Mød vikingesmeden

Mød vikingesmeden

Vikingetiden efterfulgte jernalderen, og derfor var våben og skærende redskaber i langt de fleste tilfælde fremstillet af jern. Fra arkæologiske fund kender vi til sværd, økser, spydspidser, pilespidser og andre våben, men også dagligdagsting som sakse, snitteknive, hammerhoveder, stegespid, tænger, søm og nagler blev fremstillet i smedjen.

Onsdag 7. juli har du mulighed for at møde vikingesmeden Leif Mammen, der mens han smeder også fortæller om det hårde arbejde. Har du lyst, kan du også hjælpe ham lidt, fx ved at betjene blæsebælgen, der sørger for at holde gløderne i essen rødglødende, så jernet bliver varmt nok til at kunne bankes ud.

Normalt var smeden en rejsende håndværker, som drog fra gård til gård og fra landsby til landsby for at smede, hvad man nu manglede der. Men i Vorbasse, hvor den stormandsgård, som er forlæg for Vikingegården, er udgravet, fandt man også en smedje i hjørnet af gården og et mindre langhus, hvor smeden kunne bo fast med sin familie.

Når smeden ikke længere rejste rundt, måtte folk i stedet komme til ham for at få smedet deres værktøj og andre sager. På den måde vidste stormanden, hvem der havde våben, og han kunne kontrollere jernet og forhindre at fjender fik adgang til at få smedet våben – så at have smeden på sin gård medvirkede til at styrke stormandens magt.

Bemærk, at du fortsat skal fremvise et gyldigt coronapas for at besøge Vikingemuseet Fyrkat. Det kan ske enten i form af en negativ COVID-19 test, der er mindre end 72 timer (lyntest) eller 96 timer (PCR-test) gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år er fritaget for coronapas.