Udstillinger på Aalborg Historiske Museum
I februar 2023 udgravede arkæologer fra Nordjyske Museer to sølvskatte fundet ved Bramslev nær vikingeborgen Fyrkat. Skattene rummer tilsammen næsten 300 stykker sølv. De stammer fra 980’erne og er formentlig blev gemt i jorden i de urolige år, hvor vikingekongen Harald Blåtand kæmpede med sin søn Svend Tveskæg om magten i Danmark.
Aalborg var Danmarks næststørste by i renæssancen (1536-1660) med omkring 4.000 indbyggere. Byens handelsliv blomstrede, og der vrimlede med udenlandske købmænd og håndværkere. Udstillingen fortæller om livet for både de fattige, tjenestefolkene, håndværkerne og de få rige købmænd, som også sad på den politiske magt.
Er nordjyder specielt oprørske? Er der et særligt sammenhold i det nordlige såkaldte Udkantsdanmark, som maner til kamp mod uretfærdigheder? Det undersøger vi i udstillingen Oprør i Nordjylland, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.
Aalborg Historiske Museum foretog i 2007-2008 en omfattende udgravning i det centrale Aalborg. Under Gavlhuset i Algade 9 fandt man spor og genstande helt tilbage fra byens allertidligste periode.
Velbevarede panelstuer fra renæssancen er meget sjældne, og den såkaldte Aalborgstue fra 1602 er uden sammenligning landets bedst bevaret borgerlige interiør fra den tid.
I museets sølvkammer vises sølvsmedearbejde fra Aalborgs mange kendte sølvsmede fra 1600-tallet og frem.
I mange år var Aalborg kendt som ”Byen med de rygende skorstene” – en blomstrende industriby, med store arbejdspladser som blandt andet Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik.
På museet kan du opleve en gammel skolestue, som den så ud i 1920’erne. Her er pulte, kateder med spanskrøret lagt parat, anskuelsestavler, udstoppede dyr, og andet fra den gamle skole.
Denne udstilling viser de bedste og mest interessante af museets by- og landskabsbilleder. Tilsammen giver de mange malerier et helt unikt tidsbillede af Aalborg by, som den har set ud de sidste par hundrede år.
Få historien om modstandskampen, krigstilstanden og dagligdagen i det besatte Aalborg i årene 1940-45.
Så længe mennesker har kunnet tale, har de fortalt historier til hinanden. Historier om hvordan verden hang sammen. Ofte med overnaturlige væsner som hekse, havfruer, varulve, elverfolk og spøgelser. Udstillingen har fokus på gamle nordjyske sagn.