Folk og fabrikker i Vestbyen – med besøg på Spritten
Som noget helt nyt lancerer Aalborg Historiske Museum i tæt samarbejde med Kunsthal Spritten en særlig byvandring i Aalborg Vestby med fokus på bydelens gamle fabrikker og mange arbejdere. En byvandring, der slutter indenfor på en af Aalborgs gamle og mest kendte fabrikker: Spritten.
Byvandringen tager udgangspunkt sidst i 1800-tallet, hvor Aalborg voksede ud over sine gamle købstadsgrænser. Købmandsbyen ændrede sig på ganske få år ret markant og var pludselig blevet til en moderne industriby med masser af rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere indvandret fra landet.
Vi begynder derfor i det gamle industriområde i midtbyen kendetegnet ved mindre fabrikker og bevæger os efterhånden ud til de nye fabrikker og arbejdere i Vestbyen. Vi kommer blandt andet forbi C. W. Obels Tobaksfabrik, der var en af byens største arbejdspladser i det 20. århundrede. Den lå oprindeligt i midtbyen ved den nuværende C. W. Obels Plads, men vi møder den på Strandvejen i Vestbyen, hvor den senere flyttede ud.
Anden del af byvandringen foregår inde på området, hvor Spritten lå. Her fortælles historien om fabrikken, og du kan høre mere om fremtidsplanerne for Kunsthal Spritten, som er en del af det store Spritten-industriområde. Vi ser blandt andet de to gamle kedelhaller, der i 2026 åbner som kunstmuseum – og som bliver udgangspunktet for det kommende og gigantiske kunstværk Cloud City af den verdenskendte argentinske kunstner Tomás Saraceno.
Spritfabrikken i Vestbyen lukkede i 2015 og i dag er det samlede anlæg Danmarks største industrifredning. Den betegnes som et af de 25 umistelige industriminder vi har her i landet, og byvandringen er en af de sidste chancer i denne omgang for at se området, inden transformationen til nyt kulturområde begynder og for en stund omdanner området til en byggeplads.
Bemærk, at byvandringen ikke kommer rundt på hele det gamle Spritten-område, men kun de bygninger, som omdannes til Kunsthal Spritten.
Længde: Ca. 2 km
Mødested: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg