Foredrag: Ofringer til de førkristne frugtbarhedsguder
Foredrag om det nyopdagede hellige område ved Fæsted og Harreby
ved arkæolog Lars Grundvad
I 2016 fandt detektorholdet TRP den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Harreby og Fæsted, 12 km fra Ribe. Skatten har siden været udgangspunkt i mange små og større artikler samt endnu flere foredrag. Fælles for al formidlingen har været at undersøge og forklare, hvorfor så store værdier blev samlet ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet. Var det gemt for fjender eller ofret til guderne?
Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af mange våben- og bronzefund, flere guldsager og en helt nyopdaget flot sølvskat kan vi nu belyse et hidtil uopdaget helligt område, som på mange måder minder om det, som kendes så godt fra Uppåkra i Skåne samt Tissø og Lejre på Sjælland. Spørgsmålet er derfor, om vi er begyndt at finde og forstå et førkristent helligt område, som indtil 2016 kun kunne anes i herredets navn, som er tilegnet Frej.
Vi skal derfor se på fund. Mange flotte fund. Og ud fra dem prøver vi at se på dette område i det sønderjyske, som sandsynligvis vil skrive sig ind blandt de vigtigste regioner i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet i det førkristne Danmark.
Bemærk, at du fortsat skal fremvise et gyldigt coronapas for at besøge Vikingemuseet Fyrkat. Det kan ske enten i form af en negativ COVID-19 test, der er mindre end 72 timer (lyntest) eller 96 timer (PCR-test) gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 16 år er fritaget for coronapas.