Book en byvandring i Aalborg
Vil du gerne opleve historien, hvor den rent faktisk udspillede sig? Så er en byvandring måske noget for dig. Aalborg Historiske Museum tilbyder en bred vifte af byvandringer i Aalborg, hvor vi kommer helt tæt på de begivenheder, som har formet byens liv og udvikling fra vikingetid til i dag. Er I en gruppe på ti eller flere, kan I booke jeres egen private byvandring.
Læs mere om de enkelte byvandringerne nedenfor.
For booking eller nærmere information kontakt museet på telefon: 99 31 74 02 eller mail: [email protected]
Aalborg opstod ved bredden af Østerå allerede omkring år 750. Siden da er byen vokset, og den har gennem årene haft en omskiftelig historie. På byvandringen Aalborg gennem 1200 år får du de største highlights fra byens spændende og til tider dramatiske historie.
Kom med på en rejse tilbage til middelalderens Aalborg og oplev byen, som den så ud for over 500 år siden. Her får du fortællingen om en blomstrende handelsby, der lå inde bag store volde og voldgrave. En by, som har sat et markant aftryk på det Aalborg, vi kender i dag, og som stadig kan ses i bybilledet.
Sidst i 1800-tallet begyndte Aalborg at voksne mod vest. Byen var pludselig blevet til en moderne industriby med masser af rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere indvandret fra landet – med stærke klasseskel til følge. Det ses meget markant i Aalborg Vestby, og som noget nyt her i 2023 lancerer Aalborg Historiske Museum nu en byvandring i Vestbyen med fokus på arbejderbyen og de mange fabrikker.
Besættelsen 1940-45 er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie. På denne byvandring kan du gå i fodsporene på de tyske soldater og de danske modstandsfolk gennem byens gader og se, hvor i Aalborg de dramatiske begivenheder under besættelsen udspillede sig.
En af Danmarks første modstandsgrupper under besættelsen 1940-45 var Churchill-klubben. Den blev dannet af en flok unge skoledrenge i Aalborg, som i 1942 begyndte at stjæle våben fra tyskerne og lave små sabotageaktioner. Nu kan du høre den spændende historie om skoledrengene, der gik til modstand mod den tyske værnemagt.
Aalborgs fortid gemmer på mange uhyggelige historier – lige fra middelalderens bloddryppende halshugninger på Gammeltorv af forbrydere til hekse, der blev brændt på bålet, og spøgelser, der varslede snarlig død. Nu kan du tage med på en byvandring, hvor der er garanti for et godt gys undervejs.
Oplev forbrydelser og straf i Aalborg fra de sidste 500 år. Kom blandt andet med til Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og hør historien om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet.
Smitsomme sygdomme og epidemier har fulgt mennesket helt siden stenalderen. Følg med på denne byvandring, hvor der fortælles om de frygtede symptomer på smitte, de håbløse mirakelkure – og ikke mindst om den rædsel, der ramte aalborgenserne, når de store epidemier kom til byen.
Tag med købmanden Jens Bang rundt i Aalborg og oplev hvordan byen blomstrede i renæssancen. Byvandringen tager dig bl.a. med op på pakloftet allerøverst i hans imponerende stenhus ved Østerågade.
Tag de gode sko på, og gå med en tur rundt til Aalborgs glemte forlystelsessteder. Her fortælles blandt andet om snuskede smugkroer og prostitution, om byens værtshusliv, der har blomstret siden middelalderen, om diskoteker, biografer, teatre samt berømte og berygtede natklubber.
Nørresundby er ikke bare ”Aalborg Nord”. Byen er tidligere købstad med sin helt egen selvfølelse, identitet og historie. Byen rummer mange spændende historier, og nu kan du komme med på byvandring og se solsidens seværdigheder.
Under den kolde krig udførte myndighederne et stort planlægningsarbejde for at sikre befolkningen og samfundets funktioner i tilfælde af krig. Der blev bl.a. bygget civilforsvarsbunkere og kommandocentraler overalt i landet, hvorfra man kunne koordinere beredskabet – Aalborg Kommunale Kommandocentral Syd var en af disse, og nu kan du opleve bunkeren indefra.
Varighed: 1,5 time.
Oplev havnelivet før og nu på museets nye havnevandring. Den begynder ved Kultur- og jernbanebroen, hvor publikum til en start møder nogle af de fabrikker, der blev anlagt i Aalborg Vestby sidst i 1800-tallet. Turen fortsætter langs havnen, hvor byens transformation fra arbejderby til kulturby ses tydeligst.
Varighed: 1,5 time