Rundvisning ved ringborgen Fyrkat

Rundvisning ved ringborgen Fyrkat

Nu kan du komme med på en guidet rundvisning på området, hvor Harald Blåtands vikingeborg Fyrkat lå. Det imponerende bygningsværk blev bygget i år 980, men forsvandt igen få årtier senere.

Rundvisningen foregår blandt andet ved Fyrkats rekonstruerede jordvolde samt på selve borgpladsen, hvor der i dag er markeret, hvor borgens mange huse lå. De mange ”stolper” giver et meget klart billede af husenes form og størrelse, og uden for borgområdet ligger i dag et rekonstruerede hus af samme type. I alt har der ligget 16 husene inden for den enorme ringvold i fire firelængede gårde.

På rundvisningen fortælles der også levende om de mennesker, der har boet ved Fyrkat, og om det liv, der er blevet levet i området, mens ringborgen var i brug i slutningen af 900-tallet.

Vi besøger også gravpladsen, der lå uden for selve borgen, hvor du hører om de mennesker, som blev begravet her og om deres gravgods. Og så får du naturligvis alt at vide om de mange arkæologiske fund, der er gjort ved Fyrkat – blandt andet ved de omfattende udgravninger tilbage i 1950’erne.

Indtil nu, er der fundet i alt fem tilsvarende ringborge i Danmark, som alle er opført omkring år 980, da Harald Blåtand var konge i Danmark. Der findes ingen kilder, der fortæller om de danske ringborge udover det arkæologiske materiale. Men det alene kan indirekte fortælle en hel del om borgene, og på rundvisningen fortælles om de forskellige tolkninger og teorier vedrørende Fyrkat og de andre borges funktion og historie.

Alt sammen sættes det ind i et større billede af vikingetiden under kongerne Harald Blåtand, Svend Tveskæg og Knud den Store.

Bemærk venligst, at købte billetter ikke refunderes eller byttes til andre datoer eller arrangementer.

Bemærk, at rundvisningen er ved selve borgområdet, der har adressen Fyrkatvej 45, 9500 Hobro