Hvad samler vi på?

Hvad samler vi på?

Nordjyske Museer skal belyse ”forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider til nu”, som det står i Museumsloven.

Det gør vi med genstande, beretninger og arkivalier. Nordjyske Museer er i besiddelse af en af landets ældste og mest righoldige samlinger, der udgør flere end 200.000 genstande.

Nordjyske Museer er forpligtet til at dokumentere den kulturhistorie, der knytter sig til det geografiske område, der udgør Aalborg, Rebild, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner, og det er således genstande inden for dette område, museet samler på.

Museets indsamling af genstande er baseret på en aktiv, men restriktiv praksis, der udspringer af museets forskning og formidling. Museet anvender flere former for indsamlingspraksis. Der kan eksempelvis være tale om en lovpligtig arkæologisk udgravning, hvor der hjemtages mange genstande. Eller der kan være tale om en indsamling af genstande fra en virksomhed, der er på vej til at lukke. Eller det kan være fru Jensen, der ringer for at tilbyde en genstand, som har en særlig historie. Fælles for det hele er dog, at alt indsamling udspringer af museets forskning eller formidling.

Nordjyske Museers gældende indsamlingsstrategi kan læses her.

 Foto: Nordjyske Museer

De to øverste symaskiner blev begge indstillet til udskillelse af museets samling i efteråret 2017. Årsagen var manglende oplysninger om deres ”levede liv”. Den nederste symaskinen er derimod et fint eksempel på en god museumsgenstand. Den blev indleveret til Hobro Museum i 1994. Ejeren fik maskinen, der dengang allerede var brugt, da hun var 18 år gammel, og hun syede tøj på den til familien helt frem til sin død. Herefter gik den i arv til hendes svigerdatter, der først skiftede den ud med en el-symaskine, da hun skulle sy sin datters brudekjole og fandt ud af, at det fine stof hang fast i træet på den gamle symaskine. Symaskinen har genstandsnummer SYM706x35.