Rejsegilde på udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest

Rejsegilde på udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest

Nordjyske Museer og Ejendomsfonden REGAN Vest havde i dag inviteret til rejsegilde på den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Bygningen, der er tegnet af AART architects, skal tage imod alle de gæster, der besøger den atomsikre regeringsbunker i Rold Skov. Udover publikumsfaciliteter, cafe, butik og billetsalg, er her også udstillinger om den kolde krig, og der etableres et læringscenter, hvor skoleelever i dilemmaspil bliver udfordret i opgaver, der afspejler bunkerens funktion – at sikre det danske demokrati, så længe som muligt i en krisesituation.

Et rejsegilde er en festdag, hvor bygherre fejrer håndværkerne og hylder den store indsats, de har lagt i byggeriet. Og der var da også masser af ros, da Per Lyngby, næstformand i Ejendomsfonden REGAN Vest og bestyrelsesformand for Nordjyske Museer, bød velkommen.

”Det er en glædens dag. Men inden vi holder gilde, vil det være på sin plads også at dvæle et øjeblik ved det, der for tiden fylder mest, nemlig krigen i Ukraine. REGAN Vest og dens fortælling om demokrati er stadig aktuel, og endnu mere nu”, fastslog Per Lyngby og tilføjede.

”Fortællingen om REGAN Vest – demokratiets sidste bastion – er vigtig at huske og formidle. Det får vi heldigvis snart mulighed for, når velkomstbygningen, bunkeranlægget, maskinmesterboligen og stisystemet alt sammen står klar senere i år”.

Et byggeri med udfordringer

Per Lyngby takkede såvel fonde og sponsorer som medarbejdere, der har bidraget til at realisere det nye museum, og så var turen kommet til håndværker og entreprenører.

”Projektet har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet store udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har betydet omtrent to måneders forsinkelse. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet og samarbejdsevner, så en endnu større forsinkelse er blevet og vil blive indhentet undervejs. Vi har en stram tidsplan, og sådan er vilkårene nu en gang”.

”Med det in mente er det en ekstra stor fornøjelse i dag at kunne sige tak for den gode arbejdsindsats, som håndværkerne på pladsen har lagt for dagen. I har med jeres fleksibilitet og evne til at få enderne til at nå sammen en stor andel i, at vi i dag kan holde rejsegilde”., sagde Per Lyngby og fortsatte:

”Nu ser vi frem til senere i år at kunne åbne Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Der er ingen tvivl om, at det bliver et væsentligt bidrag til de danske museer og en styrkelse af Danmarks kulturhistoriske egenkapital”.

I dag har der været rejsegilde på den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Dagens talere var fra venstre Per Lyngby, næstformand i Ejendomsfonden REGAN Vest og formand for bestyrelsen på Nordjyske Museer, Jeppe Ugilt, viceborgmester i Rebild Kommune og Mikkel Seier Christoffersen, hos AART architects. Foto: Lars Horn / Baghuset

En væsentlig museumsopgave

Jeppe Ugilt, viceborgmester i Rebild Kommune, understregede i sin tale det nye museums betydning for området og kaldte det ”en attraktion af hidtil usete dimensioner i Danmark”. Han slog fast, at ”områdets mange andre og mindre attraktioner vil nyde godt af den opmærksomhed, som REGAN Vest vil skabe”, og understregede, at ”de mange nationale og internationale besøgende udgør et stort vækstpotentiale for erhvervslivet og turismen”. Og så var der ros til Nordjyske Museer for det store arbejde med at sikre bunkerens originale interiør for eftertiden:

”I Rebild Kommune er vi meget glade for, at det er Nordjyske Museer, der nu skal løfte opgaven med at gøre denne fantastiske attraktion tilgængelig for et stort publikum.

Noget af det, der gør bunkeren så særlig og adskiller den fra alle andre koldkrigsbunkere, der kan besøges, er jo autenticiteten – at alt interiør i bunkeren er det originale. Det gør arbejdet med at bevare dette unikke stykke danmarkshistorie for eftertiden ekstra svært – og ikke mindst ekstra vigtigt, og den opgave skal der helt særlige kompetencer til at løfte, og dem besidder det statsanerkendte museum, Nordjyske Museer”.

Den hemmelige fortælling pakkes ud

Den nye velkomst- og udstillingsbygning er tegnet af AART architects, som på dagen var repræsenteret ved associeret partner Mikkel Seier Christoffersen.

Han fremhævede i sin tale kontrasten mellem den hemmelige bunker og den synlige, nye bygning, der nu pakker fortællingen om den kolde krig ud.

AART architects var på dagen var repræsenteret ved associeret partner Mikkel Seier Christoffersen. Foto: Lars Horn / Baghuset

”Det usynlige REGAN Vest får med velkomst- og udstillingsbygningen en synlig tilføjelse. Det, der var hemmeligt og gemt under jorden, bliver nu åbnet op, og bygningen, vi fejrer rejsegildet for i dag, vil blive et synligt vidnesbyrd om, at fortællingen om den kolde krig aldrig må glemmes, men derimod skal formidles. Og det budskab er jo desværre blevet helt uvirkeligt aktuelt og vigtigt,” sagde han og fortsatte:

”Vi har bestræbt os på at tegne en bygning, der – selv om den med sin blotte tilstedeværelse røber en del af hemmeligheden- på sin egen hemmelighedsfulde måde markerer og åbner for fortællingen om den kolde krig og bunkeren. Det har været væsentligt for os, at bygningen ikke skal mime den oplevelse, man får i bunkeren og maskinmesterboligen, men at den rummer en egen fortælling og frem for alt bliver en god ramme for museets formidling”. Bygherre var traditionen tro vært ved pølser og øl, og der blev sagt tak og ønsket god weekend i smuk forårssol ved det kommende museum.