Sæsonåbning: Mød vikingerne på Fyrkat

Sæsonåbning: Mød vikingerne på Fyrkat

Vikingegården kommer uden tvivl til at summe af liv, når vikingerne flytter ind i de gule i påskedagene. Her demonstreres håndværk af forskellig art – nogle dage er der tændt op i smedjen, andre dage kan man opleve vikinger, der laver mad eller arbejder med huslige sysler som nålebinding. Køkkenhaven gøres også klar til beplantning, og der hugges tagspån med økse til byggeri af et halvtag.

Alle fem påskedage kan du lære at slå ild med ildstål og flint – en livsnødvendighed for en vikings overlevelse. Uden ild, ingen mad, varme eller mulighed for at udføre forskellige håndværk. Vikingerne har fundet både forkullet hør og kogt fyrsvamp, som er effektivt til at fange de gnister, der springer frem, når man slår flint og ildstål mod hinanden.

Vikingerne elskede også at dyste i fysiske idrætter. Alle dage i påsken kan børn blandt andet trække fedtpind, føde en bjørn eller gå til Island efter sild, som nogle af de gamle lege kaldes. Har man lyst til at kæmpe som en ægte viking med sværd, økse, skjold og spyd, er der også mulighed for det. Legene betoner forskellige egenskaber som fx styrke, udholdenhed, smidighed, balance og timing – så i nogle dyste er det godt at være høj, andre godt at være smidig. Fælles for dem er, at man kæmper, det bedste man kan, og at legene dengang blev brugt som træning til det krævende vikingeliv på togter og på slagmarken.

For de lidt ældre gæster, som ikke leger vikingelege, er der hver dag kl. 14 mjødsmagning. Der vil være en introduktion til mjødbrygning i vikingetiden, og man har mulighed for at smage tre forskellige mjød. Mjødsmagningen koster 25 kr.

Program for påsken på Vikingemuseet Fyrkat

Skærtorsdag 14. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, buebyggeri, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Langfredag 15. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, svedehytte, smedning, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Lørdag 16. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, nålebinding, halvtagsbyggeri, træarbejde, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

Påskedag 17. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, svedehytte, smedning, madlavning
Kl. 14: Mjødsmagning

2. påskedag 18. april
Hele dagen: ildslåning, vikingelege, brikvævning
Kl. 14: Mjødsmagning