Aalborg i renæssancen – Rundvisning

Beskrivelse

I renæssancen (1536-1660) var Aalborg Danmarks næststørste by, kun København var større. Aalborg var en rig handelsby med store købmænd som Jens Bang og Jørgen Olufsen.

Der var dengang meget stor forskel på folk, og et barsk retssystem var med til at sørge for, at den store fattige underklasse blev på sin plads. Det var også i renæssancen, at de store hekseforfølgelser fandt sted under Christian d. 4.’s ledelse.

I udstillingen kan man blandt andet se det store bøddelsværd, som bøddel Nilaus Bendix brugte ved offentlige henrettelser i 1600-tallets Aalborg. Der er også en fedel – en slags transportabel gabestok og halsjern, fodjern og håndjern fra fængslet på Aalborghus Slot.

Man kan også se en ægte Cyprianus (en tryllebog) og blive klogere på, hvordan man levede i renæssancen.

Velbevarede panelstuer fra renæssancen er meget sjældne, og den såkaldte Aalborgstue fra 1602 er da også en af museets største seværdigheder. Den er uden sammenligning landets bedst bevaret borgerlige interiør fra den tid.

Undervisning

Guiden møder klassen i forhallen, og man følges ad op til renæssanceudstillingerne på 1. sal. Der tages udgangspunkt i udstillingens genstande og billeder og elevernes egne iagttagelser og refleksioner bliver inddraget aktivt.

Eleverne skal undervejs prøve at læse bogstaver og ord fra renæssancen (udskåret, trykt, skrevet og malet). Ved bøddelsværdet samtales der om ret og straf i renæssancen, der var markant anderledes end i nutiden. En tryllebog (Cyprianus) og en af de første trykte bibler på dansk giver anledning til at tale om trolddom, hekseri og gudstro. Et stort portræt af den rige købmand Christen van Ginchel og hans hustru Sidsel Jørgensdatter bruges som udgangspunkt til at tale om kønsroller og symboler for de to køn.

Rundvisningen afsluttes i den stemningsfulde Aalborgstue fra 1602, hvor eleverne får lov til at sidde ved de gamle borde og føle sig hensat til en anden tid. Her fortæller guiden om forskelle på rig og fattig i renæssancen. Eleverne skal forsøge at læse bibelcitaterne på væggen. Den mørke stue er også stedet, hvor guiden fortæller om nogle af de overnaturlige væsener, man troede på i renæssancen.

Rundvisningen kan kombineres med, at eleverne arbejder med opgaver på egen hånd om renæssancen.

Materiale kan hentes her:
Renæssancen – Elevopgaver
Renæssancen – Lærervejledning

Målgruppe

Grundskole 4.-7. klasse.

Fag

Historie, dansk, kristendom

Kompetenceområde

  1. Kompetencemål: Historiebrug og kildearbejde.
    Læringsmål
  2. Eleven har lært at museumsgenstande også er kilder til historien, og har prøvet at gætte en genstandsbrug (bøddelsværdet) ud fra dets ydre.
  3. Eleven kan forklare forskellige strafformer i renæssancen og forstå, at menneskesynet dengang var anderledes.
  4. Eleven har prøvet at læse bogstaver og ord, der er over 400 år gamle, og kan forklare forskellen på hvordan vi bruger bogstaver skrift og bogstaver dengang og nu.

Fakta om tilbuddet

Hvornår: Hele året, tirsdag- lørdag kl. 10-16.
Pris: 600 kr. per time
Maks. 30 elever
Varighed: 1 time
Emner: Handel, tro og overtro, ret og straf, rig og fattig

Sted

Aalborg Historiske Museum
Algade 48
9000 Aalborg

Faciliteter på stedet

Tilgængelighed: På bagsiden af museet findes en rampe, som giver adgang for kørestole, barnevogne mv.

Toiletter

Der er toiletter i stueetagen, hvoraf et er handicapvenligt.

Medbragt mad

Der er mulighed for at spise medbragt mad ved borde i museets forhal. Dog med forbehold for, at der kan være optaget. Hvis din klasse skal spise madpakker på museet, bedes det booket på forhånd.

Kontakt og bestilling

Aalborg Historiske Museum
Tlf. 99 31 74 00
Mail: [email protected]