Koldkrigsmuseet REGAN Vest

Koldkrigsmuseet REGAN Vest

13. februar 2023 åbner Nordjyske Museer en ny dansk attraktion, Koldkrigsmuseet REGAN Vest i Rold Skov.

Hovedattraktionen er den atomsikre bunker REGAN Vest, der blev opført i al hemmelighed i 1960’erne. Bunkeren er ikke et militært anlæg, men blev bygget med det formål at huse regeringen, embedsmænd samt den siddende regent i tilfælde af en atomkrig. Herfra skulle landet ledes gennem en krisesituation. Faldt REGAN Vest, så faldt Danmark – og dermed det danske demokrati. Bunkeren står uberørt – fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt, og den kan besøges på guidede ture, som man skal købe billet til før besøget.

Indgangen til selv bunkeren ligger godt skjult mellem træerne i skoven, men foran den – ud mod vejen – ligger en gul murstensvilla. Her boede maskinmesteren med sin familie. Han havde det daglige tilsyn med bunkeren. Maskinmesterens villa kan også besøges. Den er indrettet, som den ville se ud i 1980, da der boede en familie med far, mor og to børn. Publikum kan selv gå på opdagelse i deres hjem og på skærme høre de enkelte familiemedlemmer fortælle om deres hverdag under den kolde krig.

Foruden bunker og maskinmesterbolig består Koldkrigsmuseet REGAN Vest af en velkomst- og udstillingsbygning med café og udstillinger, der fortæller om den kolde krig, det danske beredskab i krisesituationer, om bunkerens konstruktion og samtid.

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest ligger godt skjult 60 meter under en kridtbakke i Rold Skov. Som en del af besøgsoplevelsen kan publikum også vandre ad nye stier oven over bunkeranlægget og på den måde få en fornemmelse af anlæggets størrelse og funktion.

Køb billet online før dit besøg. Vælg mellem to billettyper: Guidet rundvisning i REGAN Vest + udstilling + maskinmesterbolig I alt 260 kr. + 10 kr. i gebyr Guidet rundvisning i REGAN Vest + smørrebrød i bunkeren + udstilling + maskinmesterbolig I alt 510 kr. + 10 kr. i gebyr Et besøg i koldkrigsmuseet REGAN Vest tager anslået fire timer.
REGAN Vest er et autentisk stykke Danmarkshistorie, der stadig står fuldstændig intakt med alt originalt interiør. Undervejs på rundvisningen ser man blandt andet regeringens situationsrum, regentens værelse, opholdsstue og kantine. Bemærk, at bunkeren kun kan besøges på forudbestilte guidede ture.
Bortset fra under øvelser havde kun få mennesker deres daglige gang i bunkeren. Maskinmesteren var én af dem. Han boede i villaen med sin familie. Boligen er nu indrettet, som den kunne have set ud i 1980, og her kan publikum gå på opdagelse og få et herligt nostalgisk tilbageblik på en ikke fjern fortid.
I udstillingen kommer du tæt på danskernes hverdag under den kolde krig, frygten for atomkrig og de politiske spændinger, men også det enorme, hemmelige beredskab, der blev sat i værk for at beskytte befolkningen i tilfælde af krig. Udstillingen fortæller også om bunkeren og dens funktion.
Ønsker du at spise i museumscaféen i forbindelse med dit besøg på Koldkrigsmuseet REGAN Vest, kan du med fordel bestille din mad på forhånd. Det kan du gøre ifm. dit billetkøb. Så er maden klar, når du ankommer.
Gavekortet kan bruges til køb af billetter til Koldkrigsmuseet REGAN Vest samt i det nye museums fysiske butik og café. Du kan frit vælge beløb på gavekortet. Gavekortet bliver sendt til dig på mail.
Her finder du svar på åbningstider, priser, adgangsforhold mv.
I efteråret 2023 åbner læringscenteret ved REGAN Vest. Der kan ikke bookes plads hertil endnu. Folkeskolens 8.-10. klasse og ungdomsuddannelser kan dog se udstillingen om den kolde krig i velkomstbygningen på egen hånd. Det er gratis, men et besøg skal bookes på forhånd. Bemærk, at rundvisning i bunkeren er ikke inkluderet.
Der kommer løbende nyheder fra Nordjyske Museer i forbindelse med det nye koldkrigsmuseum. Hold dig opdateret og følg med i arbejdet med at oprette et nyt museum.
Der findes mange sjove historier om REGAN Vest. Vidste du fx, at bunkeren havde indflydelse på, hvor motorvej E45 blev etableret?
AART architects er sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt det rådgivende ingeniørfirma Niras godot i gang med at realisere den nye velkomst- og udstillingsbygning til det nye museum.
Koldkrigsmuseet REGAN Vest er blevet en realitet pga. stor velvillighed og generøs økonomisk støtte fra forskellige fonde.
Oplev REGAN Vest i fotobogen “REGAN Vest – Demokratiets sidste bastion”. Her kan du se en lang række ikke tidligere offentliggjorte fotos fra bunkeren, og bogen tager dig med på en fascinerende rejse gennem en uberørt tidslomme fra den kolde krig.
Hold dig opdateret om arrangementer, billetsalg, åbning og andre nyheder vedrørende REGAN Vest samt nyt fra Nordjyske Museers andre udstillingssteder. Som modtager at nyhedsbrevet deltager du desuden hver måned i lodtrækningen om præmier fra en af vores museumsbutikker
På den officielle facebookside får du nyhederne om REGAN Vest først, og du kan blandt andet følge processen frem mod åbningen, billetsalg mv. her.
Rebild byder på meget mere end Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Oplev fx Rebild Nationalpark, Udsigtstårnet Høje Odde eller besøg Rold StorKro.

Presse

Er du fra pressen, er du velkommen til at kontakte PR- og kommunikationsmedarbejder Jens Erik Møller. Telefon: + 45 25 19 74 19 Mail: [email protected]