Byvandring: På sporet af Churchill-klubben

Byvandring: På sporet af Churchill-klubben

Den første aktive modstandsgruppe under besættelsen 1940-45 var Churchill-klubben. Den blev dannet i december 1941 af en flok unge skoledrenge fra Katedralskolen i Aalborg, som ikke kunne forstå, at danskerne ikke gjorde noget for at smide tyskerne ud af landet, men blot accepterede besættelsen. Nogen måtte gøre noget – og det gjorde drengene fra Churchill-Klubben.

Nu kan du komme med på en byvandring, hvor du går i fodsporene på drengene rundt til nogle af de steder i Aalborg, hvor Churchill-klubben generede og lavede sine små sabotageaktioner mod den tyske besættelsesmagt. Undervejs bliver du klogere på, hvad der motiverede drengene til at tage det drastiske skridt og starte den danske modstandskamp.

De begyndte med små drengestreger, som senere udviklede sig til mere alvorlige aktioner. 8. maj 1942 gik det dog galt, og drengene blev anholdt. På byvandringen kan du også høre om Churchill-klubbens anholdelse og fængslingen i Kong Hans Gades arrest – men også om, hvordan det ikke stoppede deres iver og trang til at sabotere besættelsesmagten. Nogle af gruppens medlemmer fortsatte med at lave sabotageaktioner, selv om de var spærret inde. Det lykkedes nemlig at få indsmuglet en nedstryger i arresten, så tremmerne i en celle kunne saves over, så drengene dermed kunne klemme sig ud. Det førte til ikke mindre end 19 ture ud i friheden, hvor der blandt andet blevet udøvet sabotage mod tyskerne, inden de vendte tilbage til fængslet med det perfekte alibi ”at de jo sad indespærret i fængslet”.

Historien om drengene fra Churchill-klubben nåede vidt omkring, og allerede under krigen blev der i USA lavet en tegneserie om ”The Boy Saboteurs”, som byggede på drengenes historie. Sidenhen er der skrevet mange bøger og lavet mange film om drengenes bedrifter. På denne byvandring får du også historien om, hvordan det siden gik dem, da de blev løsladt igen, og hvordan nogle af medlemmerne fortsatte modstandsarbejdet.

Længde: Ca. 3 km

Varighed: Ca. 1½ time