Vindø Teglværk: Fra simpel fabrik til moderne virksomhed
Nu er der mulighed for at komme tæt på en af Hobros ældste virksomheder, Vindø Teglværk, når museumsinspektør Lykke Olsen tager interesserede med på en historisk rundvisning på og i området omkring værket.
Rundvisningen begynder ved indgangen til fabrikken, hvor publikum hører om de danske teglværkers barndom i midten af 1800-tallet, grundlæggelsen af Vindø Teglværk i 1851 samt Hobros forvandling fra en søvnig lille købstad til en driftig industriby på den tid. Derefter går turen ned til vandet, hvor vi hører om uddybningen af fjorden i 1800-tallet og teglværkets skibe – for det var ikke nok at producere teglsten, infrastrukturen med at få dem ud i verden, skulle også være i orden. Af samme årsag opstod mange af de danske teglværker ved fjorde og andre vandveje.
Tilbage på den moderne fabrik kommer vi efterfølgende også forbi steder, som normalt ikke er åbne for offentligheden – blandt andet teglværkets hjerte, tunnelovnen, og vi hører lidt om dens forgængere: ringovnen og kammerovnen. Et andet vigtigt stop på den moderne fabrik er tørring af stenene i de store tørrekamre, hvor der fortælles om både tørring af sten før i tiden og i dag.
Vindø Teglværk byder på en sodavand og en sandwich efter rundvisningen.
Bemærk, at det ikke er muligt for dårligt gående og folk i kørestol at deltage i rundvisningen.
Varighed: Ca. to timer