Vikingebryllup: Fest på vikingegården

Vikingebryllup: Fest på vikingegården

Lørdag 16. og søndag 17. september kan du møde skuespillere fra Fyrkatspillet, som indtager Vikingegården ved Fyrkat med et helt særligt rollespil. Den er derfor denne weekend omdannet til en vikingelandsby et sted i Danmark 975 år efter den naglede gud, ifølge de kristne, havde sin gang på jorden.

Landsbyen, som møder publikum, ligger tæt ved Hos bro, hvor man kan krydse åen. Byens leder er storbonden, men du kan også møde håndværkere, småbønder med familie, trælle og husdyr.

Netop denne weekend er der stor fest i landsbyen. To mennesker skal smedes sammen, og den øverste stormand i området, høvding Mogens Jespersen (Borgmester Mariagerfjord Kommune), kommer for at velsigne parret om lørdagen to timer efter solen står højest på himlen (kl. 14:00).

Som publikum kan du opleve de mange forberedelser, selve brylluppet samt festen, der varer i flere dage.

Det er den lokale storbonde og hans kone, der tager imod publikum og viser rundt i landsbyen. Han fortæller levende om det kommende bryllup, det er nemlig hans søster, der skal giftes med en vikingekriger, som har deltaget i mange krigstogter.

Der er travlhed overalt – der laves mad over bålet, landsbyen pyntes op, festtøjet gøres klart mv.

Publikum har også lejlighed til at se to trælle arbejde i køkkenhaven. De arbejder hårdt, men storbonden ved også, at hvis han skal have mest muligt arbejde ud af dem, skal de også have god mad og rimelige forhold. Man sulter ikke den hest, der skal trække ploven. Trællene straffes dog hårdt, hvis de ikke adlyder.

I løbet af weekenden har landsbyen desuden besøg af to handelsmænd, som fortæller historier, samt en sanger og dennes lærling.

Når gæsterne er blevet vist rundt, vil landsbyen byde på en skål suppe og brød, og man velkommen til at slå sig ned og feste sammen med beboerne – men husk, at de lever i år 975, og de kan derfor ikke fortælle om udgravninger og arkæologi. Derimod har de en masse andre sjove historier fra hverdagen anno 975.