Byvandring: Forbrydelse og straf – med besøg i Rakkerens Hule

Byvandring: Forbrydelse og straf – med besøg i Rakkerens Hule

Aalborg gemmer på mange uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet gennem tiden. På byvandringen Forbrydelse og straf får du historier om alt fra hekse, røvere og mørke fangehuller til prostitution, rufferi og skumle værtshuse.

Byvandringen begynder med i et eksklusivt besøg i et af Aalborgs gamle fangehul: Rakkerens Hule. Det ligger i dag gemt under Algade ud for Aalborg Historiske Museum og er ikke umiddelbart tilgængelig for offentligheden.

Oprindeligt er der tale om kælderen i middelalderens Vesterport, som nævnes første gang i 1440. Den mistede dog allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet, men frem til 1700-tallet blev kælderen brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere, byens rakker og andre småkårsfolk. Deraf navnet Rakkerens Hule, som stadig i dag bruges om kælderen.

Derefter fortsætter turen til blandt andet Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og til Gabels Torv, hvor byens arrest lå fra 1861 og frem til 1947. Arresten blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus, men den gamle retsbygning ligger stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.

På byvandringen får du også historien om prostitution og rufferi i Aalborg – blandt andet om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet, og om dengang Aalborg blev kendt under de knap så flatterende avisoverskrifter som ”Danmarks Sodoma” og ”Den usædeligste By i Landet”.

Besøget i Rakkerens hule er ikke for gangbesværede, og turen ned i kælderen foregår på eget ansvar.