Aalborg Historiske Museum rummer tusindvis af skatte og spændende genstande fra byens mere end 1200-årige historie. Nu kan du komme med på en helt særlig rundvisning, hvor museumsinspektør Stig Bergmann Møller viser og fortæller om nogle af sine favoritter blandt de mange genstande i museets udstillinger.
Noget af det mest spændende i udstillingerne er den massegrav fra Tiendeladen, som museets arkæologer første gang fandt spor efter i 2014 og 2015, og som blev yderlig undersøgt i 2019. I alt blev der fundet 18 skeletter i den del af massegraven, som blev undersøgt, og som nu er udstillet på Aalborg Historiske Museum.
På god kristen vis var de afdøde begravet med hovedet i vest, men de lå direkte oven på hinanden. De nederste var lagt i graven med en vis omsorg, mens de øverste individer lå mere rodet. Det tyder derfor på, at de sidste kom hurtige i graven, måske bare smidt ned i hullet. Undersøgelser viste, at de afdøde var voksne mænd mellem 20-55 år samt en ung dreng på mellem 12 og 17 år.
Fælles for dem alle var, at de led en voldelig død. Mange har kampskader på skelettet, som blev forvoldt med pile, armbrøstbolte, lanser, hellebarder, sværd og dolk. Hertil kommer uden tvivl læsioner i kroppens bløddele, som ikke kan ses i dag. Nogle af de afdøde fik flere skader end nødvendigt for at slå dem ihjel, og skaderne vidner om en brutal og voldsom kamp.
Dateringer af skeletterne viste, at de afdøde sandsynligvis blev begravet efter Stormen på Aalborg 18. december 1534, som er et af de mest blodige slag under borgerkrigen Grevens Fejde 1534-36. Det vurderes, at mindst 800-900 mennesker mistede livet, men sandsynligvis flere, og massegraven indeholder derfor kun en lille det af slagets ofre.
Men hvem var de døde i massegraven? Analyser af kulstof- og kvælstofisotoper i skeletterne peger på, at de afdøde var borgere fra Aalborg og lokale, nordjyske bønder. Der er derfor sandsynligvis tale om folk fra Skipper Clements oprørshær, der i Stormen på Aalborg led et blodigt nederlag til Johan Rantzaus kampvante landsknægte. Formentlig blev de begravet af de overlevende aalborgensere.
En anden favoritgenstand, som Stig Bergmann Møller fortæller om, er et sværd, som eftersignet har tilhørt førnævnte Skipper Clement, som Aalborg Historiske Museum har lånt fra Museum Østjylland.
Rundvisningen i museets udstillinger, hvor Stig Bergmann Møller viser sine favoritgenstande frem, varer i alt en time.
Bemærk, at for at deltage skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.
Du skal ligeledes bære mundbind/viser. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.
Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.