Byvandring i Hals: Byen med de tre fæstningsværker
Hals har en lang og dramatisk historie bag sig, og nu kan du komme med på en byvandring, hvor du kan hører om nogle af de mange begivenheder, der har knytter sig til byens tre fæstningsværker: Hals Skanse, den gamle skanse længere mod øst samt Nordmandshage helt ud mod Kattegat.
Omdrejningspunktet på turen er den tyske besættelse af Hals under 2. verdenskrig, men turen begynder ved Hals Skanse, hvis historie strækker sig helt tilbage til begyndelsen af 1600-tallet. Her fortælles om den tyske besættelse af skansen under Kejserkrigen i slutningen af 1620’erne, om de gentagende angreb under svenskekrigene, om Skansens rolle under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet – og til slut om skansens rolle under besættelsen 1940-45 og de højspændte befrielsesdage i Hals, som var noget mere dramatiske end andre steder i Danmark.
Derefter tager museumsinspektør Thor Bæch Pedersen publikum med videre til ”Den gamle skanse”, hvor man hører om det glemte, næsten mytiske fortidsminde, hvis funktion ved flere lejligheder er blevet fejltolket og misforstået. Den gamle skanse ligger længere mod øst i forhold til den kendte Hals Skanse.
Til sidst går turen til Nordmandshage, der ligger endnu længere mod øst. Her finder vi stadig den dag i dag tyske bunkere fra besættelsestiden, som minder os om de mørke år, hvor den tyske besættelsesmagts tilstedeværelse i Hals var overvældende. Der vil være mulighed for at komme indenfor i bunkerne ved Nordmandshage.
Varighed: Ca. 2 timer
Længde: Ca. 2 km. Bemærk, at turen slutter ved Nordmandshage
Foto: Tyske soldater samlet omkring en flakkanon syd for Hals Skanse