I den hyggelige julebutik på Aalborg Historiske Museum kan du købe mange forskellige udgaver af gammeldags papjulekalendere, men hvordan opstod traditionen med en julekalender med 24 låger egentlig?
Den første julekalender stammer fra München og blev udgivet i 1903 af forlaget Reichhold & Lang. Den havde navnet ”Im Lande des Christkinds”, som kan oversættes til ”I Jesusbarnets land”. Den bestod af et ark med 24 billeder med religiøse motiver samt et ark med 24 vers. Ideen var, at man hver dag læste et af de 24 vers og efterfølgende klippede dagens billede ud og limede det ovenpå verset.
Ideen til denne julekalender var eftersignet inspireret af en tradition i den ene forlagsejers barndomshjem, hvor hans mor bagte 24 kager i dagene op til december. Hver kage havde et nummer og var hængt op på et stykke stof, og hver dag i december frem mod jul måtte han spise en kage.
I 1920 blev der for første gang lanceret en julekalender med 24 nummererede låger, hvor man så skulle åbne en hver dag frem mod jul. Bag lågerne gemte sig tegnede julemotiver.
Den ældste danske julekalender er Børnenes Jule-Kalender fra 1930, som var en afrivningskalender med farvelagte tegninger og tre små julevers. Men allerede få år efter kom de første slags med 24 låger, som dem Reichhold & Lang havde lanceret i Tyskland i 1920’erne.
Efter 2. verdenskrig gjorde Richard Sellmer fra Stuttgart papjulekalenderen populær – ikke bare i Tyskland, men over hele verden. Det var nemlig ham, der begyndte at eksportere og markedsføre julekalenderen i USA via hans forlag Richard Sellmer Verlag. Den første julekalender hed ”Die Kleine Stadt” (”Den Lille By”). Richard Sellmer Verlag eksisterer den dag i dag, og det producerer hvert år langt over en million julekalendere, der sælges over hele verden – blandt andet i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum.
Julekalenderne har til alle tider været inspireret af den tid, de udkom i. For eksempel kunne man efter opsendelsen af den første sputnik-satellit i slutningen af 1950’erne pludselig se nisse-raketter og lignende.
Der udkom også mange lokale julekalendere, som dem du kan se på billederne. Fx fra Vadum Andelsmejeri, Aalborg Andelsmejeri, Palads Parkering i Aalborg.
Efterhånden har julekalender-begrebet udvidet sig, og bag de 24 ”låger” kan der i dag både være chokolade, lakrids, øl og andre spændende ting. En populær variant er skrabekalenderen, hvor man kan vinde en million, hvis man skraber nok juletræer frem.
Og så er der jo pakkekalenderen, som er et helt kapitel for sig. Ofte er det en stofkalender med enten små lommer eller med påsyede ringe til at hænge gaverne i. I museets julebutik finder du mange forskellige små gaver med et historisk tvist til pakkekalenderen, som vil vække begejstring hos ethvert barn.