Foredrag: Da verden var tæt på en atomkrig

Foredrag: Da verden var tæt på en atomkrig

Med pensioneret efterretningsofficer i PET Per Enevoldsen

Tirsdag 27. februar holder Per Enevoldsen, der er pensioneret efterretningsofficer med 40 års operativ erfaring i Politiets Efterretningstjeneste, foredrag på Koldkrigsmuseet REGAN Vest. I sin karriere arbejdede han i mange år med spionage og med Sovjetunionen som specialområde.

Foredraget omfatter en af de mest spændingsfyldte perioder under den kolde krig nemlig 1983/1984, hvor sovjetiske missiler i september 1983 nedskød et koreansk civilfly. Kort tid efter indledte NATO sin planlagte alarmeringsøvelse ABLE ARCHER og det fik den øverste sovjetiske ledelse til at tro, at NATO forberedte et angreb på Sovjetunionen.

En voldsom konfrontation mellem Sovjetunionen og de vestlige demokratier i NATO var derfor under opsejling og en verdensomspændende atomkrig snublende tæt på at bryde løs.

Så langt kom det heldigvis ikke.

Det skyldtes i høj grad en helt speciel indsats af én mand – nemlig Oleg Gordijevsky. Han var oberst i KGB og chef for KGB’s efterretningsresidentur på den sovjetiske ambassade i London. Men han var også dobbeltagent og hvervet i København i 1975 af PET og den engelske tjeneste MI 5. Han gjorde et kæmpe arbejde for at gøre den sovjetiske ledelse i Kreml begribeligt, at den vestlige angrebsøvelse ikke var en trussel mod Sovjetunionen, men udelukkende en signaløvelse.

Det lykkedes at overbevise sovjetledelsen, og verden undgik en altødelæggende konfrontation.

Historien om Oleg Gordijevsky endte brat, da han i 1985 blev kaldt hjem til Moskva. Ikke for at få den forventede udnævnelse til general i KGB, men for at blive sigtet for spionage. Ved en koordineret aktion mellem den engelske tjeneste MI6 og PET lykkedes det dog under stor dramatik at få Oleg Gordijevsky smuglet ud af Sovjetunionen.

Foredraget fortæller hele historien om Oleg Gordijevsky – hans hvervning, operative arbejde i Danmark og England og den dramatiske flugt fra Sovjetunionen vil være aftenens tema.

Program

Kl. 16.00 og frem

Udstilling og maskinmesterbolig er åben.

Kl. 18.30-19.30

Varm mad i museumscaféen (ikke i bunkerens kantine): Gullasch med knuste kartofler

Kl. 19.30-21.00

Foredrag med pensioneret efterretningsofficer i PET Per Enevoldsen.

Billetterne dækker over adgang til maskinmesterboligen og udstillingsbygningen samt varm aftensmad og kaffe og kage. Øvrige drikkevarer er for egen regning.