Foredrag: Guld, sølv og kongemagt
Lige før kristendommen officielt blev den danske rigsreligion, blev der skjult to store skatte ved en meget stor gård fra vikingetiden nær Harreby i Sønderjylland. Ved én port blev der nedgravet mere end 100 stykker sølv, og ved naboporten blev Danmarks største vikingeguldskat gemt. Men hvorfor blev værdierne skjult? Var det blot en praktisk foranstaltning, eller blev de måske ofret til de førkristne guder? Og hvad fortæller genstandene om sin samtid og om det sted, de blev gemt?
Det og meget mere besvarer arkæolog og museumsinspektør ved Vejlemuseerne, Lars Grundvad, når han kl. 13 afholder foredraget Guld, sølv og kongemagt i det rekonstruerede langhus ved selve borgområdet.
Her fortæller han om guld, sølv og kongesæder, og hans tese er, at en kongemagt havde en gård ved Harreby – en gård, som husede Jyllands hidtil eneste sikkert påviste helligsæde. Det spændende skattefund kan dermed måske fortælle om en rigsdannelse, og om den førkristne religions sidste storhedstid. En tid, hvor kongeligt guld og sølv var noget at det vigtigste, man kunne ofre.