Fest på Vikingegården

Fest på Vikingegården

De omrejsende gøglere Ramashang ankommer til Vikingegården om lørdagen, hvor de giver selvfølgelig et nummer eller to i løbet af eftermiddagen. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Vikingegruppen Fyrkat kan i år fejre sit 25-års jubilæum, og derfor er der fest med mange forskellige aktiviteter på Vikingegården i store bededagsferien.

Hele store bededagsweekenden syder vikingegården af liv med op mod 50 vikinger. Der bliver gang i smedjen, der arbejdes med træ, bl.a. bygges der buer, kvinderne nørkler med garn og stof, der nålebindes, flettes, filtes og brikvæves, der gaves skind, laves mad og selv saltsyderen er kommet til.

Program for store bededagsferien

Fredag 17. maj – store bededag – kommer i høj grad til at dreje sig om forberedelserne til den stor fest, som man ville have gjort det i vikingetiden. Der er derfor travlhed i køkkenet, for naturligvis skal jubilæet fejres med et stort vikingefestmåltid, og det skal planlægges allerede dagen før festen.

Lørdag 18. maj pyntes der op i langhuset med tæpper på væggene og friske grene. Kvinderne skal have flettet håret, og festtøjet findes frem af opbevaringskisterne. Samtidig forberedes den store festmiddag. De omrejsende gøglere Ramashang ankommer til gården, og de giver selvfølgelig et nummer eller to i løbet af eftermiddagen.

Søndag 19. maj er vikingerne nok lidt matte efter den store fejring dagen forinden, så tiden fordrives med lege og spil. Publikum inviteres denne dag til at deltage i vikingelegene, men også at smage vikingepølser og andre rester fra festen.