Byvandring med hekse, spøgelser og bloddryppende historier

Byvandring med hekse, spøgelser og bloddryppende historier

En beretning fra gamle dage fortæller om et spøgelsesbegravelsesoptog, som blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hør denne og andre spøgelseshistorier til den særlige byvandring Allehelgensaften. Her ses en ægte ligvogn fra 1746, der har tilhørt Skipperliglavet i Aalborg. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Inspireret af Allehelgensaften 31. oktober tilbyder Nordjyllands Historiske Museum en række uhyggelige byvandringer i Aalborg i efterårsmørket.

Her fortælles uhyggelige og bloddryppende historier fra byens fortid om alt fra bødlens arbejde til hekse, varulve og spøgelser, og der er garanti for et godt gys. Aalborgs fortid gemmer nemlig på grumme historier om pest og borgerkrig, henrettelser, tortur og hekseforfølgelser.

Publikum kommer blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

Bloddyppende halshugninger på Gammeltorv

Publikum til denne særlige byvandring får også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen.

Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.

At halshugning var en blodig affære vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Der måtte nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet.

Spøgelser i byen

I efterårsmørket er der frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor også fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid.

Publikum får blandt andet den uhyggelige fortælling om spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge flere gamle beretninger blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede ofte i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

Ved byvandringerne vil uhyggen med garanti vente bag det næste gadehjørne, når publikum føres igennem de mørke og skumle gader, mens der fortælles historier fra fortidens Aalborg.

Bemærk:
Egnet fra 15 år i følge med en voksen.
Købte billetter refunderes ikke.
Der sælges ikke billetter ved mødestedet.