Rundvisning på Cirkusmuseet: Historien om Cirkus Miehe

Rundvisning på Cirkusmuseet: Historien om Cirkus Miehe

Cirkus Miehe blev grundlagt i 1871 og udviklede sig til at være et af de største og mest anerkendte cirkus i Danmark i første halvdel af 1900-tallet. Samtidig gjorde den tyske indvandrerfamilie Miehe, hvad den kunne for at blive accepteret som danske – i en tid, hvor Danmark slikkede sårene efter nederlaget til Preussen i 1864.

2. august kan du komme med på en rundvisning i en ny særudstilling med navnet ”Cirkus Miehes kamp for at blive dansk”, som denne sommer kan ses på Cirkusmuseet i Rold.

Her kommer du tæt på Cirkus Miehe, samt grundlæggeren Heinrich Miehe og datteren Dora Miehe, og deres kamp for at blive danske – hvilket ikke var nemt i kølvandet efter nederlaget i 1864 og senere 1. og 2. verdenskrig.

Heinrich Miehe fik dansk indfødsret i 1893, købte en gård i Thy og senere også Rold Kro, hvor han i 1913 opførte en stadig eksisterende cirkusbygning – en bygning, der i dag indgår som en del af Cirkusmuseet i Rold.

Da datteren Dora Miehe senere overtog cirkusset, gav hun mange interviews om livet som cirkusdirektrice, om farens formodede deltagelse på dansk side i krigen i 1864 og deres troskab mod Danmark. Hun fortalte blandt andet vidt og bredt om sin egen debut som treårig i Cirkus Miehe, hvor hun råbte ”Leve Danmark” til publikum. I 1940 satte hun Dannebrog på Cirkus Miehes cirkusprogram. Alt sammen med til at understrege sin og Cirkus Miehes tilknytning til Danmark.

Og deres kamp bar frugt. Dora og Cirkus Miehe blev hyldet af publikum og kritikere, og hun modtog sågar en særlig broche af kong Christian 10. Men da hun døde i 1945, blev det også begyndelsen på enden for Cirkus Miehe, der måtte lukke og slukke i 1958.

Rundvisningen på Cirkusmuseet bringer dig også rundt i resten af udstillingen, hvor du kan opleve historien om dansk cirkus fra 1700-tallet frem til 1900-tallet samt to tivolivogne, der gemmer på historien om livet som tivolidirektør i 1900-tallet.

Det hele afsluttes med kaffe og småkager, som nydes på bænke udenfor museet.