Den Korte Historie

I 2023 lancerede Nordjyske Museer et helt nyt koncept med navnet Den Korte Historie. Det er en mobil udstilling, der i løbet af sommeren og efteråret tog på tur i det nordjyske for at fortælle lokale historier på de steder, hvor de fandt sted.

Nu er den tilbage med nye udstillinger, som kommer rundt i det nordjyske i løbet af 2024.

Udover fysisk at flytte tættere på borgerne bliver de kulturelle oplevelser formidlet på en og kortfattet og lettilgængelige måde med korte tekster, fotos, film og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet og visuel, og den kan opleves på ganske kort tid. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum.

Nordjyske Museer ønsker at fortælle den lokale historie i nogle af de områder og byer, hvor museet normalt ikke er fysisk til stede.

Udstillingen skifter indhold og lokation ca. en gang om måneden, og kommer i 2024 blandt andet omkring emner som Hou Havn, Aalborg Universitet og forskellige arkæologiske udgravninger.

Den Korte Historie er gratis og er åben for alle hver dag kl. 8.00-21.00.

Den Korte Historie er støttet af

  • KulturKANten, Nordjyske Fortællinger
  • Region Nordjylland, Den store kulturpulje
  • Sparekassen Nordjyllands fond af 1976
  • Spar Nord Fonden
  • Sparekassen Danmark
  • Nordea-fonden
  • Nordland Automatics

Ellidshøj: Helt i hegnet

Fra 2. – 29. april 2024 Ved Ellidshøj Kirke Udstillingen tager udgangspunkt i en udgravning af en jernalderbebyggelse ved Ellidshøj. Bebyggelsen er fra anden halvdel af førromersk jernalder (ca. 300-0 f.Kr.) og er usædvanlig, fordi nogle af husene er omgivet af hegn. Hegn kendes fra Midt- og Sydjylland, men er sjældne i Nordjylland.

De arkæologiske udgravninger i Støvring S

30. april – 27. maj 2024 Støvring Bymidte ved Meny Ved det kommende erhvervsareal i Støvring S har arkæologer ved flere udgravninger fundet spor efter en boplads fra overgangen mellem yngre bronzealder og ældre jernalder, dvs. ca. 700-300 f.Kr. Udstillingen viser genstande og inventar fra husene, og du kan blive klogere på livet for de bønder, der dyrkede markerne her for mere end 2000 år siden.

Hou – fiskere og feriegæster

28. maj – 1. juli 2024 Hou Mole Med sin placering ved Kattegat har området ved Hou og dets beboere i århundreder levet af vandet og dets mange muligheder. Udstillingen fortæller om houboernes historie og det, der kendetegner folkene på egnen – deriblandt fiskernes farlige liv, arbejdet for at få bygget en havn, sommerhusturisme og feriegæster. På billedet ses Skrædder Ane Marie, Augusta Jørgensen og Anton Nielsen, der sælger fisk fra en trillebør på Hummerstræde i begyndelsen af 1900-tallet.

Hadsund Hotel

2. juli – 29. juli 2024 Hadsund Havn Gennem mere end 100 år var Hadsund Hotel stedet, hvor byens borgere holdt familiefester, juletræsfester, generalforsamlinger, folketingsvalg og foreningsbal. Hotellet er en af de meget få bygninger fra Hadsunds barndom i 1850’erne, som stadig står. Driftige købmænd flyttede på det tidspunkt deres handel til området, og købmand Søren Sørensen fra Hobro så en mulighed for at tjene penge på overnattende handelsrejsende. Han opførte derfor det imponerende hotel i 1855. Det var begyndelsen på Hadsund Hotel, som var en stor del af Hadsundborgernes liv frem til 2008.

Aalborg Universitet 50 år

30. juli – 2. september 2024 Aalborg Havnefront I år er det 50 år siden, at Aalborg Universitet åbnede. Siden har det hvert år tiltrukket tusinder af nye studerende fra hele landet, der har bidraget til den pågående transformation af Aalborg fra industriby til uddannelsesby. Aalborg Universitet har især udmærket sig med den såkaldte Aalborgmodel, hvor der er fokus på problembaseret læring og gruppearbejde.