Byvandring: Middelalderens Aalborg

Byvandring: Middelalderens Aalborg


Det er næsten som at rejse tilbage til middelalderens Aalborg, når der inviteres på byvandring i byen, som den så ud for over 500 år siden. Selvom meget af middelalderbyen ligger begravet under gaderne, så er noget stadig synligt i nutidens bybillede, hvis man kigger godt efter.

På rejsen vil du se de mest betydningsfulde steder i middelalderens Aalborg (ca. 1050-1536), og du vil opleve både de synlige og de mindre synlige spor fra datidens by. Vi begynder historien i Algade ved bredden af Østerå. Her er vi dog helt tilbage i vikingetiden (ca. 750-1050), hvor det allertidligste Aalborg opstod. Den lille vikingeplads voksede sig hurtigt til en større by, og allerede i begyndelsen af middelalderen tog Aalborg form og udviklede sig til en blomstrende by med kirker, klostre, købmænd og håndværkere.

Byvandringen går via middelalderens hovedstrøg Algade, og vi kommer blandt andet til Gammeltorv, hvor handlende kom fra nær og fjern for at købe og sælge varer. Det var også på Gammeltorv, at der afholdtes byting, og et rådhus bliver omtalt første gang i 1431. Det lå på nordsiden af torvet, præcis hvor den nuværende rådhus-bygning fra 1762 ligger i dag.

Religionen var også en vigtig del af livet i middelalderen, og Aalborg rummede ikke færre end fire kirker og tre klostre i løbet af perioden. På byvandringen kommer du med til både Budolfi Kirke, som kan spores tilbage til 1000-tallet, og til Vor Frue Kirke, som blev opført første gang i 1100-tallet. Undervejs får du også fortællingerne om byens klostre, og vi kommer forbi Helligåndsklosteret, som i dag regnes for at være Helligåndsordenens bedst bevarede kloster nord for Alperne.

Længde ca. 2,5 km