Aalborg opstod ved bredden af Østerå allerede omkring år 750. Siden da er byen vokset, og den har gennem årene haft en omskiftelig historie. På byvandringen Aalborg gennem 1200 år får du de største highlights fra byens spændende og til tider dramatiske historie.
Der er fortællinger om oprør, krige, henrettelser og andre højdramatiske begivenheder – blandt andet Stormen på Aalborg i 1534, som kostede mange hundrede aalborgensere livet. Du får dog også mere fredelige historier – for eksempel om den store købmand Jens Bang og hans helt enestående stenhus, der stod færdigbygget i 1624. Det var et imponerede og prægtigt bygningsværk, der sammen med kirketårnene tegnede byens skyline i renæssancen, og som kunne ses langvejs fra. I dag er stenhuset et af de bedst bevarede borgerlige huse i Danmark fra den periode.
På byvandringen kommer du også forbi Helligåndsklosteret, der er et af Danmarks mest velbevarede middelalderklostre; Budolfi Kirke, som kan spores tilbage til omkring år 1050; Aalborghus Slot, der blev opført af Christian 3. i årene 1539-53; Vesterbro, der betegnes som Danmarks flotteste funkisgade – og ikke mindst til den nye havnefront, som ligger der, hvor nogle af byens rygende skorstene og fabrikker lå for ikke ret mange år siden.
Aalborg gennem 1200 år tager dig til i alt ti forskellige steder, som alle på hver sin måde kan fortælle om hvordan har været med til at forme Aalborg til den by, vi kender i dag. Der er tale om highlights, og byvandringen er derfor ikke en kronologisk tur gennem hele byens historie, men en slags ”Greatest Hits”.
Mødested: Gråbrødrekloster Museet, Algade 19, 9000 Aalborg (Elevatortårn ved Sallings indgang)
Varighed: Ca. 1½ time