Flere millioner til REGAN Vest

Flere millioner til REGAN Vest

Spar Nord Fonden har netop haft bestyrelsesmøde, og her besluttede fonden at donere to mio. kr. til etableringen af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum. Dermed er Nordjyllands Historiske Museum næsten i mål med at skaffe de 74 mio. kr., der kræves for at realisere projektet.

”Jeg er rigtig glad for, at en stærk lokal fond som Spar Nord Fonden også vælger at støtte projektet sammen med de store nationale fonde. Den lokale forankring er uvurderlig, for der er ingen tvivl om, at REGAN Vest vil trække rigtig mange gæster til det nordjyske område”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum, som de seneste seks år har arbejdet med at åbne det nye museum.

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m² stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og forventes at åbne for offentligheden i 2022.

Fondsdirektør Steffen Nørgaard, Spar Nord Fonden ser frem til den dag, hvor publikum får adgang til museet – og det gør han af flere grunde: ”Vores donation bidrager til skabelse af et helt unikt kultursted, som vi tror på vil have stor tiltrækningskraft på både ung og ældre. Især nyskabelsen ”læringscenter til de ældste skoleklasser” er godt tænkt – og det element skal nok skabe fuld koncentration hos de unge. For som Spar Nord Fondens yngste medarbejder sagde til mig, da vi besøgte REGAN Vest: Det er for vildt at mærke historien på den måde. Det er jo virkelighed, det her – og bygget kun godt 20 år før jeg blev født.

Det nye museum består af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Men den kan ikke stå alene. Især over for kommende generationer er der brug for at fortælle, hvad det uhåndgribelige begreb Den Kolde Krig var. Det sker primært i en ny udstillingsbygning, der foruden udstillinger og publikumsfaciliteter også rummer et tredje element, et læringscenter til de ældste skoleklasser. Et fjerde element er parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie. Villaen indrettes som den så ud i 1980’erne. Her mærker publikum hverdagen ved at gå på opdagelse i analoge og digitale lag i skabe og skuffer. Området over bunkeren udgør det femte element, og her kan man nyde naturen og få virtuelle kig ned i bunkeren og ud i landskabet, som det ville se ud efter en atombombe.

Tæt på realisering

I alt skal Nordjyllands Historiske Museum bruge 74 mio. kroner for at realisere disse planer, og museumsdirektør Lars Christian Nørbach fortsætter dialogen med fondene, indtil man er i mål. Med den generøse donation fra Spar Nord Fonden mangler museet nu kun 1,8 mio. kr.

Nordjyllands Historiske Museum fik i december sidste år en anlægsbevilling på 20 mio. kr. på finansloven, og i marts i år kunne museet føje yderligere to store bevillinger til projektet, da Realdania og Augustinus Fonden gav henholdsvis 30 og 10 mio. kr. Hertil kommer bevillinger på 5 mio. kr. fra Rebild Kommune og 4 mio. kr. fra Aalborg Kommune samt 1,2 mio. kr. fra Region Nordjyllands Vækst Forum. Således er man med de to mio. kr. fra Spar Nord Fonden nu oppe på i alt 72,2 mio. kr. af de 74 mio. kr., realiseringen af projektet koster.