Bispelort og bøddelsværd – rundvisning i den nye renæssanceudstilling

Bispelort og bøddelsværd – rundvisning i den nye renæssanceudstilling

Museumsinspektør Inger Bladt viser onsdag 22. februar rundt i museets nye renæssanceudstilling.

Her kommer du med på en rejse, der bringer dig tilbage til renæssancen (1536-1660), hvor Aalborg var en blomstrede by i stor udvikling, som myldrede med liv og udenlandske købmænd og håndværkere. Men det var også en tid med enorm social ulighed og med et barskt retsvæsen, der holdt styr på tyve, troldkvinder, ægteskabsbrydere og drukkenbolte.

Udstillingen Menneskeliv i renæssancens Aalborg giver et tankevækkende indblik i denne tid. En ægte bispelort fra 1600-tallet beretter fx om, hvordan de rigeste smovsede i overdådige fødevarer som eksotiske frugter og krydderier importeret langvejsfra, mens et kvindeskelet fortæller en barsk historie om en fattig borger, der levede et særdeles hårdt liv på sultegrænsen.

I udstillingen kan du også se det bøddelsværd, der blev brugt, når forbrydere blev halshugget på Gammeltorv, et brudeskrin, der har tilhørt en meget ung pige fra den velstillede del af byens borgere samt en barnekiste til et lille barn.

Alt sammen gør det os klogere på livet i datidens Aalborg, hvor byen med sine ca. små 4000 indbyggere faktisk var Danmarks anden største.

Inger Bladt fortæller også om nogle af de tanker og overvejelser, museets medarbejdere har gjort sig i forbindelse med opbygningen af udstillingen.

Rundvisningen er gratis, når entreen er betalt.

Begrænset plads – fordeles efter først-til-mølle-princippet.