Byvandring: Forbrydelse og straf i Aalborg

Byvandring: Forbrydelse og straf i Aalborg

Aalborg Arrest. Foto: Aalborg Stadsarkiv

I Kong Hans Gade finder vi en af Aalborgs letgenkendelige bygninger: Aalborg Arrest. I år er det 100 år siden, at arresten i Kong Hans Gade blev bygget, og det fejres blandt andet med en række byvandringer med temaet forbrydelse og straf.

Aalborg gemmer på en lang række uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet. Denne byvandrings omdrejningspunkt er de seneste 500 års forbrydelser og straffe, og du får historier om alt lige fra hekse, røvere, mørke fangehuller, prostitution, rufferi og skumle værtshuse til frihedskæmpere under besættelsen.

Byvandringen begynder på Gabels Torv, hvor byens gamle arrest lå. Den stod færdig i 1861, og fungerede som arrest frem til 1947. Den blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus. Den gamle retsbygning ligger dog stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.

Undervejs kommer du forbi andre steder i byen, som alle er en del af historien om forbrydelse og straf. Deriblandt det mørke fangehul på Aalborghus Slot; Gammeltorv, hvor bødlen i gamle dage halshuggede forbrydere; samt det skumle værtshus Kridtpiben, der i 1800-tallet var et af de steder, hvor byens prostituerede holdt til.

Vi kommer også til arresten i Kong Hans Gade, som blandt andet har huset medlemmerne af Churchill-Klubben, den kendte modstandsgruppe under besættelsen, efter den blev fanget af tyskerne.

Arresten i Kong Hans Gade fylder 100 år den 2. november, og bygningen rummer en helt fantastisk kulturhistorie foruden at være en arkitektonisk perle. Rundturen ender i arrestens gamle retssal, hvor institutionschef Birgitta Sloth Christiansen holder et kort indlæg om arresten med mulighed for at stille spørgsmål. Efterfølgende er der kaffe og kage.

Byvandringen er et samarbejde mellem Aalborg Arrest og Nordjyllands Historiske Museum, og den er støttet økonomisk af Sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Vedr. coronavirus / COVID-19

Byvandringerne afvikles efter myndighedernes officielle retningslinjer ift. afstand og antallet af deltagere (tilladte forsamlinger).