Udstillinger på Aalborg Historiske Museum

Er nordjyder specielt oprørske? Er der et særligt sammenhold i det nordlige såkaldte Udkantsdanmark, som maner til kamp mod uretfærdigheder? Det undersøger vi i udstillingen Oprør i Nordjylland, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.
Aalborg Historiske Museum foretog i 2007-2008 en omfattende udgravning i det centrale Aalborg. Under Gavlhuset i Algade 9 fandt man spor og genstande helt tilbage fra byens allertidligste periode.
Renæssancen 1536-1660 var en blomstringstid for ikke bare Aalborg, men hele Danmark. I Aalborg møder vi blandt andet Jens Bang, Jørgen Olufsen og andre store købmænd.
Velbevarede panelstuer fra renæssancen er meget sjældne, og den såkaldte Aalborgstue fra 1602 er uden sammenligning landets bedst bevaret borgerlige interiør fra den tid.
I museets sølvkammer vises sølvsmedearbejde fra Aalborgs mange kendte sølvsmede fra 1600-tallet og frem.
På museet kan du opleve en gammel skolestue, som den så ud i 1920’erne. Her er pulte, kateder med spanskrøret lagt parat, anskuelsestavler, udstoppede dyr, og andet fra den gamle skole.
Denne udstilling viser de bedste og mest interessante af museets by- og landskabsbilleder. Tilsammen giver de mange malerier et helt unikt tidsbillede af Aalborg by, som den har set ud de sidste par hundrede år.
I mange år var Aalborg kendt som ”Byen med de rygende skorstene” – en blomstrende industriby, med store arbejdspladser som blandt andet Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik.
Få historien om modstandskampen, krigstilstanden og dagligdagen i det besatte Aalborg i årene 1940-45.
I 1944 styrtede et tysk krigsfly af typen Messerschmitt Bf ned ved Birkelse. I 2017 blev vragresterne fundet af en ung skoleelev. Udstillingen fortæller om selve fundet, og viser blandt andet en del af pilotens personlige ejendele.
Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren efter årtiers spændinger mellem Øst og Vest. Murens fald var en skelsættende begivenhed, som blev begyndelsen på Den Kolde Krigs afslutning. I udstillingen kan du se flere genstande med tilknytning til Berlinmuren.