Dania – Cementeventyret ved Mariager Fjord
På Hadsund Egnssamling kan du opleve en lille særudstilling om cementfabrikken Dania ved Assens på Hadsund Egnssamling.
I 1860 lå en lille søvnig landsby ved navn Assens ved Mariager Fjord. Få årtier senere var den lille by indhyllet i røg fra osende fabriksskorstene, og den myldrede med industriarbejdere indsmurt i gråt støv fra byens nye cementfabrikker. Undergrunden i området var nemlig spækket med kridt, og det var der brug for til de mange moderne bygninger, der rejste sig i Danmark i den periode. Derfor grundlagde driftige erhvervsfolk flere cementfabrikker her ved Mariager Fjord. Byen var i løbet af få år forvandlet sig fra at være et bondesamfund til at være en lille industriby.
Den vigtigste og længstlevende fabrik var Dania grundlagt i 1886, og den var i begyndelsen af 1900-tallet en af de største cementfabrikker i Danmark. Den blev i 1909 overtaget af aktieselskabet F.L. Smidth og Co, der efterhånden overtog næsten alle cementfabrikker i Danmark. Fabrikken forvandlede mange af områdets bønder til industriarbejdere i generationer og gav dem en god arbejdsplads.
Succeshistorier har dog tit en bagside, og det havde Dania også. Den dækkede byen i gråt cementstøv, og selvom folk var glade for byens livsnerve, blev fabrikken også ramt af kritik for netop det. Alligevel havde den ikke travlt med at gøre noget ved problemet, og der blev først sat et filter på én af deres skorstene sidst i 1960’erne.
I 1970’erne haltede Dania bagefter i produktionstempoet i forhold til F. L. Smidths modervirksomheden Aalborg Portland Cement Fabrik ved Aalborg, og de store skibe kunne efterhånden ikke komme ind i den lavvandede fjord for at afhente cementen. Dania drejede nøglen om i 1984.
Den lille særudstilling om Dania kan ses på Hadsund Egnssamling resten af sommersæsonen.