Fyrkat Vikingemarked 2019

Fyrkat Vikingemarked 2019

Området ved Harald Blåtands gamle vikingeborg Fyrkat, der lå ved Hobro, er i weekenden 6. og 7. juli skueplads for fest, handel og forskellige vikingedyste for hele familien. Mere end 150 vikinger fra nær og fjern kommer til Fyrkat for at kæmpe om kongemagten, æren og publikums gunst, og markedets gæster er velkomne til at dyste med i alskens vikingelege. Der er desuden rig lejlighed til at opleve forskelligt vikingehåndværk samt gøre en god handel i de mange boder.

Det bliver helt sikkert en weekend, hvor danmarkshistorien er særdeles nærværende. De mange gæster til Fyrkat Vikingemarked kan nemlig på allertætteste hold opleve vikingelivet, som det var, da Harald Blåtand opførte ringborgen i år 980 – både det krigeriske vikingeliv og det mere stilfærdige hverdagsliv med handel og håndværk.

Markedet tager udgangspunkt i den sene vikingetid i 900- og 1000-tallet, og publikum møder på levende vis historien om tre danske krigerkonger: Harald Blåtand, Svend Tveskæg og Knud den Store. Hver især gjorde de sit til, at Danmark fik ry for at være befolket af vilde og blodtørstige vikinger, der drog ud i verden for at plyndre.

Publikum kæmper for hver deres konge

Vikingernes historie bliver for alvor levende, når publikum allerede ved indgangen må sværge troskab til den vikingekonge, som de mener, er den mægtigste. Man følger derefter dagens program rundt på pladsen, hvor der er indlagt dyste og lege, som alle er med til at afgøre, hvilken konge der er den mægtigste.

Publikum deltager aktivt i de mange konkurrencer, dyste og lege sammen med markedets mange vikinger, eller man hepper med på sidelinjen på sin konges hold. Søndag eftermiddag afgøres det, om det er Harald Blåtand, Svend Tveskæg eller Knud den Store, der er den mægtigste vikingekonge på dette års vikingemarked.

Vikinge-femkamp

I år afvikles der desuden en særlig vikinge-femkamp på markedspladsen. Her skal den mest værdige viking findes. De forskellige discipliner er vægtet, så man ikke nødvendigvis vinder, bare fordi man er stor og stærk. Markedets tilrejsende vikinger – og modige markedsgæster – dyster derfor mod hinanden i discipliner, der kræver både fysiske, mentale, men også håndværksmæssige egenskaber.

Femkampen består derfor af fysiske aktiviteter, som kræver lige dele balance, timing, stædighed og snilde; såvel som mere fredelige ting som eksempelvis det gamle brætspil ”hnefatafl”, der kendes fra vikingetiden, evnen til at slå ild med stål og flint samt kunsten at snitte en ske.

Har man lyst, er man som publikum mere end velkommen til at tage kampen op og dyste mod en af markedets vikinger i en eller flere discipliner i denne særlige femkamp, som afvikles over begge dage. Måske er det netop en fra publikum, som søndag vinder femkampen og kan kåres til markedets mest værdige viking.

Prøv vikingebrydning

Vikingemarkedet får også besøg af Lars Magnar Enoksen, som er ubestridt stormester i den nordiske brydeform Glima. I dag er glimabrydning Islands nationalsport, men allerede i vikingetiden var det en kampform, som var særdeles udbredt.

Lars Magnar Enoksen fortæller og viser glimabrydning begge markedsdage, og publikum kan – hvis lysten melder sig – selv prøve kræfter med den oldnordiske brydekunst.

Gør en god vikingehandel

Markedet byder også på mere fredelige oplevelser. Hele pladsen, hvor vikingeborgen lå for mere end tusind år siden, er fyldt med boder og handel, hvor man kan købe alverdens vikingesager – alt lige fra tekstilvarer og vikingesmykker til keramik, trævarer og mjød.

Der er desuden levende værksteder, som giver den helt rette vikingestemning. Her kan man blandt andet kan se, hvordan smeden og buemageren arbejder, hvordan vikingerne fremstillede diverse tekstilvarer, og der vil dufte af skøn vikingemad overalt, som man naturligvis kan smage.

Markedet er for hele familien, og børn kan for eksempel opleve vølven, der fortæller historier, ligesom de kan riste runer, træne bueskydning, prøve møntslagning og bage vikingebrød. Og for de voksne, er der blandt andet mjødsmagning.

Det fulde program for Fyrkat Vikingemarked 2019

Lørdag 6. juli

10.30                  Konkurrence: Snøre Vibe (femkamp)
11.00                  Arkæologen viser fund og fortæller om ringborgen Fyrkat
11.30                  Glimabrydning
12.00                  Konkurrence: Snit en ske (femkamp)
12.30                  Krigerne kæmper
13.00                  For børn: Vølven fortæller
13.00                  Mjødsmagning
13.30                  Arkæologen viser fund og fortæller om vikingens dagligliv
14.00                  Foredrag om Runer og førkristen religion
14.30                  Hnefatafl turnering (femkamp)
14.30                  Krigerne kæmper
15.00                  Mjødsmagning
15.00                  For børn: Vølven fortæller

Søndag 7. juli

10.30                  konkurrence:  Firtræk (femkamp)
11.00                  Arkæologen viser fund og fortæller om vikingens dagligdag
11.00                  Glimabrydning
11.30                  Konkurrence: Ildslåning (femkamp)
12.30                  Krigerne kæmper
13.00                  For børn: Vølven fortæller
13.00                  Mjødsmagning
13.30                  Konkurrence: Bueskydning
14.00                  Arkæologen viser fund og fortæller om Ringborgen Fyrkat
14.30                  TING – Jarlens dom og holmgang
15.00                  Mjødsmagning
15.00                  For børn: Vølven fortæller

Begge dage

Brødbagning, bueskydning, snitte pind, ildslagning, byg ringborgen, runeristning, møntslagning, kamptræning og andre vikingeaktiviteter for børn.

Bemærk, at Fyrkat Vikingemarked foregår ved selve den gamle ringborg, som ligger cirka en kilometer fra Vikingegården, Vikingecenter Fyrkat.