Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner i begyndelsen af 2023

Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner i begyndelsen af 2023

Ny attraktion med udstillinger og bunkerrundvisning

Danmarks nye, store attraktion i Rold Skov, Koldkrigsmuseet REGAN Vest, nærmer sig en åbningsdato, og nu kan Nordjyske Museer, der står bag museet, melde ud, at åbningen finder sted i begyndelsen af 2023.

Nordjyske Museer havde håbet at slå dørene op for publikum i slutningen af 2022, men da bunkeren – på grund af flagermus – ikke kan besøges i december og januar, vælger museet at skyde åbningen til 2023.

”Publikum skal have en helstøbt oplevelse, og vi synes ikke, det giver mening at åbne dele af et helt nyt museum. Så hellere vente og give vores gæster den helt unikke totaloplevelse, som det nye museum bliver,” siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet REGAN Vest også er en del af.

Et museum med flere oplevelser

Det nye museum kommer til at bestå af flere dele. Det første, publikum møder, er en helt ny velkomst- og udstillingsbygning, tegnet af AART Architects. Udover museumsbutik og café rummer bygningen også udstillinger om den kolde krig, om frygten for atombomben og Danmarks beredskab i den periode, lige som der fortælles om bunkerens konstruktion.

Børn og voksne kan også få et indblik i hverdagen for en dansk familie under den kolde krig. Foran bunkeren ligger en gul murstensvilla. Her boede bunkerens daglige tilsynsførende, maskinmesteren, med sin familie. Nu er deres hus indrettet, som det kunne have set ud i 1980 med alt, hvad der var tidstypisk dengang. Her kan publikum gå på opdagelse i skabe og skuffer, se tv fra 1980 og spille datidens computerspil – Pong.

Hovedattraktionen for lokale og besøgende bliver naturligvis de guidede rundvisninger i bunkeren. Disse ture har en varighed af ca. 1½ time og har plads til ti gæster pr. tur. Men i december og januar hvert år må museet lukke ned for bunker-turene – og det skyldes, at bunkeranlægget har omkring 350 faste beboere, nemlig seks forskellige arter af flagermus, som skal have fred og ro til at yngle og gå i vinterhi i de to måneder.

”Vi havde håbet, at vi kunne nå at åbne museet en måneds tid, inden den årlige nedlukning af de guidede ture i bunkerne, men det har ikke været muligt, så derfor skubber vi åbningen af det hele,” siger Lars Nørbach og forklarer:

”Projektet med den nye velkomst- og udstillingsbygning har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har givet forsinkelser. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at indhente forsinkelserne. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet, og samarbejdet er godt, men tidsplanen har været stram. Derfor er det ikke realistisk at åbne før i begyndelsen af 2023,” fastslår museumsdirektøren.

FAKTA

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer er glade for samarbejdet med – og støtte fra – den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil kommer en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).