Den Korte Historie

Den Korte Historie

I 2023 lancerer Nordjyske Museer et helt nyt koncept med navnet Den Korte Historie. Det er en mobil udstilling, der i løbet af sommeren og efteråret tager på tur i det nordjyske for at fortælle lokale historier på de steder, hvor de fandt sted.

Udover fysisk at flytte tættere på borgerne bliver de kulturelle oplevelser formidlet på en og kortfattet og lettilgængelige måde med korte tekster, fotos, film og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet og visuel, og den kan opleves på ganske kort tid. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum.

Den Korte Historie er indrettet i en specialdesignet container med solceller, alarmer, brudsikre montrer på kommer i løbet af 2023 og 2024 rundt i Mariagerfjord, Jammerbugt, Rebild og Aalborg kommuner. Nordjyske Museer ønsker at fortælle den lokale historie i nogle af de områder og byer, hvor museet normalt ikke er fysisk til stede.

Udstillingen skifter indhold og lokation ca. en gang om måneden, og kommer blandt andet omkring emner som teglværker, camping, 2. verdenskrig og havnehistorie. Nedenfor kan du se nogle af de historier, som kan opleves i Den Korte Historie i 2023.

Den Korte Historie er gratis og er åben for alle hver dag kl. 8.00-21.00.

Den Korte Historie er støttet af

  • KulturKANten, Nordjyske Fortællinger
  • Region Nordjylland, Den store kulturpulje
  • Sparekassen Nordjyllands fond af 1976
  • Spar Nord Fonden
  • Sparekassen Danmark
  • Nordea-fonden
  • Nordland Automatics

Drømmefabrikken

28. april – 14. maj Nørregade ved Hovedbiblioteket 15. maj – 28. maj Vejgaard Bymidte 29. maj – 11. juni Aalborg Havnefront Drømmefabrikken er en udstilling om unge antiautoritære oprørere i Kommunistisk Forbund, der i 1970’erne drømte om og arbejdede på at lave samfundet om. De slog sig ned i kollektiver og dannede politiske cirkler, der arbejdede på at forandre verden på arbejdspladserne og alle steder, hvor de stødte på uretfærdighed.

Hobro Havn

12. juni – 9. juli Hobro Havn En muddermaskine kæmpede fra 1830’erne og frem med at grave en sejlrende i Mariager Fjord, og ved Hobro spirede en havn efterhånden frem. Fra ca. 1900 havde byen en lille driftig industrihavn med svedige havnearbejdere, jernbane, pakhuse og skibe i pendulfart. Det varede frem til ca. 1970, hvor erhvervslivet i havnen forsvandt.

Cementfabrikken Dania

10. juli – 6. aug. Ved Dagli’Brugsen i Assens Sidst i 1800-tallet gik Assens ved Mariager Fjord sig på ganske få år fra at være en lille landsby til at være en industriby. Da cementfabrikken Dania blev etableret i 1886, blev byen en central brik i en af Danmarks største industri -og erhvervsfortællinger, og Dania blev et helt lille samfund i sig selv.

Da campingvognen blev folkeeje

7. aug. – 3. sept. Mariager Camping I midten af 1900-tallet blev campingvognen folkeeje og stadig den dag i dag er campinglivet en populær ferieform. Udstillingen tager udgangspunkt i livet på Mariager Camping, som blandt andet bliver fortalt af en tidligere ejer.

Fra industri til rekreation

4. sept. – 1. okt. Stinesminde Havn Stinesminde ved Mariager Fjord var et helt lille industrisamfund fra midten af 1850’erne og ca. 100 år frem. Her lå et lille teglværk med lergrav, osende skorsten, skibsbro og svedende arbejdere. Dengang lå der mange teglværker strøget ud over Danmark og gerne langs de danske fjorde, som blev brugt som transportvej – Stinesminde var et af dem.

Arkæologi Vikingernes Hune

3. – 29. okt. Torvet i Blokhus I 2022 foretog museet arkæologiske undersøgelser flere steder i Hune. Her fandt arkæologerne spor efter flere vikingehuse – bl.a. en stor hal, som trækker tråde til vikingetidens magtelite. Men hvad ved vi egentlig nu om vikingerne i Hune?

Den falske landsby

31. okt. – 28. nov. Aabybro centrum I 1940 udbyggede den tyske besættelsesmagt Aalborg Lufthavn til at blive Nordeuropas største lufthavn. I den forbindelse opførte tyskerne også en falsk landsby med 39 huse mellem Birkelse og Aabybro for at skjule et ammunitionsdepot til lufthavnen.