Julebutikken

Julebutikken

Julebutikken på Aalborg Historiske Museum er noget ganske særligt. Her oser det nemlig af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne.

Her kommer barndommens jul til live igen med glaskugler, flettede julehjerter og flagguirlander til juletræet, og man finder ligeledes ting som klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, storke til toppen af juletræet, englespil og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Der er desuden et stort udvalg af det populære glaspynt fra Brink Nordic, nisser fra Anne Beate Design, som så dagens lys første gang i 1963, der er Lutendranck, lerfade og et stort udvalg af klassiske julebøger for børn – lige fra Peters Jul til Bjerne Reuters Historien om nissen og H. C. Andersens Juleeventyr.

Åbningstider
November: Tirsdag-lørdag kl. 10.00-17.00
December: Mandag-lørdag kl. 10.00-17.30

Den danske tegner Frederik Bramming er kendt for at være ophavsmand til begrebet kravlenisser. Stort set alle, der er opvokset i 50’erne og 60’erne, kender hans tandløse nisser med den lange hue uden kvast og de lidt for store strømpebukser.
Vidste du, at det var en museumsdirektør, der opfandt julekortet? Det var i 1843, og i 1882 kom så de første dansk-producerede fortrykte kort med julehilsner i handlen.
Julebukke af halm kom til Danmark fra Sverige i sidste halvdel af 1940’erne. På det tidspunkt var der en stærk tilstrømning af svenske juletraditioner, da mange af de danskere, som havde været flygtninge i Sverige under 2. Verdenskrig, bragte svenske juletraditioner med hjem.
Der er ikke noget flottere end juletræet med sin pynt – men hvilken pynt? Det har ændret sig meget gennem tiderne, og et barn i dag vil næppe pynte et træ helt på samme måde, som det blev pyntet for 100 år siden.
I den hyggelige julebutik på Aalborg Historiske Museum kan du købe mange forskellige udgaver af gammeldags papjulekalendere, men hvordan opstod traditionen med en julekalender med 24 låger egentlig?
Nissen har en lang historie, faktisk kender man nisse-lignende væsener helt tilbage fra før kristendommen kom til Danmark. Dengang gik den under navnet vætten. Siden blev det til nissen, og han fik kone og børn.
I julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan du købe Lutendranck. Det er en frisk og krydret gløgglignende drik fra renæssancen, som kan serveres varm eller kold.
I museets webshop finder du forskellige varer, som alle fortæller en historie eller ligefrem vækker nostalgiske juleminder fra en svunden tid. I webshoppens juleafdeling finder du både nyt og gammeldagsinspireret glaspynt fra Brink Nordic, bøger med juleflet, Brammings kravleniseer og meget andet. Altsammen med til at give julen et strejf af nostalgi.