Byvandring: Middelalderens Aalborg
Aalborg har forandret sig meget de sidste 500 år, men Gammeltorv, Budolfi Kirke og Helligåndsklosteret er alle eksempler på dele af middelalderens Aalborg, som vi stadigvæk kan se i bybilledet anno 2022.
Når Aalborg Historiske Museum inviterer på byvandring, hvor publikum blandt andet kommer indenfor i Helligåndsklosteret og ser de gamle rum, så er det næsten som at træde 500 år tilbage i tiden, og du vil komme tættere på de mennesker, der levede dengang.
Vi begynder historien ved bredden af Østerå. Her er vi dog helt tilbage i vikingetiden (ca. 750-1050), hvor det allertidligste Aalborg opstod. Den lille vikingeplads voksede sig hurtigt til en større by, og allerede i begyndelsen af middelalderen tog Aalborg form og udviklede sig til en blomstrende by med kirker, klostre, købmænd og håndværkere.
Byvandringen går videre ad middelalderens hovedstrøg Algade, og vi kommer blandt andet til Gammeltorv, hvor handlende kom fra nær og fjern for at købe og sælge varer. Det var også på Gammeltorv, at bødlen henrettede forbrydere – enten ved hængning eller halshugning.
Religionen var også en vigtig del af livet i middelalderen, og Aalborg rummede ikke færre end fire kirker og tre klostre i løbet af perioden. På byvandringen kommer du med til både Budolfi Kirke, som kan spores tilbage til 1000-tallet, og til Vor Frue Kirke, som blev opført første gang i 1100-tallet. Undervejs får du også fortællingerne om byens klostre, og vi slutter indenfor i Helligåndsklosteret, som i dag regnes for at være Helligåndsordenens bedst bevarede kloster nord for Alperne.
Længde: Ca. 2,5 km