Pedersen har i mange år lavet finurlige og smukke kniplinger, og det er gennem årene blevet til mange flotte kniplinger i form af blandt andet vifter, høns, isbjørne, katte og meget andet. I forbindelse med Årets Knipledag kan man derfor også se en mindre udstilling med kniplinger.

Årets Knipledag er en del af et landsdækkende arrangement i samarbejde med foreningen Knipling i Danmark.

Byvandring: Hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Byvandring: Hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Nu kan du komme med på en uhyggelig byvandring i Aalborg. Her fortælles bloddryppende historier fra byens fortid – fra bødlens arbejde på Gammeltorv til hekse, varulve og spøgelser – og der er garanti for et godt gys undervejs. Aalborgs fortid gemmer nemlig på mange grumme historier om pest og borgerkrig, henrettelser, tortur og hekseforfølgelser.

Du kommer blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

I aftenmørket er der også frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid – blandt andet den uhyggelige fortælling om et spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge en gammel beretning blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede nemlig i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

På turen rundt i byen vil uhyggen derfor med garanti vente bag det næste gadehjørne, når du og de andre deltagere føres igennem de mørke og skumle gader, mens der fortælles historier fra fortidens Aalborg.

Til denne særlige uhyggelige byvandring får du også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen. Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen, ofte med alle byens borgere som tilskuere. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.

At halshugning var en blodig affære, vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Da måtte der nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet

Egnet fra 15 år.

Byvandring: Hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Byvandring: Hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Nu kan du komme med på en uhyggelig byvandring i Aalborg. Her fortælles bloddryppende historier fra byens fortid – fra bødlens arbejde på Gammeltorv til hekse, varulve og spøgelser – og der er garanti for et godt gys undervejs. Aalborgs fortid gemmer nemlig på mange grumme historier om pest og borgerkrig, henrettelser, tortur og hekseforfølgelser.

Du kommer blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

I aftenmørket er der også frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid – blandt andet den uhyggelige fortælling om et spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge en gammel beretning blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede nemlig i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

På turen rundt i byen vil uhyggen derfor med garanti vente bag det næste gadehjørne, når du og de andre deltagere føres igennem de mørke og skumle gader, mens der fortælles historier fra fortidens Aalborg.

Til denne særlige uhyggelige byvandring får du også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen. Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen, ofte med alle byens borgere som tilskuere. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.

At halshugning var en blodig affære, vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Da måtte der nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet

Egnet fra 15 år.