Smag på renæssancen

Smag på renæssancen

Lørdag 18. februar kan du på Aalborg Historiske Museum smage ægte renæssancemad – både fra overklassens overdådige og veldækkede bord og fra de fattiges noget ringere bord. Der serveres blandt andet fattigmandsmad som spegesild, søbekål og fra de riges bord er der konfekt og eksotiske frugter samt rødvinsdrikken Lutendranck, som er fyldt med eksotiske krydderier.

Du kan også denne dag møde folk fra renæssancen i levende live. I udstillingen Menneskeliv i renæssancens Aalborg har vi besøg af byens bøddel, en borgerkvinde, en adelsdame, en troldkvinde samt en af Aalborgs rige storkøbmand.

Bispelort og bøddelsværd

Du kommer med på en rejse, der bringer dig tilbage til renæssancen (1536-1660), hvor Aalborg var en blomstrede by i stor udvikling, som myldrede med liv og udenlandske købmænd og håndværkere. Men det var også en tid med enorm social ulighed og med et barskt retsvæsen, der holdt styr på tyve, troldkvinder, ægteskabsbrydere og drukkenbolte.

Udstillingen Menneskeliv i renæssancens Aalborg giver et tankevækkende indblik i denne tid. En ægte bispelort fra 1600-tallet beretter fx om, hvordan de rigeste smovsede i overdådige fødevarer som eksotiske frugter og krydderier importeret langvejsfra, mens et kvindeskelet fortæller en barsk historie om en fattig borger, der levede et særdeles hårdt liv på sultegrænsen.

I udstillingen kan du også se det bøddelsværd, der blev brugt, når forbrydere blev halshugget på Gammeltorv, et brudeskrin, der har tilhørt en meget ung pige fra den velstillede del af byens borgere samt en barnekiste til et lille barn.

Alt sammen gør det os klogere på livet i datidens Aalborg, hvor byen med sine ca. små 4000 indbyggere faktisk var Danmarks anden største.

Kl. 13. vil der være mulighed for at komme med på rundvisning i udstillingen.