Sagn og mystiske væsener

Sagn og mystiske væsener

Så længe mennesker har kunnet tale, har de fortalt historier til hinanden. Historier om hvordan verden hang sammen, hvad der var rigtigt og forkert, og hvordan man klarerede sig ud af farefulde situationer. Ofte med overnaturlige væsner som hekse, havfruer, varulve, elverfolk og spøgelser. De mest spændende og uhyggelige historier blev fortalt igen og igen gennem mange generationer, og de er efterhånden blevet til sagn.

Nu kan man opleve en lang række af de gamle sagn på Aalborg Historiske Museum. Kendetegnet for de mange historier er, at de gik fra mund til mund og ikke blev skrevet ned. Det er først sket i nyere tid, og de mange fortællinger stammer blandt andet fra folkemindeforsker Evald Tang Kristensens rejser i Jylland omkring år 1900, hvor han samlede sagn og beretninger ind fra mennesker, der stadig havde de gamle historier i levende erindring.

Bygger på omfattende kulturarv af folkesagn

Udstillingen bringer os vidt omkring og tager udgangspunkt i over 400 nordjyske sagn, der er nedskrevet om helheste, troldfolk, havfruer, elverfolk, spøgelser, varulve og flere andre mystiske og overnaturlige væsener.

Folkesagnene har gennem århundreder været en del af den nordjyske identitet. Hver en høj, kirke og skov har haft en dobbeltsidet historie – det man kunne se med det blotte øje, og det man fik fortalt i de mange sagn.

For det moderne menneske kan udstillingen derfor give et helt nyt perspektiv på lokale og velkendte steder. For selvom spøgelserne og alle de andre overnaturlige væsener ikke fylder ret meget i den virkelige verden i dag, så var det helt anderledes førhen. Her var historier om spøgelser, trolde, højfolk, slattenlangpatter og andre underlige væsener hverken ualmindelige eller utroværdige. Det var en del af virkeligheden.

Tag på spøgelsesjagt i det nordjyske og blive klogere på lokale folkeminder om spøgelser, bjergfolk, havfruer og andre magiske og overnaturlige væsner. Mød blandt andet havfruer ved Tyskerbakken, der ligger mellem Hou og Hals i Østvendsyssel. Der er spøgelsesguides til områderne ved Nibe, Hals og Sejlflod.