Har I booket en rundvisning, mødes vi i forhallen, hvor guiden følger med klassen op til renæssanceudstillingen på 1. sal.
Der tages udgangspunkt i udstillingens genstande og billeder og elevernes egne iagttagelser og refleksioner bliver inddraget aktivt.
Klassen bænkes omkring bordene i den fine Aalborgstue, der er en købmandstue fra 1602. Her hører I om samfundet i renæssancen, og om de store klasseskel – nogle mennesker levede af at tigge på gaden, mens andre havde råd til importerede madvarer og fine panelstuer. Eleverne prøver at læse de malede bibeltekster på væggen.
Efter Aalborgstuen ser vi selve udstillingen. Ved indgangen ses en mursten med et fodaftryk af en nøgen fod. Med udgangspunkt i dette snakkes om det fastlåste standssamfund, hvor man var født ind i en stand, som man ikke kunne forlade igen. Eleverne prøver lykkehjulet – fødes de som tiggere, håndværkere, købmænd eller adelige?
Herefter fortæller guiden om ret og straf, og eleverne får lov til at prøve fedelen, en transportabel gabestok, og at blive fastgjort til byens kag. De forskellige straffemetoder gennemgås, og der snakkes om det udstillede bøddelsværd. Hvordan kan man fx se, at det ikke er et krigssværd, men et bøddelsværd?
På den fortsatte tur skal eleverne igen prøve at læse bogstaver fra renæssancen på den udskårne Poul Pops portal, der står midt i udstillingen. Hvordan brugte man skrift dengang og i dag?
Guiden fortæller om kristen tro og den mere dagligdags folketro i renæssancen, og vi snakker om hekse og trolddomsformularer.
Et skelet af en fattig kvinde viser tegn på et hårdt liv (slidgigt og meget dårlige tænder), og eleverne kan med egne øjne se, hvordan historiens barske vilkår påvirker det enkelte menneske. En ligkiste til en lille dreng og et epitafium med 16 børn, hvoraf ni døde, giver anledning til at snakke om det farlige liv, og de mange sygdomme og ulykker, man kunne komme ud for. Eleverne prøver lykkehjulet, og ser om de dør af pest, bliver henrettet eller er heldige at leve til de bliver gamle.
Et særligt rum er reserveret til de rige i byen. Her kan man blandt andet se importeret porcelæn og fint sølvtøj, men særligt spændende er den udstillede menneskelort, der fortæller, hvordan biskoppen spiste dyre importerede frugter. Eleverne prøver lykkehjulet – får de steg, lækkerier og rødvin, eller må de nøjes med ingenting og vand fra åen?
Et stort portræt af den rige købmand Christen van Ginchel og hans hustru Sidsel Jørgensdatter bruges som udgangspunkt til at tale om kønsroller og symboler for de to køn. Eleverne kan prøve en pibekrave og se, om de ligner van Ginchel selv.
Rundvisningen kan kombineres med opgaver, som eleverne efterfølgende arbejder med på egen hånd.
Læs mere om selve udstillingen her
Målgruppe
Grundskole 4.-7. klasse.
Rundvisningen kan også tilpasses ældre årgange og ungdomsuddannelserne.
Fag
Historie, dansk, kristendom
Kompetenceområde
Kompetencemål: Historiebrug og kildearbejde.
Læringsmål
- Eleverne har lært at museumsgenstande også er kilder til historien, og har prøvet at snakke om hvad genstande kan fortælle. (Fodspor i mursten, bøddelsværdet, skelettet og bispelorten).
- Eleverne har lært, at menneskers vilkår gennem historien har været meget anderledes end nu. De lærer om hvordan samfundet satte rammer for hvilke muligheder man havde som mennesker.
- Eleverne kan forklare forskellige strafformer i renæssancen og forstå, at menneskesynet dengang var anderledes.
Praktiske oplysninger
- Husk at aftale jeres besøg i god tid i forvejen
- Fri entre for skoler, gymnasier m.fl. Ønsker man at booke en museumsguide til en rundvisning, koster det 600 kr. pr. time.
- Lærere kan besøge udstillingen gratis inden klassebesøget. Sig i Informationen, at det er forberedelse til et klassebesøg.
- Deltagerantal: en klasse i udstillingen ad gangen
- Varighed: 1 time
- Emner: renæssance, retsvæsen, bøddel, hekse, trolddom, kongemagt, købmænd, handel, købstad, reformation, rig og fattig, børns vilkår, kvinders vilkår.
Faciliteter på stedet
Tilgængelighed: På bagsiden af museet findes en rampe, som giver adgang for kørestole, barnevogne mv.
Toiletter: Der er toiletter i stueetagen, hvoraf et er handicapvenligt.
Handicaphjælpere: Gratis adgang
Medbragt mad: Der er mulighed for at spise medbragt mad ved borde i museets forhal. Dog med forbehold for at der kan være optaget. Hvis din klasse skal spise madpakker på museet, bedes det booket på forhånd.
Kontakt og bestilling
Aalborg Historiske Museum
Algade 48
9000 Aalborg
For booking eller nærmere information kontakt museet på telefon: 99 31 74 02 eller mail: [email protected]