Foredrag: På sporet af hemmeligheder under den kolde krig

Foredrag: På sporet af hemmeligheder under den kolde krig

Tirsdag 21. marts kan du møde manden, der opdagede REGAN Vest. Her besøger journalist Peter Kramer nemlig Koldkrigsmuseet REGAN Vest, hvor han holder foredrag om hemmelighederne under den kolde krig.

Vi skal tilbage til den såkaldte 2. kolde krig – fra slutningen af 70’erne og ind i begyndelsen af 80’erne, hvor Danmark og NATO forberedte sig på atomkrig. Danmarks største avis, Ekstra Bladet, gik aktivt imod oprustning og NATO-planerne om at opstille nye atomraketter i Vesteuropa.

Skarpt forfulgt af efterretningstjenesten afslørede avisen med blandt andre journalist Peter Kramer i spidsen militære hemmeligheder undervejs. En af disse var et stort atomsikret bunkeranlæg i Rebild Bakker, som skulle huse regeringen i tilfælde af krig – det, som vi i dag kender som REGAN Vest.

Peter Kramer og andre journalister fra Ekstra Bladet blev med deres afsløringer af byggeriet af REGAN Vest samt flere andre NATO-hemmeligheder sidenhen kaldt ”Fredens spioner”.

Foredraget kredser om disse militære hemmeligheder samt om noget af det, der førte til den senere så omdiskuterede fodnotepolitik.

Om Peter Kramer

Tidligere journalist på Ekstra Bladet og Det fri Aktuelt, senere redaktionschef på TV2 Nyhederne og direktør for TV 2 Østjylland. Har de senere år blandt andet arbejdet som freelanceforfatter og foredragsholder.

Praktisk info

I forbindelse med foredraget er der mulighed for at se museets koldkrigsudstilling og maskinmesterboligen, der ligger foran bunkerens indgang. Inkl. i billetpris er varm aftensmad i museumscaféen i form af boeuf stroganoff inden foredraget samt kaffe og kage undervejs. Drikkevarer er for egen regning.

Der er ikke adgang til selve bunkeren, medmindre du har en særskilt billet til en bunkerrundvisning.

Program

Kl. 16.15 og frem Udstilling og maskinmesterbolig er åben
Kl. 18.45-19.30     Varm mad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine) – Boeuf stroganoff
Kl. 19.30-21.00     Foredrag med Peter Kramer – manden, der opdagede REGAN Vest