Byvandring: Forbrydelse og straf

Byvandring: Forbrydelse og straf

Aalborg gemmer på en lang række uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet. Denne byvandrings omdrejningspunkt er de seneste 500 års forbrydelser og straffe, og du får historier om alt fra hekse, røvere og mørke fangehuller til prostitution, rufferi og skumle værtshuse.

Byvandringen begynder ved Aalborg Historiske Museum, som ligger ved det sted, hvor middelalderens Vesterport lå. Den nævnes første gang i 1440, men mister allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet. Kælderen i den gamle Vesterport blev senere anvendt til fængsel, og i 1577 nævnes det, at Jens Griis fik bolig over porten, som del af sin løn for at stævne og opbevare fanger.

Undervejs kommer du forbi flere andre steder i midtbyen, som alle er en del af historien om forbrydelse og straf.

Turen går blandt andet til Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen; det skumle værtshus Kridtpiben, der i 1800-tallet var et af de steder, hvor byens prostituerede holdt til, samt Gabels Torv, hvor byens arrest lå fra 1861 og frem til 1947. Arresten blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus, men den gamle retsbygning ligger stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.

Bemærk, at selvom temaet er det samme, så skal denne byvandring ikke forveksles med de udsolgte jubilæumsbyvandringer i anledning af 100 års dagen for opførelsen af Aalborg Arrest i Kong Hans Gade, som afvikles i dagtimerne i efterårsferien.

Vedr. coronavirus / COVID-19:

Byvandringerne afvikles efter myndighedernes officielle retningslinjer ift. afstand og antallet af deltagere (tilladte forsamlinger).