Vandreudstilling: Spøgelser og mystiske væsner

Dukketeaterkulisse til stykket Et Folkesagn, tegnet af Carsten Ravn, 1893. Illustration: Alfred Jacobsens Danske Teaterdekorationer

Nu kan man blive klogere på lokale sagn og myter fra det nordjyske. Fra 26. august og 12 uger frem besøger Nordjyske Museers vandreudstilling Spøgelser og mystiske væsner nemlig otte byer i Jammerbugt, Aalborg, Rebild og Mariagerfjord kommuner. Samtidig kan børn tage en såkaldt lærlingeprøve og uddanne sig til spøgelsesjæger.

Så længe mennesker har kunnet tale, har de fortalt historier til hinanden. Historier om hvordan verden hang sammen, hvad der var rigtigt og forkert, og hvordan man klarerede sig ud af farefulde situationer. Ofte med overnaturlige væsner som fx hekse, havfruer, varulve, elverfolk og spøgelser. De mest spændende og uhyggelige historier blev fortalt igen og igen gennem mange generationer, og de er efterhånden blevet til sagn og myter.

Kendetegnet for de mange historier er, at de gik fra mund til mund og ikke blev skrevet ned. Det er først sket i nyere tid. Fortællingerne i Nordjyske Museers nye vandreudstilling stammer blandt andet fra folkemindeforsker Evald Tang Kristensens rejser i Jylland omkring år 1900, hvor han samlede sagn og beretninger ind fra mennesker, der stadig havde de gamle historier i levende erindring.

Bygger på omfattende kulturarv af folkesagn

Udstillingen bringer os vidt omkring i Jammerbugt, Aalborg, Rebild og Mariagerfjord kommuner, og den tager udgangspunkt i de over 400 sagn, der er nedskrevet om helheste, troldfolk, havfruer, elverfolk, spøgelser, varulve og andre væsner i de fire nordjyske kommuner.

Folkesagnene har gennem århundreder været en del af den nordjyske identitet. Hver en høj, kirke og skov har haft en dobbeltsidet historie – det man kunne se med det blotte øje, og det man fik fortalt i de mange sagn.

For det moderne menneske, hvor sagn og myter måske ikke fylder ret meget, kan udstillingen derfor give en hel ny oplevelse, hvis man går en tur ved fx den store bakke Kællingbjerg ved Kongerslev, når man ved, at bakken er fyldt med højfolk og mindst et magisk sølvbæger. Eller når man går tur ved Rødhus Strand og ved, at her engang er blevet set to slattenlangpatter på flugt fra Den vilde jæger. Og så er der selvfølgelig alle de mange smukke herregårde, som ofte lægger hus til ondskabsfulde og højrøstede spøgelser.

Vandreudstillingen Spøgelser og mystiske væsner støttes økonomisk af Region Nordjyllands lille Kulturpulje og af Aalborg Kommunes pulje til aktiviteter for børn og unge, og i løbet af efteråret kan den ses i Storvorde, Frejlev, Vodskov, Hals, Hobro, Skørping, Nibe og Fjerritslev.

Når bjergfolkene i Kællingbjerg førhen festede, løftede højen sig på glødende pæle, og man skulle passe meget på ikke lade sig friste og blive bjergtaget – for så kunne man ende med at være fanget i højen i 100 år. Sådan går sagnet i hvert fald. Her ses flugten fra elverhøjen tegnet af Andreas Flinch, 1842. Statens Museum for Kunst

Her kan du se vandreudstillingen. Den er åben kl. 9-15 hver dag.

26. august-1. septemberStorvorde bibliotek, Stationsvej 5, 9280 Storvorde
2.-8. septemberFrejlev Skole, Frejlev Skolevej 7, 9200 Aalborg SV
9.-15. septemberVodskov Kultur og Idrætscenter, Brorsonsvej 3B, 9310 Vodskov
16.-22. septemberHals Skanse, Skansen 1, 9370 Hals
23. september- 3. oktoberHobro bibliotek, Store Torv
4.-17. oktoberSkørping KulturStation, Sverriggårdsvej, 9520 Skørping
18.-31. oktoberNibe Museum, Torvet 2, 9240 Nibe
1.-12. novemberBryggertorvet ved Fjerritslev Museum, Østergade 1B, 9690 Fjerritslev

Lærlingeprøve for børn og unge

Udstillingen har også en særlig fantasydimension, hvor børn og unge kan lære mere om danske sagnvæsner ved tage Den vilde jægers lærlingeprøve. Han er et spøgelse, der altid er på jagt efter overnaturlige væsner.

Når børnene er blevet klogere og har bestået lærlingeprøven, så opfordres de til at tage på eventyr i lokalområdet og fotografere, filme og fortælle om deres møde med varulve, lindorme, elverpiger eller andre sagnvæsner, de måtte møde på deres vej. Man kan lægge det på Instagram under #Denvildejæger.

Den bedste historie præmieres med Den vilde jægers enestående trofækiste. Den indeholder blandt andet noget af bjergfolkenes guld, en manepæl til at mane spøgelser med, en nøglering med prøver på skind af varulv, liglam og helhest, en sølvknap til at skyde hekseharer med og meget, meget andet.

Har man brug for hjælp til at finde de overnaturlige væsner, så har Nordjyske Museer i samarbejde med Hals Arkiv, Lokalhistorisk Forening For Tidligere Sejlflod Kommune og Nibe Museum og Arkiv udarbejdet tre guides med lokale sagn og myter fra henholdsvis Nibe, Sejlflod og Hals-området. Find dem her eller hent dem i fysisk form på Hals Arkiv, Nibe Museum og Arkiv og samt Lokalhistorisk Arkiv for Sejlflod. De kan også findes på bibliotekerne i Nibe, Storvorde og Hals.