Åbent Hus ved jættestuen Ørnhøj
Gamle bygninger har brug for lidt vedligehold en gang imellem, og det gælder også for ældgamle bygningsværker som jættestuen Ørnhøj ved Frejlev. Der er tale om en såkaldt storstensgrav, dvs. en form for stenbygget gravhøj, der kan dateres til ca. 3950- 2800 f.Kr.
Netop nu er Nordjyske Museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Morsø Skov og Naturservice i gang med en større, men også utrolig nænsom restaurering af det mange tusindårige fortidsminde.
Lørdag 12. oktober fra kl. 14 og et par timer frem inviterer de tre aktører til Åbent Hus ved jættestuen.
Her kan publikum ved selvsyn se resultatet af restaureringsarbejdet samt høre arkæolog Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer, Lars Bjarke Christensen fra Slots- og Kulturstyrelsen og Jacob Noe Bovin fra Morsø Skov og Naturservice fortælle om arbejdet.
Det vil blandt andet være muligt at komme ind i selve jættestuen. Den blev tilbage i 2019 afspærret af sikkerhedsmæssige årsager, men der har længe været et ønske om at istandsætte fortidsmindet, så publikum igen kan få adgang og opleve, hvordan det er at opholde sig i et gravkammer, der er ældre end de egyptiske pyramider.
Jættestuen er et kompliceret stykke ingeniørkunst bestående af en gang og et gravkammer. Omkring tonstunge side- og dæksten har højen været omkranset af blandt andet knust flint, og mellem stenene ses tørmursfliser, der har haft til formål at holde regnvand væk, så gravkammeret forblev tørt. I Ørnhøj er en flintøkse blevet genanvendt som en flise i murværket.
I jættestuen er to halvdele af den samme stenblok blevet anvendt som bæresten. Stenblokken kan være spaltet ved istidens vældige kræfter, men det er også muligt, at stenaldermenneskene selv har kløvet blokken.
Det er ganske gratis at deltage i Åbent Hus-arrangementet.